search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:04
MENU CLOSE

Εφιάλτης χωρίς τέλος: Σε επτά χώρες εντοπίστηκε ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός σε βιζόν

09.11.2020 14:20
Δανία: Κυβερνητική κρίση μετά την απόφαση για θανάτωση όλων των βιζόν - Media
 
Συναγερμός έχει σημάνει πανευρωπαϊκά μετά την ανακάλυψη μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού σε εκτροφεία βιζόν στη Δανία.
 
Τα εν λόγω θηλαστικά που αποκαλούνται και μινκ, εκτρέφονται για τη γούνα τους όμως φαίνεται πως είναι φορείς του ιού και γι αυτό έχουν θανατωθεί στη Δανία, όπου ήδη κόλλησαν 12 ανθρώπους.
 
Η βρετανική κυβέρνηση απαγόρευσε την είσοδο φορτηγών που έχουν περάσει από τη Δανία τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όπως και πλοίων ή αεροσκαφών που μεταφέρουν εμπορεύματα από τη συγκεκριμένη χώρα.
 
Η κυβέρνηση της Δανίας διέταξε τη θανάτωση 15 εκατομμυρίων ζώων που εκτρέφονται στις 1.139 φάρμες της χώρας προκειμένου να προλάβει πιθανή εξάπλωση του ιού.
 
Το νέο αυτό στέλεχος φέρεται μάλιστα να αποτελεί και απειλή για τα εμβόλια που ήδη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
 
Σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης έχουν τεθεί και οι περίπου 90 φάρμες εκτροφής μινκ σε Καστοριά και Κοζάνη καθώς πλέον θεωρείται πως ο κορονοϊός μεταφέρεται εύκολα στα εν λόγω ζώα και κατόπιν στους ανθρώπους.
 
Μέχρι στιγμής κρούσματα του νέου στελέχους έχουν εντοπιστεί στη Δανία, τη Σουηδία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στο Ισραήλ.
 
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεκινήσει εκτεταμμένοι έλεγχοι σε φάρμες μινκ, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανά κρούσματα και να ληφθούν άμεσα περιοριστικά μέτρα.
 
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το νέο στέλεχος covid-19 παρουσιάζει μεταλλάξεις που δεν είχαν παρατηρηθεί ως τώρα.
 
Αυτό που προκαλεί μεγάλη ανησυχία είναι πως εάν το μεταλλαγμένο στέλεχος επεκταθεί, τότε είναι πολύ πιθανό να πάει χαμένη όση δουλειά έχει γίνει μέχρι τώρα για την παρασκευή εμβολίου.
 
Πηγή: Euronews
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:03