search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:05
MENU CLOSE

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Ο Πούτιν ετοιμάζεται για «σύγκρουση» με τον Μπάιντεν

09.11.2020 15:01
Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Ο Πούτιν ετοιμάζεται για «σύγκρουση» με τον Μπάιντεν - Media

 

Καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει ακόμα συγχαρεί τον νεοκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Μόσχας, με την αλλαγή ενοίκου στον Λευκό Οίκο και αν και δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα, το σίγουρο είναι ότι η σχέση αυτή θα μπει σε δύσκολη τροχιά.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Ρώσος πρόεδρος προετοιμάζεται για μια έντονα ανταγωνιστική σχέση με τον Αμερικανό ομόλογό του, σε αντίθεση με τον Τραμπ, ο οποίος λόγω και έργω έμοιαζε να εξυπηρετεί τους στόχους του Κρεμλίνου για διαιρετικές τάσεις εντός του ΝΑΤΟ αλλά και μεταξύ των ΗΠΑ και συμμαχικών χωρών.

Αυτό, πλέον αναμένεται να αλλάξει, καθώς ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει τη Ρωσία ως μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την ασφάλεια των ΗΠΑ και στις πρώτες προταιρεότητές του βρίσκεται η επανασυγκόλληση των σχέσεων της Ουάσινγκτον με τους Ευρωπαίους συμμάχους της, ενώ ως αντιπρόεδρος του Ομπάμα ήταν υπέρ της δυτικής τροχιάς της Ουκρανίας.

Οι αντιλήψεις του Κρεμλίνου, αλλά και των Ρώσων για τον Μπάιντεν είναι ότι πρόκειται για έναν εκπρόσωπο του βαθέως κράτους των ΗΠΑ, το οποίο υπέσκαψε τις προσπάθειες του Τραμπ για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και ως έναν τύπο που θα ανακατευτεί στα εσωτερικά και τις σφαίρες επιρροής άλλων χωρών εις το όνομα της δημοκρατίας.

Το Κρεμλίνο δικαιολόγησε την μη έκδοση συγχαρητηρίου τηλεγραφήματος στον Μπάιντεν με το αιτιολογικό ότι σέβεται τις νομικές διαδικασίες που ο Τραμπ έχει προαναγγείλει, ώστε να προσβάλλει το αποτέλεσμα των εκλογών, ωστόσο, περισσότερο μοιάζει με προσπάθεια του Πούτιν να πάρει αποστάσεις και από τους δύο.

Ενεργή… απουσία

Από την άλλη, κάποιες κατηγορίες για προσπάθεια της Ρωσίας να εμπλακεί στις αμερικανικές εκλογές έσβησαν σύντομα, δείχνοντας ότι η Μόσχα θέλει να απαλύνει τις εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί από τις εκλογές του 2016, όταν κατηγορήθηκε ότι έσπρωξε ενεργά τον Τραμπ.

Μια επιδίωξη του Πούτιν μοιάζει να είναι η επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, συμφωνία που κρατούν ζωντανή με νύχια και με δόντια Μόσχα και Ευρώπη, μετά την αποχώρηση του Τραμπ και την ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων Ούάσινγκτον-Τεχεράνης.

Πάντως, ο μεγάλος αντίπαλος του Πούτιν, ο Αλεξέι Ναβάλνι, συνεχάρη σήμερα τον Τζο Μπάιντεν, που εξελέγη πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμη αντιδράσει στα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών.

Σε ένα τουίτ, ο Ναβάλνι συνεχάρη τον Μπάιντεν, την Κάμαλα Χάρις, που εξελέγη αντιπρόεδρος, και τους Αμερικανούς που επέλεξαν «μια νέα κατεύθυνση σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές». «Είναι ένα προνόμιο που δεν προσφέρεται σε όλες τις χώρες», πρόσθεσε ο Ναβάλνι, ο οποίος αναρρώνει στη Γερμανία έπειτα από μια απόπειρα δηλητηρίασής του.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:59