search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 08:18
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Εφιάλτης με 41 ακόμα θανάτους και 239 διασωληνωμένους – 1.490 νέα κρούσματα – «Να οπλιστούμε με υπομονή μέχρι τον εμβολιασμό»

09.11.2020 16:07
Ξανά στα ύψη η διασπορά του κορωνοϊού: 928 νέα κρούσματα, 40 νεκροί - Στο «κόκκινο» με 324 μολύνσεις η Αττική - Media

 

Επιπλέον 1.490 κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. 390 εντοπίστηκαν στην Αθήνα και 412 στη Θεσσαλονίκη. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 58187, εκ των οποίων το 54.2% άνδρες.

Από τα συνολικά κρούσματα, 4456 (7.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 15977 (27.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ακόμη, 239 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 59 (24.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 329 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 41 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 825 θανάτους συνολικά στη χώρα. 335 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Επιβεβλημένο λόγω της επιθετικής αύξησης των κρουσμάτων και κυρίως των πιο σκληρών δεικτών δηλαδή τον αριθμό των διασωληνωμένων και των ασθενών που καταλήγουν, οι οποίοι δυστυχώς υπερδιπλασιάστηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, θεωρείται το δεύτερο lockdown, εξήγησε κατά την σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμώνων του Υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου. Τόνισε ότι η βασική διαφορά από το πρώτο lockdown, είναι ότι η κοινωνία είναι κουρασμένη από τους περιορισμούς και ταυτόχρονα «όλοι έχουμε καταλάβει ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα όπου ενδέχεται μετά την άρση των μέτρων που έχουν ληφθεί να έχουμε ξανά νέα μέτρα λίγες εβδομάδες αργότερα».

Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου «φαίνεται ότι από τον καθένα ξεχωριστά αλλά και απ’ όλους μαζί εξαρτάται πως θα ζήσουμε φέτος τις γιορτές, αλλά και το 2021». Εφόσον τα μέτρα εφαρμοστούν απ’ όλους αναμένεται μέσα στις επόμενες 15 μέρες να δούμε μείωση των νέων κρουσμάτων, είπε η κ. Παπαευαγγέλου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η μείωση των νοσηλευόμενων ασθενών. «Αντίθετα δεν αναμένουμε άμεσα αποτελέσματα με τους διασωληνωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, αφού η διάρκεια νοσηλείας στις ΜΕΘ είναι κατά μέσο όρο 2 εβδομάδες. Και δυστυχώς αναμένουμε αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ τις επόμενες μέρες».

Σημείωσε ότι η μεγάλη διασπορά στην κοινότητα σήμερα έχει γίνει κατανοητή από τους περισσότερους και πρέπει όλοι να τηρούμε με ευλάβεια τα μέτρα ατομικής προστασίας σε κάθε συναναστροφή μας προκειμένου να μειώσουμε το επιδημιολογικό φορτίο και να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες. Είναι ενθαρρυντικό πρόσθεσε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών έχει συνειδητοποιήσει ότι η ατομική ευθύνη είναι καθοριστικής σημασίας.

Απευθυνόμενη σε όσους έφυγαν από την Αττική για την επαρχία συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή, καθώς, όπως είπε, το επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής είναι ιδιαίτερα υψηλό και σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να δούμε αύξηση κρουσμάτων σε επαρχιακές πόλεις. Θύμισε ότι η χρήση μάσκας ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους είναι επιβεβλημένη.

Παρακολούθηση της υγείας των χρονίως πασχόντων

Ιδιαίτερη σημασία, όπως είπε, κατά την διάρκεια τους δεύτερου lockdown, δίνεται στη συνέχιση της ιατρικής παρακολούθησης των χρονίως πασχόντων. Τα τακτικά ιατρεία παραμένουν ανοιχτά και διαβεβαίωσε ότι τα ιατρεία και τα νοσοκομεία είναι ασφαλή και οι πολίτες δεν θα πρέπει να παραμελούν την υγεία τους. Ανέφερε ότι από την προηγούμενη άνοιξη πολλά είναι τα παραδείγματα για ομάδες ασθενών με υποκείμενα νοσήματα που απέφευγαν να επισκεφθούν τον γιατρό τους με το φόβο μη κολλήσουν Covid-19. Αναφέρθηκε σε αποτελέσματα έρευνας που έδειξε ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου επιδημικού κύματος, στο κέντρο του Λονδίνου, αυξήθηκαν σημαντικά οι επιπλοκές κύησης επειδή οι γυναίκες φοβόντουσαν να επισκεφθούν τον γιατρό τους. Ως παιδίατρος έκανε έκκληση οι γονείς να επισκέπτονται το γιατρό τους για την παρακολούθηση της ανάπτυξης των παιδιών και την έγκαιρη χορήγηση του βασικού εμβολιασμού .

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ξεκίνησε παρουσιάζοντας τα θετικά νέα σχετικά με το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer, το οποίο όπως είπε «φαίνεται ότι έχει δώσει ισχυρότατη αποτελεσματικότητα της τάξης του 90% μετά από δύο δόσεις». Όπως εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης οι δύο δόσεις του εμβολίου έγιναν με διαφορά τριών εβδομάδων σε περισσότερες από 43 χιλιάδες πολίτες σε 6 χώρες χωρίς θέματα ασφάλειας.

Η εταιρεία σκοπεύει να προχωρήσει σε αίτημα για επείγουσα έγκριση από τον FDA.

Η επιδημία στην Ελλάδα διατηρεί την εικόνα δυναμικής εκθετικής αύξησης και κινείται σε επίπεδα υψηλότερα των 2.000 διαγνώσεων ανά ημέρα με μεγαλύτερη επιβάρυνση προς τα βόρεια της χώρας και ανάλογη πίεση και στο σύστημα υγείας, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.

Πρόσθεσε ότι η ψαλίδα μεταξύ των ομάδων 19-39 και 40-65 έχει κλείσει και παρουσίασαν χθες την ίδια επίπτωση μετά από σχεδόν ένα μήνα, δηλαδή περίπου 400 νέες διαγνώσεις ανά εκ πληθυσμού. Οι ηλικίες 1-18 παραμένουν σταθεροποιημένες, ενώ των πάνω των 65 παρουσιάζουν μικρή σχετική αύξηση.

Η πανδημία της covid-19 επιδεινώνεται σε παγκόσμια κλίμακα, όπου καταγράφονται περισσότερες από 600.000 διαγνώσεις σε μια μέρα, είπε ο καθηγητής. Στην Ευρώπη η επιδημία βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από την αρχή της πανδημίας έχοντας ξεπεράσει τις 12 εκατ. διαγνώσεις με τον αριθμό των νέων διαγνώσεων να διατηρείται σε υψηλοτέρα από 300.000 ανά ημέρα, ενώ οι άνθρωποι που καταλήγουν είναι περισσότεροι από 3.000 ανά ημέρα. Οι περισσότερες καταγραφές των νέων διαγνώσεων εχθές έγιναν ενδεικτικά στη Γαλλία – 39 χιλιάδες διαγνώσεις, στην Ιταλία – 33 χιλιάδες διαγνώσεις, στην Πολωνία – 25 χιλιάδες διαγνώσεις και στο Ηνωμένο Βασίλειο – 21 χιλιάδες διαγνώσεις, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Πολλές χώρες έχουν λάβει αυστηρά μέτρα περιορισμού και έχουν προχωρήσει σε lockdown ή απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Ενδεικτικά, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, η Τσεχία εφαρμόζουν τέτοια μέτρα.

Ενθαρρυντικά τα νέα για εμβόλιο

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στις σημερινές ανακοινώσεις για το εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσεται από τις Pfizer και Biontech και το οποίο φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικό κατά 90% στην προστασία από την Covid-19, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας κλινικών δοκιμών της Φάσης 3 που βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία είναι και η τελευταία φάση πριν από την αίτηση χορήγησης αδείας. Όπως είπε η εταιρία σκοπεύει να προχωρήσει σε αίτημα για επείγουσα έγκριση από τον FDA, μετά την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

«Τα νέα είναι πολύ ενθαρρυντικά, ωστόσο οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ακόμα τεράστιες και έχουμε πάρα πολύ δρόμο να διανύσουμε», είπε.

Πρόσθεσε ότι οι ανακοινώσεις του εμβολίου «μας δίνουν ένα φως στο τούνελ της πανδημίας, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επιδημία έχει εκρηκτικές δυνατότητες και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μπορεί να αλλάξει δραματικά την επιδημιολογική κατάσταση».

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να οπλιστούμε με υπομονή μέχρι τον εμβολιασμό». «Η επάνοδος στην κανονικότητα δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Και ακόμα έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε» κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης.

Μετακινήσεις και πρόστιμα

Την ανάγκη για ”περιορισμό των μετακινήσεων” επισήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης για συγκεκριμένους λόγους και τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όλες οι μετακινήσεις είναι κατ’ εξαίρεση και μόνο». «Κάθε προσπάθεια κατάχρησης της δυνατότητας αυτής μας απομακρύνει από την επίτευξη του κοινού μας στόχου και μας υποχρεώνει, μας φέρνει πιο κοντά στην αυστηροποίηση των μέτρων που ισχύουν», σημείωσε ενώ προσέθεσε ότι «μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και το δεύτερο σφοδρότερο κύμα της πανδημίας, συνεχίζοντας να δείχνουμε την ίδια επιμονή, την υπευθυνότητα αλλά και την αλληλεγγύη που δείξαμε και στην πρώτη φάση».

Ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε το δεύτερο κύμα της πανδημίας «πολύ πιο έντονο από το πρώτο», κάτι που, όπως είπε, «μαρτυρά τόσο η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων όσο και των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των διασωληνώσεων». «Κι αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός θέλησε να κινηθούμε γρήγορα και να πάρουμε μέτρα νωρίτερα σε σχέση με άλλες χώρες. Γιατί η εμπειρία της άνοιξης έχει δείξει ότι αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να περιοριστεί η πανδημία και να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Γι’ αυτό, όπως και την Άνοιξη, πρέπει να τηρούμε, να εφαρμόζουμε αυτά τα μέτρα, ώστε αυτά να αποδώσουν και να μπορέσουμε να περάσουμε πιο κανονικές γιορτές», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στη συνέχεια προχώρησε σε διευκρινίσεις για τη μετάβαση σε δικαστικές αρχές, συμβολαιογράφους και δικηγόρους. Σε περίπτωση μετάβασης στο δικαστήριο ως μάρτυρας, δικηγόρος ή κατηγορούμενος αυτή αποδεικνύεται από τη σχετική κλήση ή βεβαίωση του δικηγόρου. Για μετάβαση σε συμβολαιογράφο ή δικαστήριο για ένορκη βεβαίωση αυτή αποδεικνύεται από βεβαίωση δικηγόρου ή κλήση, αν υπάρχει. Κάθε άλλη μετακίνηση σε δικαστική αρχή ή δικηγόρο ή συμβολαιογράφο αποδεικνύεται από κλήση της υπηρεσίας ή βεβαίωση δικηγόρου / συμβολαιογράφου που πιστοποιεί με αποστολή έγχαρτου εγγράφου ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την κλήση / πρόσκληση του μάρτυρα ή πελάτη του. Οι μετακινήσεις δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών συνοδεύονται από τη σχετική φόρμα τύπου Α που καλύπτει τις μετακινήσεις ελεύθερων επαγγελματιών με την επισήμανση ότι για λόγους εργασίας οι τρεις αυτές κατηγορίες, δηλαδή δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές, μπορούν να κινούνται και εκτός της περιφερειακής ενότητάς τους για λόγους εργασίας. Το αυτό ισχύει και για τους μάρτυρες, αν πρέπει να καταθέσουν εκτός της περιφερειακής ενότητας της κατοικίας τους. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις πριν τη μετάβαση πρέπει να αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 3.

Επιπλέον, υπενθύμισε ότι η μετακίνηση για ψάρεμα ή κυνήγι δεν επιτρέπεται, καθώς δεν υπάρχει καμία κατ’ εξαίρεση μετακίνηση που να δικαιολογεί την κίνηση είτε για κυνήγι είτε για ψάρεμα. Ωστόσο, όπως είπε, δρομολογείται τις επόμενες μέρες σχετική ρύθμιση ώστε η ισχύς των αδειών κυνηγιού να επεκταθεί για ένα επιπλέον έτος ώστε να μην χρειάζεται η ανανέωσή της του χρόνου και οποιαδήποτε περαιτέρω δαπάνη για τις σχετικές άδειες και την ανανέωσή τους.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά τις δύο πρώτες ημέρες εφαρμογής των μέτρων, το Σαββατοκύριακο δηλαδή, διεξήχθησαν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς 181.138 έλεγχοι κατά τους οποίους διαπιστώθηκαν 2.975 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 779.650 ευρώ καθώς και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε 29 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με τις κύριες παραβάσεις να είναι η μη χρήση μάσκας, η μη αποστολή SMS, η μη επίδειξη βεβαίωσης μετακίνησης, η μη τήρηση των ειδικών κανόνων λειτουργίας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, η μη τήρηση κανόνων λειτουργίας στις λαϊκές αγορές. Ακόμη, όπως γνωστοποίησε, η Ελληνική Αστυνομία συνέστησε μέσα στο Σαββατοκύριακο 4.530 συνεργεία και απασχόλησε στα συνεργεία και στα μπλόκα κατά το Σαββατοκύριακο 20.932 αστυνομικούς από τους οποίους 9.350 από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών και 4.790 από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Ερωτηθείς πώς μπορούν να μετακινούνται τα ζευγάρια που συζούν ή συγκατοικούν ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι όσοι συγκατοικούν ο καθένας δηλώνει είτε στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τη μόνιμη κατοικία του είτε στο Ε1, άρα αν ο καθένας έχει μαζί του ένα τέτοιο αντίγραφο δεν υφίσταται οποιοδήποτε ζήτημα γιατί αποδεικνύεται η ίδια μόνιμη κατοικία.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να φτάσουν τα κρούσματα σε έναν τριψήφιο αριθμό για να ανοίξει η αγορά ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι το ζήτημα είναι ότι θα πρέπει να γίνει μία ποιοτική ανάλυση όλων αυτών των κρουσμάτων, σε ποιες περιοχές είναι, ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα, τι προκύπτει από την ιχνηλάτηση, τι μετακινήσεις έχουν, τι cluster μπορούν να δημιουργήσουν ή όχι, αν τα cluster τους είναι στεγανοποιημένα. «Το καλύτερο θα ήταν να μην μιλάμε για νούμερα, να μιλάμε για μια κατάσταση ύφεσης, που η κύρια αγωνία μας θα είναι κατά πόσο το εθνικό σύστημα υγείας πιέζεται ή όχι, αν η μείωση σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων εκλαμβάνεται ως μία μείωση που θα βοηθήσει το εθνικό σύστημα να μην πιέζεται σε επίπεδο διασωληνωμένων και ΜΕΘ αλλά και των συνανθρώπων μας που φεύγουν από αυτόν τον ιό. Αυτή είναι η αισθησή μας σαν επιχειρησιακή προσέγγιση και σε σχέση με τις ιχνηλατήσεις που γίνονται καθημερινά», σημείωσε.

Σχετικά με την θέση της Ελλάδας σε ένα πανευρωπαϊκό lockdown ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «η κάθε χώρα έχει δικά της επιδημιολογικά χαρακτηριστικά δικά της δεδομένα τα οποία άπτονται όχι μόνο των επιστημονικών κριτηρίων αλλά και των χωροταξικών δεδομένων. Υπάρχουν χώρες με δικές τους δομές, δικές τους διαρθρώσεις άλλες βασίζονται σε ομόσπονδα κράτη τα οποία μπορούν να αποφασίσουν μόνα τους τον καθένα για μια σειρά ζητημάτων που άπτονται των υγειονομικών θεμάτων άλλοι βασίζονται στις περιφέρειες, άρα ως γενική λογική ενός lockdown που η κάθε χώρα θα αποφασίζει με βάση τα δικά της δεδομένα θα μπορούσε να λειτουργήσει. Σε μία γενικότερη λογική ενιαίων μέτρων σε κάθε περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης βασισμένη σε ένα πολύ συγκεκριμένο μοντέλο, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο κι αυτή πρέπει να είναι η πραγματικότητα».

Τέλος, ερωτηθείς για την χρήση της ασπίδας ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι η ασπίδα δεν αντικαθιστά για κανέναν λόγο τη μάσκα. «Δεν είναι καθόλου ασφαλής σε σχέση με τις δυνατότητες που μας παρέχει μία μάσκα. Ως εκ τούτου η χρήση των ασπίδων δεν θεωρείται χρήση μάσκας και υπόκειται στη διαδικασία του προστίμου. Παρά ταύτα υπάρχουν περιπτώσεις που υπάρχουν χρόνια νοσήματα που αφορούν σε άσθμα και σε κάποια άλλα θέματα που συνοδεύουν τον άνθρωπο που θα ελεγχθεί για τη χρήση της ασπίδας και εκεί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι πιο επιεικείς», σημείωσε ενώ απηύθυνε ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται οι ασπίδες και κάλεσε τους πολίτες να υιοθετήσουν όλοι τη μάσκα τις επόμενες μέρες για να υπάρξει πραγματικό αποτέλεσμα.

Θα είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα το εμβόλιο της Pfizer

Την ίδια στιγμή που θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο της Pfizer για την covid-19 στην Ευρώπη θα είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση για λογαριασμό όλων των κρατών μελών διαπραγματεύεται την προμήθεια εμβολίων από τις εταιρίες που τα αναπτύσσουν και τα παράγουν. Η συμφωνία με την Pfizer και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η τέταρτη αυτού του είδους. Η χώρα μας συμμετέχει και στις τέσσερις συμφωνίες».

Ο κ. Κοντοζαμάνης εξήγησε ότι τις επόμενες ημέρες θα κυρωθεί η συμφωνία μεταξύ της Pfizer και της ΕΕ, που περιλαμβάνει την προμήθεια του εμβολίου. Όπως είπε, το εμβόλιο είναι σε διαδικασία έγκρισης και από τη στιγμή που θα την πάρει από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ θα ξεκινήσει η διάθεσή του. «Είναι πολύ σημαντικό ότι πετυχαίνουμε την ίδια στιγμή που θα διατεθεί το εμβόλιο στην Ευρώπη θα είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο υφυπουργός.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 08:16