search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 17:03
MENU CLOSE

Σοκάρει μελέτη της Rand Corp. για την αμερικανική αεροπορία: Δεν επαρκούν τα αεροσκάφη για τις νέες συνθήκες

09.11.2020 17:12
Σοκάρει μελέτη της Rand Corp. για την αμερικανική αεροπορία: Δεν επαρκούν τα αεροσκάφη για τις νέες συνθήκες - Media

 

Μπορεί οι ΗΠΑ να αποτελούν τη μοναδική bona fide υπερδύναμη στον πλανήτη και ο στρατιωτικός μηχανισμός της να φαντάζει τεράστιος και τερατώδης, ωστόσο, όπως συνήθως συμβαίνει, τα φαινόμενα απατούν.

Σύμφωνα με το National Interest, μια μελέτη του περίφημου think tank Rand Corp., το οποίο ειδικεύεται σε στρατιωτικά, διπλωματικά και ζητήματα γεωστρατηγικής, η USAF έχει ανεπαρκείς δυνατότητες μπροστά στα νέα δεδομένα που αρχίζουν να κυριαρχούν στον πλανήτη.

Σύμφωνα με την μελέτη, η οποία εξέτασε τέσσερα διαφορετικά σενάρια -στηριγμένα, ωστόσο, σε πραγματικά ιστορικά δεδομένα-, οι ΗΠΑ θα βρεθούν σε δύσκολη θέση να παράσχουν επαρκείς αριθμούς αεροσκαφών αν χρειαστεί στο μέλλον να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένες προκλήσεις.
 
Τα τέσσερα σενάρια που εξέτασε η Rand Corp. αφορούσαν σε:
  • Ψυχρός Πόλεμος με Κίνα-Ρωσία, μείζονα περιφερειακή σύγκρουση (π.χ. πόλεμος Κορέας)
  • Ψυχρός Πόλεμος με Κίνα-Ρωσία, σύντομη περιφερειακή σύγκρουση (π.χ. Επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου)
  • Ειρηνευτικές επιχειρήσεις, όπως no fly zone
  • Επιχειρήσεις καταστολής ένοπλης στάσης.
Τα συμπεράσματα είναι ανησυχητικά: σε περίπτωση μείζοντος περιφερειακής σύγκρουσης, η ανταπόκριση της αεροπορίας των ΗΠΑ θα έφθανε μόλις για το 65% των επιχειρησιακών, αν και θα κάλυπτε σχεδόν όλες τις ανάγκες σε ανεφοδιασμό.
 
Ωστόσο, τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα στο θεωρητικά πιο «ήπιο» σενάριο, αυτό των ειρηνευτικών επιχειρήσεων, όπου η ανταπόκριση της αεροπορίας πέφτει στο 29% των αναγκών για C3ISR, στο 32% απαιτήσεων εναέριου εφοδιασμού, 40% για ειδικές αποστολές και 46% για βομβαρδισμούς.
 
Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι όσο μεγαλύτερη διάρκεια έχει μια ειρηνευτική αποστολή, τόσο μεγαλύτερη αδυναμία δείχνει η αεροπορία των ΗΠΑ να ανταποκριθεί, καθώς δεν επαρκούν τα αεροσκάφη που έχει για να καλυφθούν οι ανάγκες της αποστολής.
 
Όμως, η έλλειψη επαρκούς αριθμού αεροσκαφών δημιουργεί κι άλλα προβλήματα: ανεπάρκεια εκπαιδευμένων πιλότων, αδυναμία κάλυψης όλων των αναγκών των μονάδων, ταλαιπωρία και αυξημένες ανάγκες συντήρησης στα υπάρχοντα αεροσκάφη και αβεβαιότητα για το μέλλον.
 
Το ανησυχητικό συμπέρασμα, πάντως, είναι ότι τα προβλήματα αυτά εμφανίζονται σε μια στιγμή που οι ΗΠΑ θα πρέπει να προετοιμαστούν για σύνθετες συνθήκες στο μέλλον που ίσως απαιτούν λιγότερες μάχες, αλλά πολύ περισσότερη συντήρηση γερασμένων και λιγότερων απ’ όσα χρειάζονται αεροσκαφών.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:58