search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:39
MENU CLOSE

Εμβόλιο Pfizer: Πόσες δόσεις θα πάρει η Ελλάδα και πόσοι πρέπει να εμβολιαστούν για να είμαστε ασφαλείς

10.11.2020 14:26
Ξεκινούν οι πρώτοι εμβολιασμοί - «Ανάσα» κρουσμάτων, παραμένει η πίεση στις ΜΕΘ  - Media

 

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση ότι το πειραματικό εμβόλιο της Pfizer είναι άνω του 90% αποτελεσματικό στην προστασία από την Covid-19 με βάση αρχικά στοιχεία από ευρεία έρευνα.

Το γεγονός αυτό συνιστά μεγάλη νίκη στην μάχη κατά της πανδημίας που έχει σκοτώσει περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, έχει πλήξει την παγκόσμια οικονομία και έχει διαταράξει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, ωστόσο, την ίδια ώρα έχει ξεκινήσει η μάχη της προμήθειας του εμβολίου σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς έως το τέλος της άνοιξης του 2021 αναμένεται να έχει διατεθεί σε ορισμένους.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την αμερικανική Pfizer και την γερμανική BioNTech και θα υπογράψει συμβόλαιο «τις προσεχείς ημέρες» για την αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους κατά της Covid, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους η ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

«Η συμφωνία θα εγκριθεί πιστεύω την Τετάρτη από το Σώμα των Επιτρόπων», θα ακολουθήσουν διαδικασίες «για τρεις ή τέσσερις ημέρες» για να εξασφαλίσουμε το πράσινο φως των κρατών μελών και «στην συνέχεια θα υπογράψουμε», εξήγησε η ευρωπαία επίτροπος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε φθάσει σε προκαταρκτική συμφωνία στις αρχές Σεπτεμβρίου με τις δύο εταιρείες για την προπαραγγελία 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους, με την επιλογή για την  προμήθεια επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεων.

Η Επιτροπή «θα πρέπει να αποφασίσει την Τετάρτη εάν αποδέχεται ή όχι την συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι και αυτή στην συνέχεια θα σταλεί στα κράτη μέλη, τα οποία θα αποφασίσουν τι ποσότητες θέλουν να αγοράσουν με βάση το συμβόλαιο» που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ενωση, διευκρίνισε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός που θα πάρει κάθε χώρα της ΕΕ είναι συγκεκριμένος βάσει του πληθυσμού της, το οποίο σημαίνει ότι στην Ελλάδα αναμένονται γύρω στα 5 εκατ. εμβόλια. 

Ωστόσο, οι εταιρείες περιμένουν ότι θα έχουν την δυνατότητα παραγωγής έως και 50 εκατομμυρίων δόσεων εντός του 2020 για την προστασία συνολικά 25 εκατομμυρίων ανθρώπων και προβλέπουν ότι θα έχει ικανότητα παραγωγής 1,3 δισεκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου το 2021.

Αυτό σημαίνει πως σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν θα λάβει και τα 5 εκατ. εμβόλια μαζί, αν και σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, για να είμαστε αφαλείς στην Ελλάδα θα πρέπει να εμβολιαστούν 7 εκατ. άνθρωποι.

Το ζήτημα πλέον είναι το πόσα θα έρθουν τον Ιανουάριο, συνυπολογίζοντας πως οι δόσεις θα είναι διπλές. Αν για παράδειγμα έρθουν 200.000 εμβόλια, τότε θα αφορούν 100.000 ασθενείς. Βέβαια, τον ίδιο μήνα αναμένεται και το εμβόλιο της AstraZeneca και η διαχείριση θα πρέπει να είναι ενιαία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδεχομένως έως τον Φεβρουάριο, η χώρα να έχει στη διάθεσή της 1,6 εκατ. δόσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γερμανού ευρωβουλευτή, ειδικού για θέματα υγείας, Πέτερ Λίζε, μέχρι την άνοιξη και το καλοκαίρι θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 150 εκατομμύρια Ευρωπαίοι.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη υπογράψει τρία συμβόλαια για την προπαραγγελία εμβολίων που βρίσκονται υπό παρασκευήν: με την σουηδοβρετανική AstraZeneca και την αμερικανική Johnson & Johnson (μέχρι 400 εκατομμύρια δόσεις από την καθεμία), καθώς και με την γαλλοβρετανική Sanofi-GSK (μέχρι 300 εκατομμύρια δόσεις). Εκτός των BioNTech-Pfizer, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κλείσει προκαταρκτικές συμφωνίες με την γερμανική CureVac και την αμερικανική Moderna.

«Θα εμβολιαστούν πρώτοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές της πρώτης γραμμής, αυτοί δηλαδή που υποδέχονται, που έρχονται σε άμεση επαφή, με τους νοσούντες covid- 19 και μετά άτομα υψηλού κινδύνου και σιγά -σιγά όλοι μας», είπε η κ. Λινού.

Γενικότερα θα πρέπει να περιμένουμε πολύ ακόμα αφού για να εμβολιαστεί όλος ο πλανήτης θα πρέπει να παραχθούν εκατομμύρια δόσεις εμβολίου. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:39