search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:51
MENU CLOSE

Μ. Λέκκας για κακοκαιρία στην Κρήτη: Έπεσε βροχή ενός χρόνου σε λιγότερο από 24 ώρες

10.11.2020 18:07
Μ. Λέκκας για κακοκαιρία στην Κρήτη: Έπεσε βροχή ενός χρόνου σε λιγότερο από 24 ώρες - Media
 
Τεράστιες ήταν οι ποσότητες νερού που έπεσαν στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Χερσονήσου ο οποίος από το μεσημέρι της Τρίτης προσπαθεί να καταγράψει τις ζημιές και να επιστρέψει στην κανονικότητα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Μανώλη Λέκκα, μόνο στα Μάλια καταγράφηκαν έως τις 5 το απόγευμα 360 χιλιοστά βροχής.
 
«Πρόκειται για μία τεράστια ποσότητα νερού. Είναι ουσιαστικά η βροχή ενός έτους που έπεσε στα Μάλια σε λιγότερο από ένα 24ωρο», ανέφερε μιλώντας στο cretapost ο κ. Λέκκας ο οποίος παράλληλα ανέφερε πως εξίσου υψηλά ποσοστά βροχής καταγράφηκαν στα Αγριανά Χερσονήσου (280 χιλιοστά έως και τις 12 το μεσημέρι) και τον Μοχό (200 χιλιοστά).
 
«Αυτά τα νούμερα βέβαια τώρα θα είναι πολύ υψηλότερα ωστόσο έχουν πέσει οι σταθμοί εξαιτίας προβλημάτων δικτύου που παρουσιάστηκαν στην περιοχή από την κακοκαιρία», επεσήμανε σχετικά ο κ. Λέκκας ενώ εξήγησε και τι σημαίνει όταν λέμε ένα χιλιοστό βροχής: «Το ένα χιλιοστό βροχής είναι ένα κυβικό μέτρο νερού στο στρέμμα. Άρα καταλαβαίνουμε ότι 360 τόνοι νερού σε ένα στρέμμα, όταν τους συγκεντρώσεις μιλάμε για μία τεράστια ποσότητα».

«Αν είχαμε συγκερασμό των δύο κακοκαιριών τότε θα θρηνούσαμε θύματα»

Το ευτυχές γεγονός, για τον κ. Λέκκα, ήταν πως οι δύο κακοκαιρίες (της Παρασκευής και της χθεσινής) δεν συνέπεσαν καθώς τότε θα θρηνούσαμε και θύματα.
 
«Αν κάνω έναν απολογισμό των δύο κακοκαιριών που έπληξαν την ίδια περίπου περιοχή θα πω ότι ευτυχώς που δεν συνέπεσαν μαζί. Δηλαδή, η κακοκαιρία της Παρασκευής και του Σαββάτου έπληξε τις ορεινές ζώνες τις ίδιας περιοχής (Οροπέδιο Λασιθίου και Καστέλι) ενώ χθες και σήμερα η κακοκαιρία έπληξε τη βόρεια περιοχή του δήμου Χερσονήσου. Αν είχαμε έναν συγκερασμό αυτών των δύο κακοκαιριών, αν δηλαδή είχαμε μία συνύπαρξη ταυτόχρονη των φαινομένων, πραγματικά τα δεινά θα ήταν τεράστια.
 
Εκεί θα θρηνούσαμε και θύματα ενώ θα ήταν εξωφρενικά ασύλληπτο αυτό που θα συνέβαινε. Ευτυχώς μοιράστηκε η κακοκαιρία. Παρασκευή και Σάββατο έριχνε στα ορεινά ενώ οι χαμηλές ζώνες όπως η Χερσόνησο ήταν ένα ψιλόβροχο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας και συνέχισε: «Κι αυτό αποδεικνύεται απ’ όσα έγιναν στο Ρέθυμνο όπου τα χαμηλά βαρομετρικά του Μυλοποτάμου ουσιαστικά «έπνιξαν» την κατώτερη ζώνη προς το Πάνορμο που είδαμε εκεί να συγκεντρώνονται τεράστια όγκοι νερού εξαιτίας της απορροής σε μεγάλα υψόμετρα και συγκεντρώθηκαν προς τα κάτω. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο και στη Χερσόνησο θα ήταν τα πράγματα πολύ χειρότερα».
 

Βελτιώνεται από το μεσημέρι της Τετάρτης ο καιρός

Η κακοκαιρία δεν έχει ακόμα τελειώσει, σύμφωνα με τον κ.Λέκκα, ο οποίος αναφέρει πως αύριο το μεσημέρι θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της. «Η κακοκαιρία δεν τέλειωσε ακόμα. Ευτυχώς, όμως, φαίνεται ότι έχει περάσει στην ύφεση ο καιρός. Είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι έκανε την ύφεση αυτή ο καιρός και μακάρι να διατηρηθεί σε ήπιες βροχές. Από αύριο θα περάσουμε σε σταδιακή βελτιωμένη κατάσταση του καιρού», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Λέκκας.
 
Σύμφωνα με την πρόγνωση του, οι βοριάδες σήμερα το βράδυ θα έχουν ένταση 5 έως 6 μποφόρ που στα πελάγη μπορεί να φτάσουν και τα 8 μποφόρ ωστόσο από αύριο θα πέσουν στα 4 με 5 μποφόρ. Την ίδια ώρα η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
 
«Οι ελάχιστες τιμές θα κυμαίνονται 14 με 15 βαθμούς Κελσίου στις αστικές περιοχές και στους 10 βαθμούς Κελσίου τα ορεινά. Οι μέγιστες θα διαμορφωθούν από 17-18 βαθμούς Κελσίου για πεδινές και στα νότια θα είναι λίγο υψηλότερες προς τους 20 βαθμούς», ανέφερε σχετικά ο κ. Λέκκας.
 
Πηγή: cretapost.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:50