search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:46
MENU CLOSE

Οι αγορές δίνουν… ψήφο εμπιστοσύνης

09.10.2009 12:17

Όπως προκύπτει από τις συναντήσεις 200 θεσμικών με υπό διαχείριση κεφάλαια 4 τρισ. δολαρίων με τις διοικήσεις 28 μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων τις τελευταίες ημέρες στο Λονδίνο, η ελληνική οικονομία έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να βγει από τη στενωπό της ύφεσης, ειδικά τώρα που το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα δείχνει να απορροφάει τους κραδασμούς της κρίσης.

Όπως προκύπτει από τις συναντήσεις 200 θεσμικών με υπό διαχείριση κεφάλαια 4 τρισ. δολαρίων με τις διοικήσεις 28 μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων τις τελευταίες ημέρες στο Λονδίνο, η ελληνική οικονομία έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να βγει από τη στενωπό της ύφεσης, ειδικά τώρα που το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα δείχνει να απορροφάει τους κραδασμούς της κρίσης.

Απ’ ό,τι φάνηκε μάλιστα, οι αγορές δίνουν καταρχήν τουλάχιστον… ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα ελληνική κυβέρνηση και κατ’ επέκταση στην εγχώρια οικονομία, καθώς η επίτευξη της αυτοδυναμίας βάζει τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα.

Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα καταγράφηκαν στη μείωση της διαφοράς απόδοσης επιτοκίου μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών κρατικών ομολόγων αλλά και τη θετική πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ιδιαίτερα καθοριστική με δεδομένο ότι το κόστος του κρατικού δανεισμού είναι ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» που έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση στην οικονομία, καθώς φέτος υπολογίζεται ότι θα δοθούν για τοκοχρεωλύσια 12 δισ. ευρώ περίπου.

Την επαύριο των εκλογών  λοιπόν, η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο υποχώρησε στις 127 μονάδες βάσης (1,27%), από 138 (1,38%) που ήταν την Παρασκευή, και στα πενταετή ομόλογα στις 95 μονάδες βάσης από 104.

Όπως δήλωσε στο Reuters διαπραγματευτής ομολόγων σε ελληνική τράπεζα, «Ο παράγοντας της αβεβαιότητας από τη μη επίτευξη αυτοδυναμίας εξαλείφθηκε, εξ ου και η συρρίκνωση».

 

Πολιτική σταθερότητα

Και στο Χρηματιστήριο όμως, οι συναλλαγές της Δευτέρας ολοκληρώθηκαν με μικρές απώλειες στον «απόηχο» του εκλογικού αποτελέσματος και εν αναμονή της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης.

Η πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση ξεκίνησε μάλιστα δυναμικά με κέρδη που έφθασαν και το 1,85% για τον γενικό δείκτη, αλλά λίγο μετά τις 12.00 φάνηκε να εκτονώνεται η «θετική αύρα» του εκλογικού αποτελέσματος και της ύπαρξης σημαντικής αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα και ο ενθουσιασμός έδωσε τη θέση του στον σκεπτικισμό και την επιφυλακτικότητα, ενώ μετά τις 15.45 οι πωλητές πήραν επιθετικότερες πρωτοβουλίες.

Οι εμπειρότεροι και δυνατότεροι επενδυτές εξέλαβαν τη σημαντική άνοδο της πρώτης ώρας σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων εφαρμόζοντας το «αγόρασε την προσδοκία και πούλησε την είδηση» και αυτό φάνηκε στο σταδιακό «σβήσιμο» των συναλλαγών.

Οι περισσότεροι αναλυτές πάντως αξιολογούν ως θετικό παράγοντα για την αγορά το εύρος της αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ καθώς μειώνει τον κίνδυνο της αστάθειας στη χρηματιστηριακή αγορά.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η National P&K Securities: «Το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει μια κυβερνητική πλειοψηφία η οποία είναι ισχυρότερη από την αναμενόμενη (σε σχέση με τις πιο πρόσφατες δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις), και έτσι μειώνει τον κίνδυνο για αστάθεια στις αγορές η οποία συνδέεται με την πολιτική αβεβαιότητα».

Δεν λείπουν βέβαια και οι διαχειριστές εγχώριων και ξένων ισχυρών χαρτοφυλακίων που δηλώνουν επιφυλακτικοί, αναμένοντας σαφέστερες ενδείξεις για τη φυσιογνωμία και τους προσανατολισμούς του νέου κυβερνητικού σχήματος και επισημαίνουν ότι σημάδια δημοσιονομικής χαλάρωσης θα μπορούσαν να συνεπάγονται διεύρυνση των spreads των  κρατικών ομολόγων.

Άλλωστε, σε τελική ανάλυση, η οικονομική πολιτική που θα εξαγγείλει η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την πορεία εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό στις «αγορές», καθώς οι δανειστές του ελληνικού Δημοσίου απαιτούν άμεσα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού καθώς και του υπέρογκου κρατικού χρέους.

Έχουν δε διαμηνύσει ότι δεν επιθυμούν καμία αύξηση στη φορολογία, απειλώντας ακόμα και με μαζική έξοδο από το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το σκεπτικό ότι στις αγορές του εξωτερικού έχουν γίνει ρυθμίσεις προκειμένου η εισροή των κεφαλαίων να γίνεται απρόσκοπτα, πολύ περισσότερο σε μία τέτοια συγκυρία, όπως η σημερινή.

Γενικά εκτιμούν ότι η Ελλάδα αποτελεί ακόμη επενδυτική ευκαιρία, όχι ως οικονομία, αλλά ως «μεμονωμένες επιχειρήσεις», που έχουν προσανατολισμό στο εξωτερικό, παρουσία σε νέα και καινοτόμα προϊόντα και τύχη, αφού από τη στιγμή που οι αναδυόμενες οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης δείχνουν να συνέρχονται από το σοκ, οι εγχώριες επιχειρήσεις δείχνουν από την πλευρά τους ότι θα εκμεταλλευτούν τις εξελίξεις και θα πάρουν την ευκαιρία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:45