search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:27
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Κατά 92% αποτελεσματικό το ρωσικό εμβόλιο, Sputnik V

11.11.2020 10:53
Κορωνοϊός: Κατά 92% αποτελεσματικό το ρωσικό εμβόλιο, Sputnik V - Media

 

Μεγάλη αποτελεσματικότητα παρουσιάζει το πρώτο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik, το εμβόλιο Sputnik V εμφάνισε 92% αποτελεσματικότητα.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα για το εν λόγω εμβόλιο βασίζονται σε δεδομένα από τους πρώτους 16.000 εθελοντές.

«Σας λέμε, με βάση τα δεδομένα, ότι έχουμε ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο» δήλωσε ο επικεφαλής του RDIF, Kirill Dmitriev, γράφει η βρετανική εφημερίδα «The Independent».

Μέχρι στιγμής, 40.000 εθελοντές συμμετέχουν στη διπλή «τυφλή», τυχαιοποιημένη και με τη συμμετοχή placebo, φάση 3 των κλινικών δοκιμών, ενώ πάνω από 20.000 έχουν ήδη λάβει το πρώτο μέρος του εμβολίου.  Περισσότεροι από 16.000 εθελοντές έχουν λάβει τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη δόση.

«Οι δοκιμές έδειξαν την αποτελεσματικότητα μεταξύ περισσότερων από 16.000 εθελοντών που έλαβαν το εμβόλιο ή το placebo 21 ημέρες μετά την πρώτη ένεση. Ως αποτέλεσμα μιας στατιστικής ανάλυσης 20 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων κορωνoϊού, μιας μελέτης που χωρίστηκε μεταξύ εμβολιασμένων ατόμων και εκείνων που έλαβαν placebo, φαίνεται ότι το εμβόλιο Sputnik V είχε ποσοστό αποτελεσματικότητας 92% μετά τη δεύτερη δόση» αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η παρατήρηση 10.000 εθελοντών που εμβολιάστηκαν, που εκπροσωπούνται από γιατρούς και άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου, «επιβεβαίωσε επίσης το ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου άνω του 90%. Από τις 11 Νοεμβρίου, δεν εντοπίστηκαν απροσδόκητα ανεπιθύμητα συμβάντα ως μέρος της έρευνας. Μερικοί από όσους εμβολιάστηκαν είχαν βραχυπρόθεσμες δευτερεύουσες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως πόνο στο σημείο της ένεσης, σύνδρομο που μοιάζει με γρίπη συμπεριλαμβανομένου πυρετού, αδυναμίας, κόπωσης και κεφαλαλγίας».

Η παρατήρηση των εθελοντών θα συνεχιστεί για έξι κόμα μήνες κι έπειτα, θα παρουσιαστεί η τελική έκθεση.

Μέχρι στιγμής, το εμβόλιο SputnikV είναι στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μαζί με τα εμβόλια που βρίσκονται πιο κοντά στο τέλος της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών, καθώς και στην έναρξη της μαζικής παραγωγής.

 

Photo: pixabay

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:27