search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:30
MENU CLOSE

Κρήτη: Ανυπολόγιστες καταστροφές σε Χερσόνησο και Ρέθυμνο (Videos/Photos)

11.11.2020 11:08
Φονικό στην Κρήτη: Η τραγική μαρτυρία της μάνας - «Σκότωσες το παιδί μας;» (Video) - Media

 

Βαριά «χτυπημένος» για μια ακόμη κακοκαιρία είναι ο Δήμος Χερσονήσου αλλά και ο νομός Ρεθύμνου.

Η κακοκαιρία, που χτύπησε την Κρήτη τις τελευταίες μέρες και υποχωρεί σταδιακά σήμερα, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα με πλημμυρισμένους δρόμους και μεγάλες καταστροφές.

Όπως αναφέρει το ekriti δρόμοι έγιναν ποτάμια, σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν.

Τα ορμητικά νερά έχουν παρασύρει τα πάντα στο πέρασμα τους και οι περιουσίες των κατοίκων έχουν παραδοθεί στο έλεος της σφοδρής βροχόπτωσης που έπληξε το βράδυ που πέρασε, κυρίως τα βόρεια παράλια του νομού Ηρακλείου.

Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στα Σπήλια, από Άγιο Σώζωντα προς Πεζά και σε άλλα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου.

Παράλληλα την Τετάρτη τα σχολεία έμειναν κλειστά σε Ανάληψη, Μοχό και Γούρνες, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν γονείς και παιδιά.

Στην Σταλίδα Χερσονήσου η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Κατεστραμμένοι δρόμοι, πλημμυρισμένα σπίτια και οι κάτι στο πόδι, προσπαθώντας να σώσουν τις περιουσίες τους. 

Χερσόνησος: Και βατραχάνθρωποι της ΕΜΑΚ στις έρευνες 

Σύμφωνα με το cretalive.gr, ακόμα και βατραχάνθρωποι της ΕΜΑΚ έχουν επιστρατευτεί από την Πολιτική Προστασία, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Χερσονήσου, όπου πολλά είναι τα αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος αγνοούμενος, ωστόσο οι έρευνες συνεχίζονται.

Το μέγεθος της καταστροφής σε όλο το Δήμο Χερσονήσου, όπως τονίζεται, είναι ασύλληπτο προς το παρόν.

Την ίδια ώρα και καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι σε εξέλιξη στην περιοχή, απευθύνεται εκ νέου έκκληση για αποφυγή μετακινήσεων. Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι ο δρόμος στις αρχαιότητες Μαλίων έχει πλημμυρίσει και δεν πρέπει οι πολίτες να κυκλοφορούν εκεί.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Ρέθυμνο

Αποκλεισμένες περιοχές και καταστροφές και στο Ρέθυμνο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πολλά προβλήματα εντοπίζονται στους Δήμους Αμαρίου, Αγίου Βασιλείου αλλά και τα χωριά του Βρύσινα. Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται και στον Δήμο Μυλοποτάμου με πλημμυρισμένα σπίτια στο Πέραμα, παρόμοια προβλήματα και στον δήμο Αμαρίου από τις κατολισθήσεις.

Έκκληση απηύθυνε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δημήτρης Λελεδάκης, τονίζοντας πως πέρα από τις απαραίτητες μετακινήσεις ο κόσμος δεν θα πρέπει να μετακινείται, καθώς σε πολλά σημεία υπάρχει υπερχείλιση νερού από τους ποταμούς, φερτά υλικά στους δρόμους και πλήθος κατολισθήσεων που παραμένουν από το πρωί.Τα σχολεία της περιοχής, με εξαίρεση το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο στον Πλάτανο, παραμένουν κλειστά. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και οι αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στα φαινόμενα που κυριολεκτικά βούλιαξαν όλο το νομό Ρεθύμνου

Στις πληγείσες περιοχές το κυβερνητικό κλιμάκιο 

«Είναι σημαντικό είναι το ότι δεν έχουμε απώλεια ανθρωπίνων ζωών», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί στην Περιφέρεια Κρήτης, με φόντο τις τεράστιες καταστροφές που υπέστησαν από την κακοκαιρία δήμοι της Π.Ε Ηρακλείου, όπως αυτοί της Χερσονήσου και του Οροπεδίου – Λασιθίου αλλά και ο νομός Ρεθύμνου. 

«Πρέπει να κινηθούμε σε τρεις άξονες», τόνισε και πρόσθεσε: «Θα βγάλουμε άμεσα μια έκτακτη οικονομική επιχορήγηση για την αποκατάσταση των καταστροφών. Ο Δήμος να φτιάξει τις τριμελεις επιτροπές για τις οικίες. Θα δοθούν 600 ευρώ, σε πρώτη φάση, σε οικογένειες για τις άμεσες ανάγκες  και έως 6.000 για αποζημιώσεις οικοσυσκευών».

Όπως είπε ο Υφυπουργός οι Δήμοι θα στείλουν αιτήματα για πρώτη εκτίμηση και χρηματοδότηση των ζημιών. 

«Είμαστε εδώ για να σας στηρίξουμε. Θα κινηθούμε στη γραμμή που χαράξαμε στη Θεσσαλία. Να δούμε πόσο και πως θα είναι η αναστολή των φορολογικών και οικονομικων υποχρεώσεων. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί όλο το πακέτο των ρυθμίσεων».

Όπως αναφέρει το cretalive.gr, από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος ανέφερε ότι, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και την Περιφέρεια, «θα πρέπει να εφαρμόσουμε μοντέλο Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας».

Ο ίδιος υπογράμμισε: «Ιδρύσαμε δύο θεσμούς που καταγράφουν όλες αυτές τις ζημιές. Θα γίνει προκήρυξη για άμεση πρόσληψη 20 γεωπόνων για την εκτίμηση των ζημιών. Το ζωικό κεφάλαιο θα αποζημιωθεί στο 100%».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:08