search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:08
MENU CLOSE

Πέτσας: Στο «τραπέζι» νέα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό

11.11.2020 14:32
Κι άλλη γκάφα του Στέλιου Πέτσα για τις «120 δόσεις» - Media

 

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της νόσου του κορονοϊού στην χώρα μας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ 1.

«Πάντα υπάρχουν νέα μέτρα στο τραπέζι, εάν δεν εφαρμόζουμε τα υφιστάμενα. Η απαγόρευση μετακινήσεων μετά τις 9 το βράδυ είναι ένα από μέτρα τα οποία θα μπορούσε να ξανατεθεί στο τραπέζι, εάν υπάρξει καταστρατήγηση του πλαισίου, που έχουμε σήμερα σε εφαρμογή. Αν αυτό θα είναι γενικό μέτρο ή αν θα είναι τοπικό, αυτό θα το δούμε ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων » δήλωσε σχετικά ο κ. Πέτσας.

Ειδικότερα για την Θεσσαλονίκη και την Βόρειο Ελλάδα, επανέλαβε την χθεσινή διαπίστωση του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ότι εκεί υπάρχει βαρύ επιδημιολογικό φορτίο και επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει οποιοδήποτε παραπάνω μέτρο χρειαστεί, πάντα κατόπιν της εισήγησης των ειδικών και ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγνώρισε την κινητικότητα ως τον βασικό εχθρό, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, γιατί, αυτός, όπως είπε, εκτρέφει τον κορονοϊό.

Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η οποία, όπως εντόπισε, προκαλεί ημερησίως την μετακίνηση 650.000 μαθητών και γονέων, αλλά και κάποιες άλλες οικονομικές δραστηριότητες, που παραμένουν ανοιχτές εν αντιθέσει με ό,τι συνέβαινε κατά το πρώτο lockdown. Ο κ. Πέτσας διεπίστωσε πως για την ώρα έχει καταγραφεί μία μείωση της κινητικότητας κατά 35 – 40% , ωστόσο, σημείωσε πως πρέπει να μειωθεί ακόμη λίγο. «Ό,τι χρειαστεί να κάνουμε είτε σε εθνικό επίπεδο είτε σε περιφερειακό επίπεδο το επόμενο χρονικό διάστημα, θα το κάνουμε», προανήγγειλε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε πως τα κρούσματα θα πέσουν σε αριθμό σχετικά γρήγορα, όμως το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται με τον αριθμό των εισαγωγών σε Μ.Ε.Θ. και των διασωληνώσεων να αυξάνει, λόγω του φορτίου των προηγούμενων ημερών. «Το θέμα όμως είναι το πόσο γρήγορα μπορεί να πέσουν σ’ επίπεδο που δεν θα προκαλούν πίεση το Σύστημα Υγείας. Αυτό θα το δούμε μετά τις 14 ημέρες. Ελπίζουμε με την τήρηση των μέτρων οι τρεις εβδομάδες του lockdown να είναι αρκετές», τόνισε. Αναφορικά με τις εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ο Στέλιος Πέτσας προιδέασε πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να αναφερθεί σε ορισμένες πτυχές του κυβερνητικού σχεδιασμού κατά την αυριανή του ομιλία στη Βουλή. Διαβεβαίωσε σε κάθε περίπτωση ότι «θα υπάρχει επαρκής αριθμός εμβολίων, για όλους, με προτεραιοποίηση φυσικά πρώτα για τις πιο ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και το υγειονομικό προσωπικό, αλλά και όλες τις άλλες κατηγορίες που θα εξειδικεύσουν οι ειδικοί».

Αναφερόμενος στις πολλές εταιρείες, που προχωρούν στην παρασκευή εμβολίου ( Pfizer, AstaZeneca, Monterna Johnson & Johnson κ.α) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καθησύχασε πως θα υπάρχει διαθέσιμο stock εμβολίων για τον πληθυσμό, χαρακτήρισε το εμβόλιο μία μεγάλη αχτίδα φωτός, ωστόσο επέστησε την προσοχή όλων στην τήρηση των μέτρων εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα, που ανέκυψε με τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλο Πολάκη, μετά την δημοσιοποίηση φωτογραφίας, που ο ίδιος ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως απάντες, πολλώ μάλλον δημόσια πρόσωπα, που έχουν την ιδιότητα του ιατρού είμαστε ίσοι έναντι του νόμου. «Αναπληρωτές Υπουργοί Υγείας-όπως ο κ. Πολάκης- δεν θα έπρεπε να προκαλούν κανένα. Πολλώ δε μάλλον να παρανομούν οι ίδιοι και να καλούν σε παρανομία και τους συμπολίτες μας. Αυτό είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο», τόνισε ο κ. Πέτσας. Ερωτηθείς, δε, για την πιθανότητα επιβολής προστίμου κατά του κ. Πολάκη, διευκρίνισε πως αυτό άπτεται της Δικαιοσύνης και όχι της κυβέρνησης δηλώνοντας πως δεν επιθυμεί να υπεισέλθει σε αυτή τη συζήτηση.

Σχετικά με το πρόβλημα, που παρατηρήθηκε με την τηλεκπαίδευση, ο Στέλιος Πέτσας επανέλαβε πως ήταν τεχνικό και σε πανευρωπαϊκή κλίμακα και μεταφέροντας ενημέρωση από τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ανακοίνωσε πως θα δημιουργηθεί ένα τοπικό hub και στην Ελλάδα, ώστε, όπως είπε, να μην υπάρχει διασύνδεση με άλλες χώρες και να μην εμφανιστεί το ίδιο πρόβλημα.

Αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού του δώρου των Χριστουγέννων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως η κυβέρνηση θα εξετάσει την πιθανότητα καθορισμού του βάσει του μισθού, που θα έπαιρνε κάποιος εάν εργαζόταν το Νοέμβριο, ήτοι δεν υπήρχε lockdown. «Αυτή τη στιγμή η τοποθέτηση που έχουμε είναι ότι το δώρο των Χριστουγέννων θα υπολογιστεί αναλογικά επί των 534 ευρώ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Εργασίας της προηγούμενης εβδομάδας. Αλλά είναι κάτι το οποίο θα εξεταστεί πριν πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις», είπε ο κ. Πέτσας.

Για την εκλογή του Τζο Μπαίντεν στην προεδρία των ΗΠΑ, ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο βαθύ γνώστη των θεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου, των ελληνοτουρκικών και του Κυπριακού, τονίζοντας πως είναι ένας άνθρωπος, που είχε πάντα μία θέση πιο κοντά στην Ελλάδα. «Ευτυχώς σ’ αυτή τη συγκυρία φαίνεται ότι τα συμφέροντα της Αμερικής και της Ελλάδας είναι εναρμονισμένα, πάντα με πυξίδα τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Οι καλές σχέσεις που έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα και η εγκατάλειψη της πολιτικής από τις Η.Π.Α. των ίσων αποστάσεων θα συνεχιστεί, θα ενδυναμωθεί, γιατί όλοι καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα είναι μια πηγή σταθερότητας στην περιοχή, που πάντα προσδοκά κανόνες καλής γειτονίας και πάντα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφορικά, πάντως, με τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε εκ νέου πως προέχει να φύγει η σε ισχύ παράνομη τουρκική navtex, να σταματήσει η Τουρκία τις προκλητικές της ενέργειες, προκειμένου να προχωρήσουμε στις διερευνητικές επαφές από το σημείο, όπου σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2016 με μοναδικό ζήτημα προς επίλυση την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. «Αν δεν γίνει, θα αντιμετωπίσει το πλαίσιο των κυρώσεων.

Στις προκλητικές συμπεριφορές συμπεριλαμβάνονται και αυτές που έχουν να κάνουν με τα Κατεχόμενα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τις κατά καιρούς ανακοινώσεις του Τούρκου Προέδρου σχετικά με την περιοχή των Βαρωσίων», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε, πάντως, ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο κ. Τσαβούσογλου επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον κ. Δένδια για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, κάνοντας παράλληλα λόγο για μία διαφαινόμενη αναδίπλωση της τουρκικής πλευράς όσον αφορά στην οριοθέτηση των σχέσεων της, όπως με τις ΗΠΑ για παράδειγμα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:08