search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:56
MENU CLOSE

ΣτΕ: Υποχρεωτική η υποβολή Πόθεν Έσχες για όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου

11.11.2020 17:07
Το ΣτΕ επικύρωσε 164.000 ευρώ σε οικογένεια 57χρονου που έχασε τη ζωή του από πτώση δέντρου - Media

 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι τα 15 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) υποχρεούνται να υποβάλλουν δηλώσεις πόθεν έσχες (περιουσιακής κατάστασης).

Αναλυτικότερα, ο ΠΙΣ είχε προσφύγει στο ΣτΕ και ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση της Αρχής «Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης», με την οποία κρίθηκε ότι υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης και δήλωσης οικονομικών συμφερόντων (πόθεν έσχες) τα 15 μέλη του ΔΣ του ΠΙΣ. Υπενθυμίζεται ότι το Δ.Σ. της ΠΙΣ εκλέγεται από τη γενική συνέλευση, μεταξύ των μελών της με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Ο ΠΙΣ υποστήριζε, μεταξύ των άλλων, ότι η απόφαση της εν λόγω Αρχής εκδόθηκε κατά εσφαλμένη ερμηνεία του νόμο 3213/2003 και δεν τον καταλαμβάνει, γιατί δεν επιχορηγείται από το κράτος, καθώς έχει δικούς του πόρους, αλλά και δεν ασκεί δημόσια εξουσία.

Τελικά το Δ΄Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄αριθμ. 2227/2020 απόφασή του απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του ΠΙΣ, σημειώνοντας ότι ο ΠΙΣ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και ο νόμος καταλαμβάνει αδιαστίκτως τα ΝΠΔΔ, αδιάφορα αν αυτά ασκούν ή όχι δημόσια εξουσία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:55