search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 15:56
MENU CLOSE

Κατά μέτωπον επίθεση μετά το λοκντάουν

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2151
12-11-2020
12.11.2020 04:00
eikona_2020-11-11_210150.png

 

Στη Βουλή μεταφέρεται το πρεσάρισμα Τσίπρα στην κυβέρνηση για την πανδημία

Από το βήμα της Βουλής και στο πλαίσιο της προ ημερησίας συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών θα συνεχίσει το πολιτικό πρεσάρισμα στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία και την οικονομία.

Μπορεί το σκηνικό με τον Πολάκη να ανέκοψε για λίγο τη φόρα που δείχνει να έχει αποκτήσει η Κουμουνδούρου τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναμένεται να επιμείνει στους επιθετικούς τόνους προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί υγειονομικώς και οικονομικώς στη χώρα και την οποία ως επί το πλείστον αποδίδει στους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Όσο για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και την προκλητική ανάρτησή του, ο Τσίπρας περιμένει ότι θα δεχτεί επίθεση από τον πρωθυπουργό στη σημερινή συζήτηση, ωστόσο αναμένεται να παραδεχτεί ότι η ενέργεια του Πολάκη ήταν λάθος κι από εκεί και πέρα θα αντεπιτεθεί με τη μεγάλη εικόνα, υπό το επιχείρημα ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα της χώρας δεν είναι ο Πολάκης και δεν μπορεί η κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από τη μικροπολιτική.

Σε χθεσινή σύσκεψη του πρωινού καφέ στην Κουμουνδούρου, εν όψει της σημερινής διαδικασίας στη Βουλή, συζητήθηκε εκτενώς η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα και η κατάσταση στα νοσοκομεία με αιχμή τις περιπτώσεις των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης όπου το σύστημα πιέζεται ασφυκτικά και ο έλεγχος δείχνει να έχει χαθεί – άλλωστε τις δύο αυτές πόλεις επισκέφθηκε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας τις προηγούμενες μέρες, διαμορφώνοντας εικόνα από πρώτο χέρι για την κατάσταση που επικρατεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επαναφέρει την πρόταση της περασμένης Παρασκευής για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να αποφασιστεί ένα κοινό σχέδιο δράσης για το επόμενο εξάμηνο καθώς και για υπουργό κοινής αποδοχής, υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Τρεις αυστηροί όροι

Την πρότασή του την κωδικοποίησε και σε άρθρο του στην «Αυγή της Κυριακής» σημειώνοντας πως «με δεδομένη την έκτακτη ανάγκη που βιώνουμε, ζήτησα προχθές από τον κ. Μητσοτάκη να συγκαλέσει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για να συνεννοηθούμε στη βάση τριών απλών και αυτονόητων αξόνων.

– Την εκπόνηση ενός σχεδίου εξάμηνης διάρκειας για την άμεση ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή για να μη βρεθεί ξανά στα όριά του.

– Την κοινή συμφωνία όλων μας σε έναν υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, με γνώση, αξιοπιστία και εμπειρία, που δεν θα κάνει μικροπολιτική για να περισώσει το πολιτικό του κεφάλαιο την ώρα της κρίσης αλλά θα θέσει σε εφαρμογή το έκτακτο σχέδιο το οποίο θα έχουμε συμφωνήσει.

– Το πάγωμα όλων των νόμων που ψήφισε ή σχεδιάζει να ψηφίσει η κυβέρνηση, οι οποίοι πλήττουν την κοινωνική συνοχή αυτές τις κρίσιμες ώρες (πτωχευτικός, εργασιακό νομοσχέδιο).

«Ακριβή» μου συναίνεση

Από την Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι η πρόταση αυτή δεν αποτελεί ούτε άλλοθι για την προσφορά συναίνεσης σε μια καταστροφική πολιτική (πολλώ δε μάλλον, δεν πρόκειται για μήνυμα διαθεσιμότητας του Τσίπρα για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, όπως το ερμήνευσαν κάποιοι), από την άλλη δεν έγινε με στόχο να απορριφθεί, δεν αποτελεί τακτικισμό.

Αυτό που θέλει να υπογραμμίσει είναι ότι η συναίνεση σε αυτή τη δεύτερη φάση και μετά τις πάμπολλες προειδοποιήσεις της αξιωματικής και ελάσσονος αντιπολίτευσης που έπεσαν στο κενό δεν είναι απλή υπόθεση: αντιθέτως, είναι «ακριβή» κι έχει σκληρούς όρους και προϋποθέσεις.

Πάνω απ’ όλα θέλει να καταδείξει ότι καταβάλλει κάθε προσπάθεια να πιέσει την κυβέρνηση και να την οδηγήσει σε αλλαγή πλεύσης, ώστε να αναχαιτιστεί αποτελεσματικά το κύμα της πανδημίας και να μείνει η κοινωνία όρθια.

Αυτό το πνεύμα σε γενικές γραμμές μεταφέρουν αρμόδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Βεβαίως η Κουμουνδούρου δεν θέλει να δοθεί η εντύπωση ότι εξαπολύει μια μικροπολιτική επίθεση σε μια στιγμή που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια τεράστια κρίση που αφορά όλη τη χώρα – η κυβέρνηση την κατηγορεί για «κορωνοκαπηλεία» για παράδειγμα – ενώ ούτε εκλογές μπορεί να ζητήσει για ευνόητους λόγους.

Από την άλλη δεν θέλει και δεν μπορεί να προσφέρει συναίνεση σε μια πολιτική που θεωρεί ότι έχει οδηγήσει σε υγειονομική καταστροφή και κοινωνική και οικονομική κατάρρευση. Παρενθετικά, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι πάνω στην κρίσιμη ώρα η κυβέρνηση κοιτάει να περισώσει τους ιδεοληπτικούς, νεοφιλελεύθερους σχεδιασμούς της επόμενης μέρας, δηλαδή το μοντέλο των ΣΔΙΤ στον τομέα της Υγείας και ως προς αυτό θεωρούν άκρως ενδεικτική τη στροφή στους ιδιώτες γιατρούς στη Θεσσαλονίκη προς ενίσχυση των νοσοκομείων.

Ωστόσο, είναι σαφές πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον πρωθυπουργό μια πρόταση που ουσιαστικά προϋποθέτει την παραδοχή ότι απέτυχε – την ώρα μάλιστα που αυτό δεν έχει αρχίσει να αποτυπώνεται ιδιαίτερα στις δημοσκοπήσεις, παρόλο που η κοινωνική δυσαρέσκεια φουντώνει μετά το δεύτερο λοκντάουν – και ότι προωθεί «αντιλαϊκές» ρυθμίσεις.

Κοινώς η πρόταση αυτή δεν έχει χαρακτήρα διαμόρφωσης συναίνεσης όπως την εκλαμβάνουν ορισμένοι, αλλά πίεσης, όπως αποδεικνύει και η κατάληξη του άρθρου του Αλέξη Τσίπρα, όπου κάνει μια επαναδιατύπωση με όρους σκληρού διλήμματος: θα βάλουμε πλάτη μόνο με τους όρους μας διαφορετικά «όχι μόνο θα είμαστε απέναντι, αλλά θα γίνουμε οι πρωτεργάτες της κοινωνικής αντίστασης, η μαγιά της κοινωνικής δυναμικής για να τον εμποδίσουμε».

Τα πρακτικά και η σύμβαση

Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια κλιμάκωσης της πίεσης την Τρίτη ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην κατάθεση της τροπολογίας που είχε προαναγγείλει για τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της ειδικής επιτροπής επιστημόνων. Η εκτίμηση της Κουμουνδούρου είναι ότι τα μέτρα που τελικώς παίρνει η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνονται στις εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής. Τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η γραμματέας της Κ.Ο. Όλγα Γεροβασίλη εξέφρασαν δημόσια την εκτίμηση ότι οι επιστήμονες της ειδικής επιτροπής «εργαλειοποιήθηκαν» και οι εισηγήσεις τους δεν εισακούστηκαν, με αποτέλεσμα τα μέτρα να λαμβάνονται κυρίως με πολιτικά κριτήρια. Στο θέμα επέμεινε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο δελτίο του Star, όπου ουσιαστικά υπονόησε, με τη μορφή ερωτημάτων, ότι μια σειρά από κομβικές επιλογές της κυβέρνησης δεν έγιναν στη βάση επιστημονικών κριτηρίων και των εισηγήσεων της επιτροπής (άνοιγμα του τουρισμού, χωρίς ενιαία επιδημιολογικά κριτήρια, αύξηση κατά 80% της πληρότητας στα πλοία, άνοιγμα των σχολείων χωρίς μείωση των μαθητών ανά τάξη και ενίοτε με αύξησή τους, συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς).

Δεν είναι όμως μόνο τα πρακτικά της επιτροπής των επιστημόνων που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Από τα Γιάννενα, την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή τη σύμβαση του υπουργείου Παιδείας με τον πάροχο τηλεκπαίδευσης (Cisco) «ο οποίος ευθύνεται για την κατάρρευση του συστήματος με αποτέλεσμα να μην γίνεται τηλεκπαίδευση στη χώρα μας». Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έδωσε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία σε έναν μόνο πάροχο. Διερωτήθηκε δε μήπως η κυβέρνηση το αρνείται διότι «υπάρχουν όροι που αφορούν τη δυνατότητα του παρόχου να κάνει χρήση προσωπικών δεδομένων όσων συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση και μάλιστα για πολλά χρόνια».

Βαρύ το κλίμα για Πολάκη

Μπορεί τα πεπραγμένα της κυβέρνησης να προσφέρουν άφθονο υλικό για πολιτική κριτική και «στρίμωγμα» εκ μέρους της αντιπολίτευσης, ωστόσο για μία ακόμη φορά ο Παύλος Πολάκης θέλησε να στρέψει τους προβολείς πάνω του, ρισκάροντας την αντιπολιτευτική δυναμική που έχει αναπτύξει ο ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες.

Αν και το βράδυ της Δευτέρας στην τηλεοπτική του συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε να τον καλύπτει ύστερα από ένα μικρό «τράβηγμα του αυτιού», σύμφωνα με το οποίο ήταν λάθος η δημοσιοποίηση του γεύματος με φίλους εν μέσω λοκντάουν αλλά κατά τα λοιπά η ενέργεια καθεαυτή όχι, φαίνεται να επικράτησαν δεύτερες σκέψεις και η ηγεσία σκλήρυνε τη στάση της βλέποντας ότι η κατακραυγή εντός κι εκτός του κόμματος επιμένει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δυσαρέσκεια του προέδρου διαμηνύθηκε από τον 7ο της Κουμουνδούρου στον πρώην αναπληρωτή Υγείας το ίδιο βράδυ, ενώ το επόμενο πρωί έγινε γνωστό ότι ο Παύλος Πολάκης έχει κληθεί για εξηγήσεις από την επιτροπή δεοντολογίας (Γεροβασίλη – Τζανακόπουλος). Παράλληλα πλέον πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι η κίνησή του ήταν απόλυτα λανθασμένη, χωρίς «ναι μεν αλλά». Η συνάντηση αυτή δεν είχε πραγματοποιηθεί ώς την ώρα που έκλεινε το φύλλο του «Π».

Ωστόσο, θεωρείται ότι, ακόμη κι αν αυτή η κρίση εκτονωθεί αυτή τη στιγμή, ο Πολάκης δύσκολα θα τεθεί «υπό έλεγχο», ειδικά έπειτα από ένα μακρύ διάστημα ανοχής και ασυλίας του και γιατί ανήκει στον κύκλο των στενών συνεργατών και προσωπικών φίλων του Αλέξη Τσίπρα και γιατί έχει οπαδούς και απήχηση σε ένα ευρύτερο «αυριανιστικό» ακροατήριο που ζητά «αίμα» στην πολιτική αρένα, το οποίο ναι μεν συγκροτεί μια δεξαμενή ψήφων, υπολογίσιμη για κάθε κόμμα εξουσίας, αλλά ταυτόχρονα η ηγεσία δεν επιθυμεί αυτό το κοινό να καθορίζει το πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 15:56