search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 20:40
MENU CLOSE

Grant Thornton: Στο 8% ο ρυθμός μείωσης του ελληνικού ΑΕΠ το 2020

12.11.2020 15:12
Grant Thornton: Στο 8% ο ρυθμός μείωσης του ελληνικού ΑΕΠ το 2020 - Media

 

Την εκτίμηση ότι ο ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ της χώρας θα είναι γύρω στο 8% το 2020 διατυπώνει μεταξύ άλλων ο Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος Grant Thornton και executive chairman SMERemediumCap, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι η μεταβολή του ΑΕΠ θα είναι μεν θετική το 2021, αλλά οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας θα επεκταθούν και στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Σε εκτενές άρθρο του ο Νίκος Καραμούζης, στην ιστοσελίδα της Grant Thornton, αναφέρει ότι «η πανδημία σταδιακά, μετασχηματίζει τα οικονομικά και παραγωγικά δεδομένα της χώρας, με θετικές αλλά και αρνητικές συνέπειες. Επιταχύνει τις εξελίξεις όσον αφορά της διάδοση νέων τεχνολογιών, ωθεί τις επενδύσεις στην πράσινη οικονομία, διευρύνει ταχύτατα τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και αγορές και την εξ’ αποστάσεως εργασία. Ταυτόχρονα, οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες (τα Ηνωμένα Έθνη προβλέπουν αύξηση του αριθμού των φτωχών νοικοκυριών μεταξύ 240-490 εκατ.) και τα προβλήματα απασχόλησης και ανεργίας, πολλαπλασιάζει την υπερχρέωση των επιχειρήσεων, αυξάνει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα, διευρύνει τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το Δημόσιο χρέος, “τιμωρεί” μια σειρά από κλάδους».

Ο κ. Καραμούζης χαρακτηρίζει «εξαιρετικά δύσκολες και αβέβαιες συνθήκες διαμορφώνονται στην Ελλάδα και διεθνώς, κυρίως, λόγω των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19». «Χρειάστηκε μια άνευ προηγουμένου δημοσιονομική και νομισματική παρέμβαση παγκοσμίως, για να μετριαστούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία, καθώς αποδείχτηκε στην πράξη, άλλη μια φορά, ότι οι οικονομίες δεν αυτοδιορθώνονται και δεν αυτορυθμίζονται με την αναγκαία ταχύτητα όταν αντιμετωπίζουν ένα σημαντικό εξωτερικό σοκ. Οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένες και οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες, διότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ως προς το χρονοδιάγραμμα εύρεσης και μαζικής διάθεσης στο κοινό αξιόπιστων φαρμάκων και εμβολίων», προσθέτει.

Ο πρόεδρος της Grant Thornton εκτιμά ότι η χώρα εξερχόμενη της πανδημίας, πιθανότατα το δεύτερο εξάμηνο του 2021, θα αντιμετωπίσει 5 κρίσιμες μεσοπρόθεσμες προκλήσεις, που θα επηρεάσουν καθοριστικά την πορεία ανάταξης της ελληνικής οικονομίας και τις δυνατότητες άσκησης αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής.

Οι προκλήσεις αυτές, που παρουσιάζονται αναλυτικά από τον Νίκο Καραμούζη, εστιάζονται στις δημοσιονομικές συνθήκες στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, τα τρέχοντα χαμηλά επιτόκια και πριμ κινδύνου δανεισμού, του Δημοσίου από τις αγορές και των τραπεζών από την ΕΚΤ, που δεν είναι διατηρήσιμα μεσοπρόθεσμα, στην αυξανόμενη χρηματοοικονομική επιβάρυνση των ελληνικών επιχειρήσεων, στις μεταρρυθμίσεις καθώς και σε ζητήματα που συνδέονται με τους πόρους του νέου Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2 συνολικού ύψους70 δις. ευρώ, διαθέσιμα τα επόμενα 7 χρόνια.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 20:39