16/01/2021 04:15:35
15.11.2020 / ΑΝΤΡΙAΝΑ ΒΑΣΙΛA
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2151 στις 12-11-2020

Αποζημίωση ιδιοκτητών - Επιστρέφονται 30 εκατ. ευρώ για τα υποχρεωτικώς «κουρεμένα» ενοίκια

Αποζημίωση ιδιοκτητών - Επιστρέφονται 30 εκατ. ευρώ για τα υποχρεωτικώς «κουρεμένα» ενοίκια - Media

 

Επιστρέφεται μέσα στα Χριστούγεννα ποσό ύψους 30 εκατ. ευρώ σε ένα εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων που αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια και εμπίπτουν στο μέτρο του υποχρεωτικού «κουρέματος» με νομοθετική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή.
Η ρύθμιση αυτή, ανοίγει τον δρόμο για την άμεση αποζημίωση των ιδιοκτητών, οι οποίοι θα εισπράξουν υποχρεωτικά για τον Νοέμβριο μειωμένα κατά 40% ενοίκια, για ακίνητα που εκμισθώνουν σε πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζομένους.
Το 50% των χρημάτων που θα χάσουν από το ενοίκιο του Νοεμβρίου δεν θα συμψηφιστεί με μελλοντικούς φόρους, αλλά θα επιστραφούν από το κράτος στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Η όλη διαδικασία προϋποθέτει: 
1. Μετά την κατάθεση και την ψήφιση της διάταξης να εκδοθεί άμεσα η υπουργική απόφαση για την επιστροφή του 50% της χασούρας. 
2. Να υποβληθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων η δήλωση Covid στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, όπου θα αναγράφεται το μειωμένο ενοίκιο.
Στη δήλωση αυτή, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να δηλώσουν και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού ΙΒΑΝ, στον οποίο θα γίνει η κατάθεση του ποσού που αναλογεί στον καθένα. Θα ακολουθήσει ο έλεγχος και η εκκαθάριση των δηλώσεων Covid και στο τέλος η κατάθεση των ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών. 
Η ρύθμιση εκτιμάται ότι θα ισχύσει και για τον Δεκέμβριο, δεδομένου ότι αρκούν, σύμφωνα με τον νόμο, 14 ημέρες κλεισίματος ή αναστολής εργασίας, ώστε οι ενοικιαστές να δικαιούνται μείωση για το μίσθωμα ολόκληρου του μήνα.
Για παράδειγμα, επαγγελματικό ακίνητο με μίσθωμα 1.000 ευρώ. Με την υποχρεωτική μείωση 40% ο ενοικιαστής θα καταβάλει για τον Νοέμβριο 2020 το ποσό των 600 ευρώ. Αυτά θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν κανονικά την επόμενη χρονιά.
Αν δεν καταβληθούν από τον ενοικιαστή, ο ιδιοκτήτης που δεν θα τα έχει εισπράξει μέχρι τότε, δικαιούται να μην φορολογηθεί για αυτά, αν παρουσιάσει στη ΔΟΥ δικαστική απόφαση ή έστω καταθέσει αγωγή στο αρμόδιο δικαστήριο για αυτά, μέχρι την ημέρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Από τη ζημιά των 400 ευρώ που θα έχει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου το Δημόσιο θα επιστρέψει τα 200 ευρώ με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του, και όχι μόνο τα 120 ευρώ με συμψηφισμό σε φορολογικές του υποχρεώσεις, όπως ήταν η ρύθμιση που ίσχυσε μέχρι και τον Σεπτέμβριο. 
Το ποσό των 200 ευρώ που θα πιστωθεί σε κάθε ιδιοκτήτη θα παραμείνει αφορολόγητο. Τα υπόλοιπα 200 ευρώ χάνονται οριστικά για τους ιδιοκτήτες. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.