search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:33
MENU CLOSE

Μητσοτάκης: «Ο Πολάκης ήταν απών αλλά το πνεύμα του ήταν εδώ» – Τι είπε για την επέτειο του Πολυτεχνείου

12.11.2020 18:51
Μητσοτάκης: «Ο Πολάκης ήταν απών αλλά το πνεύμα του ήταν εδώ» - Τι είπε για την επέτειο του Πολυτεχνείου - Media

 

«Επέλεξα να είμαι όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένος να απαντήσω σε ερωτήματα που είχαν τεθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα κάνοντας μία έκκληση να μην ανέβουν οι τόνοι», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερομιλία του στην Ολομέλεια.

«Ξεκινώ από τον τελευταίο ομιλητή. Δεν ήταν ούτε εικόνα ούτε λεξιλόγιο αυτό το οποίο χρησιμοποιήσατε κ Βαρουφάκη. Αν πιστεύετε ότι μπορείτε να ‘ρχεστε εδώ πέρα και να κάνετε μόνο ένα επικοινωνιακό σόου, να αναλογιστείτε τις δικές σας προσωπικές ευθύνες για την κατάσταση στην οποία οδηγήσατε τις ελληνικές τράπεζες. Δεν θυμάμαι να επιδεικνύατε την ίδια ευαισθησία για τους πιο αδύναμους όταν γυρνούσατε και λέγατε “αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες” και έκλαιγαν οι συνταξιούχοι έξω από τα ATM. Ούτε όταν φωτογραφιζόσασταν σε διάφορα λάιφ στάιλ περιοδικά αναδεικνύοντας τη φρέσκια εικόνα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Καλό είναι λοιπόν σε αυτήν την αίθουσα να έχουμε αίσθηση των ιστορικών μας ευθυνών και δυστυχώς εσάς προσωπικά για το τρίτο μνημόνιο, για τη χρεοκοπία των ελληνικών τραπεζών, σας βαραίνουν πολλές τέτοιες ευθύνες για να νομίζετε ότι τα έχουμε ξεχάσει έτσι εύκολα».

Στη συνέχεια όπως είπε πέρασε στην απάντηση συγκεκριμένων ερωτημάτων που είχαν τεθεί. «Η συζήτηση αυτή έχει την ιδιαίτερη σημασία της. Ελπίζω κι εύχομαι να την παρακολουθούν αρκετοί Έλληνες πολίτες», σχολίασε επισημαίνοντας πως θα ξεκινούσε απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο Πολάκης ήταν απών αλλά το πνεύμα του ήταν εδώ»

«Μία διαπίστωση μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση», είπε χαρακτηριστικά. «Μου κάνει πραγματικά εντύπωση και νομίζω ότι είναι άξιο σχολιασμού ως προς τα κοινοβουλευτικά τεκταινόμενα, το γεγονός ότι πριν καν ανεβείτε στο βήμα για να εκφωνήσετε την ομιλία σας, έχετε ήδη διανείμει το κείμενο της ομιλίας σας στους δημοσιογράφους. Την ομιλία την οποία θα εκφωνήσετε απαντώντας σε αυτά τα οποία έχω πει εγώ, την έχετε μοιράσει στους δημοσιογράφους. Κι είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον ότι στην πρώτη σελίδα της ομιλίας σας ξεκινάτε μιλώντας για το πόσο αυτάρεσκος και διχαστικός ήμουνα στην ομιλία μου. Αυτά τα γράψατε ή σας τα έγραψαν πριν με ακούσετε. Δεν καταλαβαίνω δηλαδή», είπε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας: «Μα είναι σοβαρά κοινοβουλευτικά πράγματα αυτά κ. Τσίπρα;».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως ασχολήθηκε λίγο με την αντιπολίτευση και πολύ με το να απαντήσει σε εύλογα ερωτήματα τα οποία έχουν οι Έλληνες πολίτες. «Δεν μπορώ όμως να αφήσω ασχολίαστο το γεγονός ότι υπήρξε εδώ μία αντιπαράθεση σχετικά με μία αναφορά σας για το πόσες ΜΕΘ στο νοσοκομείο “Σωτηρία” λειτουργούν πραγματικά. Είπατε ότι λειτουργούν 9 από τις 50. Η δική μας ενημέρωση από το διοικητή του νοσοκομείου είναι ότι λειτουργούν όλες και αυτό ακριβώς μετέφερε και ο πρόεδρος της Βουλής στην τοποθέτησή του. Δεν πήγε ο ίδιος να τις δει. Έκανε δήλωση ο διοικητής του νοσοκομείου και είπε ότι όλες δουλεύουν. Και τι έγινε μετά; Ο απών κ. Πολάκης με ένα χυδαίο υβρεολόγιο στο διαδίκτυο επιτέθηκε κατά του προέδρου της Βουλής, κατά όλων ημών δηλαδή, με αχαρακτήριστες φράσεις ότι είναι ψεύτης γιατί είπε ότι λειτουργούν και οι 50 ΜΕΘ. Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Ή η πληροφόρηση την οποία έχουμε δεν είναι ακριβής, οπότε μπορώ να δεσμευθώ ότι θα απομακρυνθεί ο διοικητής του “Σωτηρία” που μας έδωσε αυτή την πληροφορία, ή ο κ. Πολάκης λέει ψέματα, οπότε κάποια στιγμή πρέπει εσείς να αποφασίσετε να τον απομακρύνετε για τον προσβλητικό τρόπο με τον οποίο εξακολουθεί να εκφράζεται». Υπογράμμισε στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός: «Έχω την υποψία ότι το πρόβλημα δεν είναι ο ίδιος ο κ. Πολάκης. Το πρόβλημα είναι ευρύτερο. Το πρόβλημα είναι ο “πολακισμός”. Τον “πολακισμό” τον περιγράφω ως ένα μίγμα ειρωνείας, αλαζονείας, ψευτομαγκιάς, ψεμάτων, ανορθολογισμού… Αυτό σημαίνει “πολακισμός”. Μόνο που αυτόν τον “πολακισμό” ούτε εσείς μπορείτε να αποστείτε. Τέτοια χαρακτηριστικά διέκρινα και στη δική σας ομιλία. Ο κ. Πολάκης ήταν απών, το πνεύμα του όμως εκφράστηκε μέσα από τα δικά σας λεγόμενα. Έχετε την ψευδαίσθηση ότι έχετε πολιτικό κεφάλαιο να καταναλώσετε χρησιμοποιώντας αυτού του είδους το λόγο. Πρέπει να σας πω όμως ότι δεν είστε πια ο φέρελπις υποψήφιος πρωθυπουργός. Είστε ο αποτυχημένος τέως πρωθυπουργός. Και το αποτυχημένος δεν είναι δικιά μου κρίση, είναι κρίση του ελληνικού λαού- διότι αν ήσασταν επιτυχημένος δεν θα ήσασταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Μερικές φορές, πραγματικά, ακούγοντάς σας έχω την εντύπωση ότι όσο πιο δύσκολα είναι τα προβλήματα τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τόσο αναδεικνύεται η ρηχότητα των θέσεών σας. Και τόσο λιγότερο επαρκής είστε στο να μπορείτε να αρθρώσετε έναν έστω και στοιχειωδώς τεκμηριωμένο πειστικό, εναλλακτικό πολιτικό λόγο».

«Παρουσιάζετε μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα»

Περνώντας σε απαντήσεις για θέματα που έθεσαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως «είχε ζητήσει στην πρωτολογία του να μην χρησιμοποιηθούν στατιστικά στοιχεία θανάτου και να μην επιχειρηθεί η ακροβασία να χρησιμοποιηθεί η ποσοστιαία αύξηση θανάτων μη λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα νούμερα βάσης ήταν πάρα πολύ χαμηλά γιατί τα πήγαμε εξαιρετικά στο πρώτο κύμα της πανδημίας». Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως εκείνος είπε πως στο δεύτερο κύμα “σε επίπεδο θανάτων τα έχουμε πάει χάλια”. Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός κατέθεσε, «για να υπάρχει απλά στα Πρακτικά» όπως είπε, τα κρούσματα και τους θανάτους του τελευταίου 24ώρου. «Στην Ευρώπη, όταν στην Ελλάδα είχαμε 43 θανάτους, στην Πορτογαλία είχαμε 82, στο Βέλγιο 345, στην Ιταλία είχαμε 623,…». Όπως χαρακτηριστικά είπε «υπάρχει μία σκληρή στατιστική και είναι αδυσώπητη. Κάποια στιγμή μπορεί να το καταλάβετε: είναι δυστυχώς ο αριθμός θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Αυτός είναι ο τραγικός δείκτης απολογισμού. Και υπάρχει και ένας δεύτερος δείκτης και αυτός είναι ο δείκτης της επιπλέον θνησιμότητας, του excess mortality, πόσοι παραπάνω άνθρωποι από αυτούς που θα περίμενε κανείς να χάσουν τη ζωή τους σε μία φυσιολογική χρονιά πεθαίνουν λόγω κάποιας τέτοιας πανδημίας ή κάποιας ιδαίτερης κρίσης. Και αυτά είναι τα μόνα συγκρίσιμα στοιχεία», τόνισε.

«Σταματήστε λοιπόν να σπεκουλάρετε πάνω σε αυτούς τους αριθμούς και σταματήστε να παρουσιάζετε μια εικόνα της πατρίδας μας που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το έχω πει πολλές φορές. Έχετε δικαίωμα να έχετε την άποψή σας δεν έχετε όμως δικαίωμα να αμφισβητείτε τα επίσημα δεδομένα έτσι όπως τουλάχιστον παρουσιάζονται από τον ECDC τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πρόληψης Λοιμώξεων. Αυτό ισχύει και για τα τεστ. Δεν είναι σε χειρότερη μοίρα η Ελλάδα από τις υπόλοιπες χώρες που κάνουν τεστ», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Θα επαναλάβω ότι ήμασταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη η οποία προμηθεύτηκε rapid tests αξιόπιστα», προσέθεσε. Είπε ακόμη πως έχει γίνει παραγγελία επαρκούς ποσότητα για να πάμε σε τυχαίες δειγματοληψίες και να έχουμε καλύτερη ακρίβεια στην προβλεψιμότητα των μοντέλων μας.

«Όταν οι ίδιοι οι γιατροί που δουλεύουν στις εντατικές έρχονται και λένε ότι αυτά τα οποία έγιναν τους τελευταίους μήνες είναι αυτά τα οποία ζητούσαμε πάντα να γίνουν και δεν γίνονταν, πιστεύετε πραγματικά κύριοι πολιτικοί αρχηγοί, ότι ο κόσμος θα πιστέψει εσάς και όχι τους γιατρούς, τους ειδικούς οι οποίοι το λένε;», ρώτησε ο πρωθυπουργός.

«Πράγματι μέσα στην κρίση αναγκαστήκαμε να κάνουμε πράγματα που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να έπαιρναν περισσότερο χρόνο και είναι θαύμα ότι αυτή η μονάδα του “Σωτηρία” έγινε σε τρεις μήνες, Το ίδιο ισχύει και για τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος», τόνισε επίσης. Επισήμανε μάλιστα πως καλό θα ήταν να σχολιάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί τη δήλωση της κ. Κοτανίδου που λέει ότι μέσα στην κρίση έγινε μια σημαντική πρόοδος. «Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον πρώην υπουργό Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό, τον ρώτησε αν και επί δικών του ημερών υπήρχαν ασθενείς οι οποίοι έπρεπε να νοσηλευτούν σε εντατικές και δεν έβρισκαν κρεβάτι.

«Ρωτήστε τον κ.Ξανθό, κ.Τσίπρα. Υπάρχει μια ευρωπαϊκή χώρα που να μην έχει αναστείλει μη επείγοντα χειρουργεία; Μια, πέστε μου. Πώς κατηγορείτε την κυβέρνηση γι’ αυτό που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο; Ρωτήστε τον κ. Ξανθό, κ. Τσίπρα, εάν υπάρχει μία ευρωπαϊκή χώρα όπου δεν ανεστάλησαν μη επείγοντα χειρουργεία». Ακόμη ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «συμβαίνει να χάνουν τη ζωή τους στις εντατικές ασθενείς, πάντα συνέβαινε» και εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει επειδή «υπάρχουν περιπτώσεις που οι γιατροί σε συνεννόηση με τις οικογένειες των ασθενών αποφασίζουν να μην διασωληνωθεί για να μην υποφέρει άλλο. Αυτό γίνεται σε όλα τα κράτη του κόσμου. Όχι επειδή δεν υπάρχουν εντατικές, αλλά επειδή αυτό είναι τελικά το ανθρώπινο και το ιατρικά ορθό».

Όπως είπε αυτά για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το ΕΣΥ.

Περνώντας στο θέμα των μέσων μαζικής μεταφοράς για το οποίο όπως είπε άκουσε αρκετή κριτική, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια να προστεθούν λεωφορεία στο σύστημα συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

«Δεν χρειάζεται να περιγράψω την κατάσταση που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Παππάς, πατέρας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, παρέδωσε έναν ΟΑΣΘ διαλυμένο. Αυτό είναι κάτι που νομίζω ότι δεν υπάρχει βουλευτής που προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη και δεν το γνωρίζει πολύ καλά. Προσθέσαμε λεωφορεία με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα. Και προφανώς διαγωνισμούς που είχαν απορριφθεί ως παράνομοι από τις αρμόδιες αρχές, δεν φαντάζομαι να θέλατε να τους αποδεχθούμε και να παρανομήσουμε» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Είπε επίσης ότι υπάρχουν μελέτες -ανέφερε κάποιες εξ αυτών που έγιναν στο εξωτερικό- που λένε ότι τα μέσα μεταφοράς δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στη διασπορά του ιού, και προσέθεσε ότι στο θέμα των συγκοινωνιών προχωράνε οι διαγωνισμοί και οι προσλήψεις. Ο κ. Μητσοτάκης στηλίτευσε το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μνημόνευσε -όπως είπε- σε κείμενο απολογισμού του για τα πεπραγμένα ως κυβέρνηση την πολιτική για τα μέσα μεταφοράς και τις ΜΕΘ.

«Εάν το έργο σας στα ΜΜΜ ήταν τόσο πετυχημένο θα το αναδεικνύατε. Σε κείμενο απολογισμού του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε ούτε μια παράγραφος, ούτε μια πρόταση, ούτε μία λέξη για τα ΜΜΜ και για τις Εντατικές. Δεν είχατε τίποτα να πείτε γιατί πολύ απλά δεν κάνατε απολύτως τίποτα» είπε ο πρωθυπουργός.

Για την φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε τη δευτερολογία του με μία αναφορά σε όσα άκουσε για τον τρόπο με τον οποίο θα εορταστεί η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου.

Επιτέθηκε στον γραμματέα του ΜέΡΑ25, λέγοντας «αντιπαρέρχομαι τις σαχλαμάρες του κ. Βαρουφάκη ότι είναι ταυτισμένο στο ακροδεξιό μας DNA» και τόνισε: «Και στο Πολυτεχνείο υπήρχαν πολίτες όλων των πολιτικών παρατάξεων. Απλά κάποιοι έχτισαν καριέρες, και κάποιοι άλλοι με σεμνότητα κράτησαν την αντίσταση την οποία έκαναν για τον εαυτό τους και δεν έχτισαν καριέρα πάνω στο Πολυτεχνείο, να το θυμούνται όποτε τους βολεύει. Να τελειώνουμε με αυτά τα ιδεολογικά άβατα σε αυτή την αίθουσα. Τα είπα για την Αντίσταση, θα τα ακούσετε για το Πολυτεχνείο».

Ολοκληρώνοντας αναφέρθηκε, όπως είπε, σε όσα είχε θίξει περί «υπεύθυνης υπακοής» ο κ. Βαρουφάκης, αλλά και στον κ, Κουτσούμπα. Σκωπτικά απευθυνόμενος στον κ. Βαρουφάκη τόνισε: «Δεν είστε ο Μαχάτμα Γκάντι που μίλησε γι’ αυτά. Υπάρχει πράγματι αυτή η έννοια μόνο που χρησιμοποιήθηκε σε άλλες εποχές, και σε αντίσταση σε καθεστώτα ανελεύθερα μη δημοκρατικά». Θέλησε όπως είπε να ενημερώσει τους κ. Κουτσούμπα και Βαρουφάκη ότι δεν εξαιρούνται από τη συνολική εφαρμογή των νόμων. Ό,τι ισχύει για κάθε Έλληνα πολίτη ισχύει και για το ΚΚΕ και για τον κ. Βαρουφάκη».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:32