search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:37
MENU CLOSE

Κορωνοϊός-Θεσσαλονίκη: Έκκληση Ζέρβα να κλείσουν τα Δημοτικά – «Κράσαρε» ο ΟΑΣΘ, καραντίνα για 350 υπαλλήλους

13.11.2020 06:41

 

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η εξάπλωση του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη καθώς χθες Πέμπτη καταγράφηκαν για μία ακόμα φορά τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα, 828 από τα 3.316, με τα νοσοκομεία της πόλης να δέχονται ισχυρή πίεση λόγω της αύξησης των νοσηλευομένων.

Μέσα σε αυτό το δύσκολο κλίμα, αναζωπυρώνεται η συζήτηση σχετικά με το άν πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά τα δηματικά και νηπιαγωγεία ή αν πρέπει να μπει λουκέτο και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.  

Ζέρβας: Να κλείσουν και τα δημοτικά

Μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1 ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβας αναφερόμενος στο θέμα των σχολείων δήλωσε: «Εγώ έχω την εντύπωση ότι πρέπει να κλείσουν και τα Δημοτικά. Δέχομαι πληροφορίες ότι κάθε μέρα δημοτικά σχολεία πρέπει να απολυμανθούν, υπάρχουν κρούσματα, υπάρχει συνωστισμός γονέων έξω από τις σχολικές αυλές. Όλα αυτά προκαλούν μία εικόνα η οποία πραγματικά δεν είναι ό,τι καλύτερο. Άρα από τη στιγμή που βλέπουμε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, και από τη στιγμή που πρέπει να είμαστε πολύ πιο αυστηροί θα πρέπει να επέμβουμε και σε αυτό».

Αναφορικά με το τι μπορεί να προκάλεσε την αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη ο κ. Ζέρβας είπε: «Εγώ έκρουσα από νωρίς το καμπανάκι του κινδύνου, βλέπαμε αυτά τα πράγματα να έρχονται βλέπαμε κακές συμπεριφορές ή μάλλον την αίσθηση από αρκετό κόσμο σαν να αφορά κάποιους άλλους, σαν να μην συμβαίνει, ο εφησυχασμός, και όλα αυτά τα μέτρα πρέπει να ληφθούν ίσως αυτή τη στιγμή ώστε να μπορέσουμε να σταματήσουμε αυτή την εξέλιξη». «Δυστυχώς, η εικόνα που έχουμε δεν δείχνει ότι σταθεροποιείται η κατάσταση, μεταδίδεται το πρόβλημα και στους όμορους νομούς», συνέχισε ο κ. Ζέρβας και τόνισε: «Μπορεί να καταλαβαίνω για ποιο λόγο δεν επιλέξαμε το αυστηρό lockdown του Μαρτίου- Απριλίου, αλλά νομίζω ότι τώρα έχει έρθει η ώρα να είμαστε πάρα πολύ αυστηροί».

ΟΑΣΘ: Καραντίνα για 350 υπαλλήλους!

Εν τω μεταξύ σε καραντίνα τέθηκαν 350 εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ λόγω κορωνοϊού. Ο ΟΑΣΘ, μετά τον δήμο Θεσσαλονίκης, είναι ο Οργανισμός με το μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων ο οποίος ανέρχεται σήμερα σε περίπου 2.050. Επομένω ένας στους επτά υπαλλήλους δεν μπορεί να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του!

Με δεδομένη την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων COVID στη Θεσσαλονίκη, ήταν αναμενόμενο ότι αργά ή γρήγορα ο κορωνοϊός θα κέρδιζε έδαφος και στον ΟΑΣΘ, πόσω μάλλον που μερίδα των εργαζομένων συναλλάσσεται ή έρχεται σε επαφή καθημερινά με το κοινό. 

Όπως επισημαίνουν στην Voria.gr τόσο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ Γιώργος Σκόδρας, όσο και ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Γιάννης Δήμκας το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι πρωτίστως ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά ο αριθμός των υπαλλήλων οι οποίοι βρίσκονται σε καραντίνα, για διάφορους λόγους.

Στο όριό τους οι κλίνες ΜΕΘ

Στο… κόκκινο είναι το δημόσιο σύστημα υγείας σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, καθώς οι κλίνες ΜΕΘ που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Υγείας, 9 μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, αποδεικνύονται πολύ λίγες.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας, έχουν παραχωρηθεί περισσότερες από 1.300 απλές κλίνες για περιστατικά Covid-19 και πάνω από 170 κλίνες Εντατικής στις Υγειονομικές Περιφέρειες της Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης, προκειμένου να νοσηλευτούν ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη.

Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 είναι 4.773.

Οι ΜΕΘ Covid-19 που έχουν διατεθεί, είναι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, 496. Από αυτές χθες οι 335 ήταν κατειλημμένες και οι 161 κενές.

Ωστόσο, η πανελλαδική πληρότητα -67% – δεν αντικατοπτρίζει την πίεση και τα προβλήματα που καταγράφονται σε κάθε περιοχή. Η Θεσσαλονίκη για παράδειγμα έχει πληρότητα 89%.

Στέλνουν αλλού τα Noncovid περιστατικά

Η απελπιστική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Θεσσαλονίκη έχει οδηγήσει τις αρμόδιες αρχές σε μια πρακτική εκκένωσης κλινικών ώστε να μετατραπούν σε κλινικές Covid-19 και εξασφαλίζοντας κλινικές και από άλλα νοσοκομεία όπως πχ της Κατερίνης, της Χαλκιδικής και της Καβάλας. Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί η αποκλειστική νοσηλεία ασθενών με κορωνοιό στο 424 Στρατιωτικό νοσοκομείο. Επιπλέον σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεργασία με τις ιδιωτικές δυνάμεις της υγείας στην περιοχή, που θα συνεπικουρούν τα εφημερεύοντα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αλλά πάντα με το αζημίωτο καθώς η κυβέρνηση αρνείται να υιοθετήσει το αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών και άλλων φορέων για επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων.

Οι κλίνες ΜΕΘ σε πανελλαδικό επίπεδο

Σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.104 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων 781 είναι κατειλημμένες και 323 κενές (ποσοστό 29%), σύμφωνα με αναλυτική κατάσταση με την λειτουργία κλινών ΜΕΘ, έδωσε το υπουργείο Υγείας.

Οι ΜΕΘ-non COVID είναι 608, οι 446 είναι κατειλημμένες και οι 162 κενές (ποσοστό 26,5%).

Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 496. Από αυτές, 335 είναι κατειλημμένες και 161 κενές (ποσοστό 32,5%).

Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 148. Από αυτές, 132 είναι κατειλημμένες και 16 κενές (ποσοστό 11%).

Στα νοσοκομεία της Αττικής οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 206. Από αυτές, 130 είναι κατειλημμένες και 76 κενές (ποσοστό 37%).

Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 4.773. Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 2.513 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες).

Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια

– 1η ΥΠΕ (Αττικής): 485 (από τις 1.133 διαθέσιμες κλίνες)

– 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 212 (από τις 426 διαθέσιμες κλίνες)

– 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 524 (από τις 719 διαθέσιμες κλίνες)

– 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 697 (από τις 1.149 διαθέσιμες κλίνες)

– 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 249 (από τις 413 διαθέσιμες κλίνες)

– 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 200 (από τις 534 διαθέσιμες κλίνες)

– 7η ΥΠΕ (Κρήτης): 39 (από τις 231 διαθέσιμες κλίνες)

Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 107 (από τις 168 διαθέσιμες κλίνες)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:35