search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:20
MENU CLOSE

«Hara hachi bu»: Ο ιαπωνικός κανόνας διατροφής που θα σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο

14.11.2020 11:21
«Hara hachi bu»: Ο ιαπωνικός κανόνας διατροφής που θα σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο - Media

 

Αν θέλετε να ζήσετε έως τα βαθιά γεράματα και να είστε υγιής, θα πρέπει να ακολουθήσετε τη διατροφή υγιών ανθρώπων, που έχουν ήδη φτάσει τα εκατό.

Ένα μέρος που πρέπει να στραφείτε για να πάρετε παράδειγμα, είναι η Οκινάουα της Ιαπωνίας, μια από τις Μπλε Ζώνες του κόσμου δηλαδή, τις περιοχές όπου οι άνθρωποι ζουν εξαιρετικά μακρά, υγιή και ευτυχισμένη ζωή. Για κάθε 100.000 κατοίκους, η Οκινάουα έχει 68 εκατοντάχρονους, περισσότερες από τρεις φορές, τους αριθμούς που βρέθηκαν στους πληθυσμούς των ΗΠΑ του ίδιου μεγέθους.

Το φαγητό με προσοχή, στόχο και επίγνωση, είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τα ποσοστά μακροζωίας μεταξύ των κατοίκων της Οκινάουα.

«Hara hachi bu»: Τα πάντα με μέτρο

Εάν είχατε ποτέ την τύχη να φάτε με έναν ηλικιωμένο από την Οκινάουα, θα τον είχατε ακούσει να λέει κάθε φορά, μια φράση εμπνευσμένη από τον Κομφούκιο πριν ξεκινήσετε το γεύμα: «Hara hachi bu» – μια υπενθύμιση για να σταματήσουν να τρώτε όταν τα στομάχια τους είναι 80% γεμάτα.

Η έρευνα, που μεταφέρει το CNBC, δείχνει ότι χρειάζονται περίπου 15 έως 20 λεπτά για να εγγραφεί στον εγκέφαλό σας, ότι το στομάχι σας έχει γεμίσει. Και το να τρώτε το φαγητό αργά, εξασκώντας το hara hachi bu, βοηθάει στο να βάζετε φρένο.

Με άλλα λόγια, εάν σταματήσετε να τρώτε όταν νομίζετε ότι είστε 80% γεμάτοι, πιθανότατα να είστε 100% γεμάτοι (απλά δεν το γνωρίζετε ακόμη).

Πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτήν την πρακτική

Ξανά και ξανά, επιστήμονες και ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με την τυπική αμερικανική διατροφή είναι ότι οι Αμερικανοί τρώνε πάρα πολύ.

Σύμφωνα με μια μελέτη από το ερευνητικό κέντρο Pew, οι Αμερικανοί καταναλώνουν πολύ περισσότερες θερμίδες κάθε μέρα από ό, τι συνιστάται (οι εκτιμήσεις από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ κυμαίνονται από 1.600 έως 2.400 θερμίδες την ημέρα για ενήλικες γυναίκες και 2.000 έως 3.000 θερμίδες ανά ημέρα για ενήλικες άνδρες).

Το 2017, ο μέσος Αμερικανός κατανάλωσε περισσότερες από 3.600 θερμίδες ημερησίως, μια αύξηση 24% από το 1961, όταν ο μέσος όρος ήταν μόλις 2.880 θερμίδες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ο Δρ. Μπράιαν Γουάνσικ (Brian Wansink), συγγραφέας του “Mindless Eating”, αφιερώνει πολύ χρόνο για να ερευνήσει τις διατροφικές συνήθειες σε όλο τον κόσμο. «Υπάρχει ένα σημαντικό κενό θερμίδων όταν ένας Αμερικανός λέει, “είμαι γεμάτος” και όταν ένας κάτοικος της Οκινάουα λέει, “Δεν πεινάω πλέον”. Αυξάνουμε το βάρος μας ύπουλα, είτε μπουκώνοντας τον εαυτό, μας είτε τρώγοντας λίγο παραπάνω απ’ όσο πρέπει κάθε μέρα – χωρίς σκέψη».

Aυτό που τρώτε έχει σημασία

Οι ηλικιωμένοι από την Οκινάουα υιοθετούν μια φυτική διατροφή, με τα γεύματά τους να αποτελούνται κυρίως από τηγανητά φασόλια, σπανάκι, το φυτό μουστάρδα, γλυκοπατάτες και τόφου – όλα με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.

Το goya είναι ένα άλλο δημοφιλές βασικό στοιχείο. Επίσης γνωστό ως «πικρό πεπόνι», το goya είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να βελτιώσουν την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ιών.

Παρ’ όλο που οι κάτοικοι της Οκινάουα τρώνε χοιρινό, ψάρι και άλλα κρέατα, αυτά αποτελούν συνήθως ένα μικρό στοιχείο της συνολικής κατανάλωσής τους.

Βάζοντας το «hara hachi bu» στην πράξη

Οι απλές αλλαγές στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν να τεθεί σε εφαρμογή το μυστικό της hara hachi bu, για καλύτερη υγεία.

Ακολουθούν τέσσερα εύκολα βήματα για να ξεκινήσετε:

  • Μην έχετε εμμονή για την πρόσληψη θερμίδων ή την απώλεια βάρους. Ο τρόπος των ανθρώπων από την Οκινάουα είναι να κάνουμε όλα τα πράγματα με μέτρο. Καθώς τρώτε, εξασκηθείτε προσεκτικά ακούγοντας το σώμα σας.
  • Φάτε αργά. Η ταχύτερη κατανάλωση οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση. Επιβραδύνετε για να επιτρέψετε στο σώμα σας να ανταποκριθεί σε σήματα, τα οποία μας λένε ότι δεν είμαστε πλέον πεινασμένοι.
  • Εστιάστε στο φαγητό. Κλείστε την τηλεόραση και κρατήστε όλες τις άλλες μορφές ψηφιακών συσκευών μακριά από το περιβάλλον διατροφής σας. Θα είστε λιγότερο αποσπασμένοι, θα καταναλώνετε λιγότερα και θα απολαύσετε περισσότερο το φαγητό.
  • Χρησιμοποιήστε μικρά δοχεία. Επιλέξτε να φάτε σε μικρότερα πιάτα και χρησιμοποιήστε ψηλά, στενά ποτήρια. Είναι πιθανό να τρώτε πολύ λιγότερο χωρίς καν να το σκεφτείτε.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:20