search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:41
MENU CLOSE

Τον θεό Ερμή απεικονίζει η κεφαλή αγάλματος που βρέθηκε στην Αιόλου – Η ανάρτηση του υπουργείου Πολιτισμού

15.11.2020 12:15
Τον θεό Ερμή απεικονίζει η κεφαλή αγάλματος που βρέθηκε στην Αιόλου - Η ανάρτηση του υπουργείου Πολιτισμού - Media

 

Το θεό Ερμή, σε ώριμη ηλικία, απεικονίζει η κεφαλή αγάλματος που βρέθηκε τυχαία 1,5 μ. κάτω από τη γη, στην οδό Αιόλου, κατά τη διάρκεια εργασιών αναβάθμισης υποδομών.   

«Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια εκσκαφικών εργασιών στο πλαίσιο του έργου “Κατασκευή αποχετευτικών δικτύων ακαθάρτων και των συνδέσεων των ακινήτων 4 ης και 5 ης Δημοτικής Κοινότητας” του Δήμου Αθηναίων, που εποπτεύει η Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλεως Αθηνών, έναντι του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης, στο ύψος της οδού Αιόλου 25 και σε βάθος 1.30 μ. από το οδόστρωμα, απεκαλύφθη κεφαλή Ερμού, εικονίζουσα τον θεό σε ώριμη ηλικία, προφανώς απότμημα ερμαϊκής στήλης», αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού.   Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «η εικονογραφία του γλυπτού προσιδιάζει στον τύπο του Ερμού Προπυλαίου του Αλκαμένους», αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού. 

«Η κεφαλή είχε εντοιχιστεί σε β’ χρήση στο νότιο πλευρικό τοιχίο σύγχρονου συνδετήριου αγωγού αποχέτευσης. Το εύρημα που διατηρείται σε καλή κατάσταση, αμέσως μετεφέρθη σε αποθήκη της Εφορείας Αρχαιοτήτων», προστίθεται.  «Πρόκειται για πρωτότυπο έργο πιθανότατα του τέλους του 4ου ή αρχών 3 ου αι π.Χ. Οι ερμαϊκές στήλες ήταν ιδρυμένες σε σταυροδρόμια και οδούς και χρησίμευαν ως οδοδείκτες», καταλήγει. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:37