search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:04
MENU CLOSE

Λευκορωσία: Εκατοντάδες προσαγωγές διαδηλωτών και πάλι στο Μινσκ

15.11.2020 14:47
Λευκορωσία: Εκατοντάδες προσαγωγές διαδηλωτών και πάλι στο Μινσκ - Media

 

Μασκοφόροι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας συνέλαβαν σήμερα, για μια ακόμη Κυριακή, πολλές δεκάδες διαδηλωτές και προσήγαγαν εκατοντάδες που είχαν βγει και πάλι στους δρόμους της πρωτεύουσας ζητώντας την παραίτηση του ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας, Viasna (Άνοιξη), τουλάχιστον 388 προσήχθησαν από την αστυνομία, ανάμεσά τους και δύο δημοσιογράφοι.

Η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 146 διαδηλωτές που φώναζαν “Θα βγω έξω”–οι τελευταίες λέξεις που έγραψε ένας νεαρός διαδηλωτής που έχασε πριν από λόγες ημέρες τη ζωή του, σύμφωνα με την μαρτυρία μια οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram δείχνουν ένστολους αστυνομικούς να κάνουν χρήση δακρυγόνων εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Μινσκ σε μια προσπάθεια να διαλύσουν τις διαδηλώσεις τους.

Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Μινσκ, ενώ κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις, όπως η Μπρεστ.

Για άλλη μια φορά έκλεισαν περί τους 15 σταθμοί του μετρό στην πρωτεύουσα σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η πρόσβαση στο κέντρο της πόλης.

Η απομακρυσμένη σύνδεση του Ίντερνετ ως επί το πλείστον δεν λειτουργούσε, μια άλλη προσφιλής τακτική των αρχών της Λευκορωσίας για την καταστολή των διαδηλώσεων.

Επιπλέον, πολλοί δρόμοι και πλατείες είχαν αποκλειστεί, κάποιες με βαρύ εξοπλισμό. Στο Μινσκ εθεάθησαν οχήματα μεταφοράς κρατουμένων στις φυλακές.

Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, η αστυνομία χρησιμοποίησε σφαίρες από καουτσούκ εναντίον των διαδηλωτών.

Η Λευκορωσία βρίσκεται σε πολιτική κρίση καθώς δεκάδες χιλιάδες Λευκορώσοι βγαίνουν στους δρόμους κάθε εβδομάδα μετά τις εκλογές του Αυγούστου ζητώντας την παραίτηση του Λουκασένκο έπειτα από 26 χρόνια στην εξουσία.

Ο Λουκασένκο έχει απορρίψει τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για εκλογική νοθεία υπέρ του.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί και οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστηρίζουν ότι κρατούμενοι έχουν καταγγείλει πως έχουν υποστεί ξυλοδαρμό και άλλες μορφές κακοποίησης.

Οι διαδηλώσεις αναζωπυρώθηκαν έπειτα από τον θάνατο ενός 31χρονου αντικυβερνητικού διαδηλωτή, του Ρομάν Μπονταρένκο, ο οποίος κατέληξε την Πέμπτη στο νοσοκομείο έπειτα από τον άγριο ξυλοδαρμό του, σύμφωνα με διαδηλωτές, από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Το υπουργείο Εσωτερικών αρνείται κάθε ανάμειξη στον θάνατο του Μπονταρένο υποστηρίζοντας ότι σκοτώθηκε σε μια συμπλοκή με πολίτες.

Εκατοντάδες διαδηλωτές, φορώντας κόκκινα και άσπρα ρούχα, τα δύο χρώματα που συμβολίζουν το πολύμηνο κίνημα διαμαρτυρίας κατά του Λουκασένκο, συγκεντρώθηκαν κοντά στο σπίτι του θύματος για να πραγματοποιήσουν ολονυχτία στη μνήμη του.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:01