search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:08
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: «Αγγίζει» το 95% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna – Τι ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία

16.11.2020 12:34
Εμβόλιο Moderna: Εγκρίθηκε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Αναμένονται οι παραλαβές - Media

 

Νέες θετικές ειδήσεις προέκυψαν τη Δευτερα, στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Η αμερικανική εταιρεία Moderna ανακοίνωσε πως το εμβόλιο που έχει δημιουργήσει και δοκιμάζει, έδειξε αποτελεσματικότητα 95% κατά του κορωνοϊού.

Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί τα παρόμοια αποτελέσματα που ανακοίνωσε πρν από μια εβδομάδα η Pfizer, με την αποτελεσματικότητα του δικού της εμβολίου να κυμαίνεται στο 90%.

Και οι δύο εταιρείες χρησιμοποίησαν μια εξαιρετικά καινοτόμα και πειραματική προσέγγιση στο σχεδιασμό των εμβολίων τους.

Η Moderna ανακοίνωσε ότι στις δοκιμές συμμετείχαν 30.000 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι μισοί από αυτούς έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου, σε απόσταση τεσσάρων εβδομάδων. Οι υπόλοιποι υποβλήθηκαν σε εικονικούς εμβολιασμούς (placebo).

Η ανάλυση της Moderna βασίστηκε στις πρώτες 95 δοκιμές που εμφάνισαν συμπτώματα Covid-19.

Μόνο πέντε από τις περιπτώσεις Covid ήταν σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο και 90 σε αυτά που έλαβαν placebo θεραπεία. Η εταιρεία λέει ότι το εμβόλιο προστατεύει το 94,5%.

«Η συνολική αποτελεσματικότητα ήταν αξιοσημείωτη … είναι μια υπέροχη μέρα», δήλωσε ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Moderna, Tal Zaks.

Αυτό που δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα, είναι το διάστημα που θα κρατήσει η ανοσία. Δεν υπάρχουν επίσης δεδομένα σχετικά με το πόσο καλά λειτουργεί το εμβόλιο σε ηλικιωμένες ομάδες, οι οποίες κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από τη λοίμωξη.Ωστόσο, ο κ. Zaks είπε στο BBC ότι τα στοιχεία δείχνουν μέχρι στιγμής ότι το εμβόλιο «δεν φαίνεται να χάνει την ισχύ του» από την ηλικία. Και δεν είναι, επίσης, γνωστό εάν το εμβόλιο απλώς εμποδίζει τους ανθρώπους να αρρωστήσουν σοβαρά  ή αν τους εμποδίζει να διαδίδουν επίσης τον ιό.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγες μέρες ο επικεφαλής του RDIF, Kirill Dmitriev, δήλωσε ότι και το πρώτο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το εμβόλιο Sputnik V εμφάνισε αποτελεσματικά 92%.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:59