search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:01
MENU CLOSE

Επίθεση Τουρκίας κατά ΕΕ για Κυπριακό και Βαρώσια: Σεβαστείτε τη βούληση των Τουρκοκυπρίων

16.11.2020 14:56
Επίθεση Τουρκίας κατά ΕΕ για Κυπριακό και Βαρώσια: Σεβαστείτε τη βούληση των Τουρκοκυπρίων - Media

 

Επίθεση εναντίον της ΕΕ εξαπέλυσε το τουρκικό ΥΠΕΞ με αφορμή της δηλώσεις του Ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ για την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων υποστηρίζοντας ότι στις τελευταίες «εκλογές», κατά την έκφρασή του, η βούληση των Τ/Κ διαμορφώθηκε «για να διαπραγματευτεί το μοντέλο των δύο κρατών».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, οι απόψεις που εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ για το θέμα της επίλυσης της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και του Κυπριακού  στις 15 Νοεμβρίου, αποκαλύπτουν πόσο μακριά από τις πραγματικότητες του νησιού είναι η ΕΕ και ότι αγνοεί την ελεύθερη βούληση των Τ/Κ η οποία εκφράστηκε μέσα από την κάλπη.

«Τα μέρη του Κυπριακού είναι ξεκάθαρα. Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση είναι δυνατή μόνο εάν ληφθεί ως βάση η βούληση των δύο ‘λαών’ στο νησί που είναι κοινοί ιδιοκτήτες του νησιού. Η ΕΕ η οποία έχει αποκτήσει την συνήθεια να αγνοεί την ύπαρξη και τα δικαιώματα των Τ/Κ, τώρα τολμά να απορρίπτει τη βούληση του ‘Τ/κ’ λαού για λύση. Η ΕΕ η οποία δεν αναφέρεται στον ‘Τ/κ λαό’ σε καμιά από τις δηλώσεις της και που έχει επιβραβεύσει την ‘Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ με ένταξη, που δεν έχει εκπληρώσει καμιά από τις υποσχέσεις της στους Τ/Κ, δεν αναμένεται να συμβάλει στη λύση», υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ, όπως μεταδίδει το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «η απόφαση που έλαβε η τδβκ για τα Βαρώσια και την οποία στήριξε πλήρως η Τουρκία, στοχεύει όχι στην πρόκληση νέας θυματοποίησης αλλά στην κατάργηση της παρούσας θυματοποίησης».

«Οι αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ δεν υπερισχύουν των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Με τον ίδιο τρόπο, οι αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ δεν υπερβαίνουν τη βούληση του ‘λαού’. Στις τελευταίες ‘εκλογές’ βούληση του ‘Τ/κ λαού’ διαμορφώθηκε για να διαπραγματευτεί το μοντέλο λύσης των δύο κρατών», αναφέρεται.

Όλοι, προστίθεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, «συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ, πρέπει να σέβονται αυτή την βούληση. Το δικοινοτικό, διζωνικό ομοσπονδιακό μοντέλο λύσης δοκιμάστηκε για 50 χρόνια στην Κύπρο, και δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα επειδή η Ε/κ πλευρά δεν βλέπει τον ‘Τ/κ λαό’ ως ισότιμο εταίρο και δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία και την ευημερία».

«Εάν η ΕΕ θέλει α συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, πρέπει πρώτα να λάβει υπόψη την ύπαρξη και τη βούληση του ‘Τ/κ λαού’ και να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2004», καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:52