search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:49
MENU CLOSE

Νέο χάος στη Μέση Ανατολή: Η Σαουδική Αραβία θέλει πυρηνικά, αν αποκτήσει το Ιράν

17.11.2020 15:54
Νέο χάος στη Μέση Ανατολή: Η Σαουδική Αραβία θέλει πυρηνικά, αν αποκτήσει το Ιράν - Media
 
Η Σαουδική Αραβία επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να αποκτήσει πυρηνικά όπλα εάν δεν καταστεί δυνατό να αποτραπεί η ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου στο Ιράν, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο υφυπουργός Εξωτερικών του σουνιτικού βασιλείου, ο Άντελ αλ Τζουμπέιρ.
 
«Είναι ασφαλώς μια επιλογή», ανέφερε ο Τζουμπέιρ. Εάν το Ιράν μετατραπεί σε πυρηνική δύναμη, προειδοποίησε, θα ακολουθήσουν πολλές άλλες χώρες. «Η Σαουδική Αραβία το έχει καταστήσει πολύ σαφές, θα κάνει το παν εντός των ορίων των δυνατοτήτων της για να προστατεύσει τον λαό της και τα εδάφη της», συμπλήρωσε.
 
Σαουδική Αραβία και Ιράν ανταγωνίζονται με διακύβευμα την υπεροχή στην περιφέρεια Μέση Ανατολή. Η Τεχεράνη, η οποία έχει πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας εδώ και δεκαετίες, υπέγραψε το 2015 με μεγάλες δυνάμεις το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), συμφωνία που όριζε ότι δεν θα επιδιώξει την απόκτηση πυρηνικών όπλων, με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της.
 
Όμως ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από το ΚΟΣΔ και επέβαλε εκ νέου σαρωτικές κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία, ωθώντας τη συνεργασία της Τεχεράνης με τη διεθνή κοινότητα στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Η λεγόμενη εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» είχε σκοπό, σύμφωνα με την κυβέρνησή του, να συρθεί η Τεχεράνη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να κλειστεί νέα συμφωνία, που θα επέβαλε ακόμη αυστηρότερους περιορισμούς στο ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας και θα τερμάτιζε επίσης την «κακόβουλη» κατά Ουάσινγκτον ιρανική επιρροή στις χώρες της περιοχής — θέση που υποστηρίζει η Σαουδική Αραβία.
 
«Πιστεύουμε ότι οι Ιρανοί ανταποκρίνονται μόνο αν υφίστανται πίεση», είπε ο Τζουμπέιρ. Ερωτηθείς ποιες αλλαγές θεωρεί μπορεί να έρθουν αφού αναλάβει την εξουσία ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο σαουδάραβας διπλωμάτης περιορίστηκε να πει «θα δούμε».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:47