search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:04
MENU CLOSE

H NΔ «ανακαινίζεται»…

20.03.2010 11:20
H NΔ «ανακαινίζεται»... - Media

Εκ βάθρων «ανακαίνιση» της ΝΔ συνιστούν οι αλλαγές που εισηγήθηκε ο Αντώνης Σαμάρας από το βήμα του προσυνεδρίου του κόμματος, στη Θεσσαλονίκη.

Εκ βάθρων «ανακαίνιση» της ΝΔ συνιστούν οι αλλαγές που εισηγήθηκε ο Αντώνης Σαμάρας από το βήμα του προσυνεδρίου της ΝΔ, στη Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

Λειτουργία του κόμματος από τη βάση προς την κορυφή.

Εκλογή, εκτός του προέδρου του κόμματος και του προέδρου της ΟΝΝΕΔ και του προέδρου της ΝΟΔΕ σε κάθε νομό από τη βάση.

Ενσωμάτωση νεοεκλεγόμενων μελών κατά 20% σε κάθε διοίκηση τοπικής και νομαρχιακής οργάνωσης. Σε κάθε τέτοια διοίκηση θα συμμετέχουν κατά 20% μέλη ηλικίας κάτω των 35 ετών.

Δημιουργία νέων τομέων δουλειάς των τοπικών οργανώσεων που θα αφορούν τις σχέσεις του κόμματος με την κοινωνία.

Οι εκλογές για την κεντρική επιτροπή από το συνέδριο θα γίνονται από έναν ενιαίο πίνακα και όχι από διαφορετικές επιμέρους λίστες.

Το τακτικό συνέδριο θα γίνεται ανά διετία και όχι ανά τριετία και θα ονομάζεται εθνικό συνέδριο, η κεντρική επιτροπή μετονομάζεται σε πολιτική και το πολιτικό συμβούλιο σε εκτελεστική γραμματεία.

Στο συνέδριο θα συμμετέχουν τουλάχιστον 30% μέλη γυναίκες (όπως ήδη συμβαίνει) και τουλάχιστον 25% μέλη κάτω των 35 ετών.

Ο πρόεδρος θα εκλέγεται από τη βάση, όπως ήδη έγινε πέρυσι το Νοέμβριο, ενώ θα υπάρχουν διαδικασίες αμφισβήτησης του προέδρου. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται το σχετικό αίτημα από το 1/3 του συνεδρίου, όπως συμβαίνει τώρα, ή από το ένα τρίτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως επίσης συμβαίνει και τώρα, είτε από τα 2/3 των μελών της κεντρικής επιτροπής, που θα ονομάζεται στο εξής πολιτική επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση αν κινηθεί αμφισβήτηση προέδρου προκηρύσσονται εκλογές από τη βάση του κόμματος.

Η πολιτική επιτροπή θα είναι σχετικά ολιγομελής. Θα έχει πολύ λιγότερα από τα 500 και πλέον μέλη που έχει σήμερα. Επίσης, ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής δεν θα μπορεί να θέτει υποψηφιότητα για βουλευτής όσο είναι γραμματέας. Θα μπορεί ωστόσο να συμπεριληφθεί στη λίστα των βουλευτών Επικρατείας. Η Πολιτική
Επιτροπή θα συνέρχεται τακτικά, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο ή και εκτάκτως με απόφαση του Προέδρου του Κόμματος. Θα αναδεικνύει επίσης αιρετό Συμβούλιο Δεοντολογίας του Κόμματος, όπου κάθε ζήτημα συμπεριφοράς στελέχους θα κρίνεται άμεσα και δίκαια.

Το παλαιό πολιτικό συμβούλιο, που θα ονομάζεται πλέον εκτελεστική γραμματεία θα απαρτίζεται από 15 μέλη, μαζί με τον πρόεδρο του κόμματος. Απ’ αυτά, τα επτά θα είναι εκλεγμένα από την πολιτική επιτροπή και τα υπόλοιπα επτά θα είναι προσωπικότητες στελέχη του κόμματος, επιλογής και ευθύνης του προέδρου. Το επιτελείο γύρω από τον πρόεδρο θα συμπληρώνεται από τρία ακόμη νέα όργανα: μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, μια ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού και μια επιτροπή αξιολόγησης, με κύρια αποστολή την ανάπτυξη και αξιοποίηση Εθνικού Μητρώου Στελεχών και τη συνεχή αξιολόγηση των δομών και των δράσεων του κόμματος.

Σύσταση Εθνικού Μητρώου Στελεχών, το οποίο θα προσδώσει διαφάνεια στην αξιοκρατική ανάδειξη στελεχών.
Οι τοπικές οργανώσεις θα είναι «κυψέλη παραγωγής πολιτικής, κοινωνικών πρωτοβουλιών, πρωτοποριακής παρέμβασης και ανάδειξης στελεχών». Θα συγκροτούνται σε επίπεδο Δήμου, Νομαρχίας ή Περιφέρειας, ανάλογα με τη διοικητική διάρθρωση της χώρας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:02