search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:41
MENU CLOSE

Θεσσαλονίκη: Σενάριο για μεταφορά διασωλημένων με τρένο στην Αθήνα – Απελπιστική η κατάσταση στα νοσοκομεία

19.11.2020 10:00
ΠΟΕΔΗΝ: Στη ΜΕΘ τέσσερις εργαζόμενοι σε νοσοκομεία που ήταν στην πρώτη γραμμή - Media

 

Δραματική πλέον φαίνεται ότι είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της βορείου Ελλάδος και περισσότερο της Θεσσλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα, στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται σχεδόν 2.200 άνθρωποι που μολύνθηκαν με κορωνοϊό, με τους 259 από αυτούς να είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Μόνο στη Θεσσαλονίκη το περασμένο 24ωρο έγιναν τουλάχιστον 120 σε εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της πόλης, ενώ άλλοι 30 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο μεν από τα νοςοκομεία αλλά επί της ουσίας μετακινήθηκαν προς νοσοκομείο σε άλλο νομό.

Πλέον, οι διαθέσιμες κλίνες του ΕΣΥ που μπορούν να παραχωρηθούν για τις ανάγκες ασθενών με κορωνοϊό, έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

Το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση, φαίνεται να εξετάζει πλέον και άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που πριν λίγο καιρό φάνταζαν πολύ μακρινά.

Στο πλαίσιο αυτό, τα σενάρια που εξετάζονται είναι δραστικά, με την προσοχή να εστιάζει, κατά κύριο λόγο, στην έντονη κινητικότητα, η οποία παρατηρείται στα βόρεια σύνορα, όπως, για παράδειγμα, από εργάτες γης, που προέρχονται από επιβαρυμένες επιδημιολογικά χώρες.

Οπότε εξετάζεται πολύ σοβαρά πλέον το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων, το οποίο δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με το protothema.gr, υπό εξέταση είναι η διακομιδή ασθενών με τα τρένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που θα επιτρέψουν να γίνει διακομιδή περισσοτέρων ασθενών αντί των τριών που μπορεί να διακομιστούν με το αεροσκάφος C130.

Μάλιστα, για το λόγο αυτό χθες έφθασε στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα αμαξοστοιχία με συγκεκριμένων προδιαγραφών βαγόνια, τα οποία εξετάστηκαν από στελέχη του ΕΚΑΒ για το αν μπορούν να διαμορφωθούν σε χώρους φιλοξενίας διασωληνωμένων ασθενών και να υποστηρίξουν την ασφαλή διακομιδή τους, σύμφωνα με το protothema.gr.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης, ιδίως στις ΜΕΘ, έχουν ενημερωθεί ότι θα γίνουν διακομιδές ασθενών προς νοσοκομεία της Αττικής και καλούνται να αξιολογήσουν ποιοι ασθενείς πληρούν τα κριτήρια ώστε να δρομολογηθούν οι διακομιδές, πχ το βασικό κριτήριο της σταθερής αιμοδυναμικής κατάστασης.

Η μετατροπή του Βελλιδείου σε υγειονομική δομή έχει απορριφθεί, ενώ στο πλέγμα των σχεδίων παραμένει η αξιοποίηση του 424 στρατιωτικού νοσοκομείου.

Το πυρηνικό καταφύγιο έχει το πλεονέκτημα της χωρητικότητας αλλά όχι και του συστήματος εξαερισμού που απαιτείται για συνθήκες νοσηλείας ασθενών με Covid-19.

Αυτό που εξετάζουν οι αρμόδιοι είναι αν μπορεί να παραχωρηθεί για τη νοσηλεία ασθενών non Covid-19 δηλαδή με άλλα προβλήματα υγείας και να δημιουργηθεί χώρος στις κλινικές του για ασθενείς με λοίμωξη Covid-19.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:41