search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:22
MENU CLOSE

Μετωπική για το Πολυτεχνείο και όχι μόνο… – Εφ’ όλης της ύλης η σύγκρουση του ΚΚΕ με την κυβέρνηση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2152
19-11-2020
20.11.2020 04:00
gipsos.jpg

 

Στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας βρέθηκε το ΚΚΕ με αφορμή τον εορτασμό της 47ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τη μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση, η οποία είχε προαναγγείλει από μέρες ότι δεν θα γίνουν φέτος οι εορτασμοί του Πολυτεχνείου λόγω του λοκντάουν. Επιλογή που αποκρυσταλλώθηκε και με την απόφαση για την απαγόρευση των συναθροίσεων από τέσσερα άτομα και πάνω μεταξύ 15 και 18 Νοεμβρίου. 

Το ΚΚΕ ήδη από τη συζήτηση στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη είχε διαμηνύσει ότι οι εορτασμοί θα γίνουν με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Υποστήριξε επίσης – διά στόματος Κουτσούμπα, κατά τη συζήτηση στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη – ότι το επίδικο για την κυβέρνηση δεν είναι το υγειονομικό θέμα. 
Αντιθέτως η κυβέρνηση, είπε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, φοβάται το ιδεολογικό περιεχόμενο του εορτασμού, όπου «φέτος τα αντιϊμπεριαλιστικά συνθήματά του δένονται και με τα αιτήματα και την πάλη των εργαζομένων για μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων τους».

Τα όσα ακολούθησαν μετά την απόφαση για την απαγόρευση των συναθροίσεων το βράδυ του Σαββάτου (η οποία προκάλεσε μεγάλη συζήτηση συνταγματολόγων και νομικών για το αν είναι αντισυνταγματική ή όχι) ανέδειξαν το ΚΚΕ σε πρωταγωνιστή των ημερών:
● Το πρωί της Κυριακής κατήγγειλε την απαγόρευση των συναθροίσεων λέγοντας πως «όχι μόνο αποτελεί ένα ακόμη μνημείο αυταρχισμού, πέρα από οποιονδήποτε υγειονομικό κανόνα, αλλά επιβεβαιώνει και την πρόθεση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί, μόνο ως πρόσχημα, την πανδημία για να περάσει τον αντιδραστικό της σχεδιασμό». 
● Το απόγευμα της ίδιας μέρας άρχισε να διακινείται κείμενο συλλογής υπογραφών που καλούσε σε καταδίκη της απαγόρευσης και υπέβαλλε το αίτημα άμεσης απόσυρσής της. Τελικώς, η πρωτοβουλία ξεδιπλώθηκε πέραν των ορίων του ΚΚΕ, με αποκορύφωμα τη συνυπογραφή του κειμένου από το ΜέΡΑ25 και τον ΣΥΡΙΖΑ, κίνηση που έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό στο ευρύτερο αριστερό και δημοκρατικό ακροατήριο, δεδομένης και της συνήθους σκληρής οριοθέτησης του ΚΚΕ έναντι των άλλων πολιτικών δυνάμεων. 
Εν ολίγοις θεωρήθηκε ότι η υπέρβαση των πολιτικών διαφορών των κομμάτων στα αριστερά του πολιτικού φάσματος, τέτοια που δεν έχουμε ξαναδεί εδώ και πολλά χρόνια, ήταν μια απάντηση στο ύψος των περιστάσεων.

Συμβολισμός και καταστολή
Ανήμερα της επετείου, την Τρίτη, το ΚΚΕ νωρίς το πρωί πραγματοποίησε συμβολική διαμαρτυρία έξω από την αμερικανική πρεσβεία με αποστάσεις μεταξύ των περίπου 200 μελών του (κατά το μοντέλο της Πρωτομαγιάς) και αποχώρησε χωρίς προβλήματα. 
Λίγο αργότερα και ενώ ο παραπάνω σχηματισμός είχε συγκεντρωθεί έξω από τα Προπύλαια, και πάλι τηρώντας τα μέτρα, ξεκίνησε σκηνικό καταστολής. 
Το ΚΚΕ κατήγγειλε πως «απέναντι σε μια συγκέντρωση που τηρούσε υποδειγματικά τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση και η αστυνομία απάντησαν με αναίτιες και απρόκλητες επιθέσεις, προπηλακισμούς βουλευτών και στελεχών του ΚΚΕ, του ίδιου του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, δεκάδες προσαγωγές και τραυματισμούς διαδηλωτών».
Το ΚΚΕ αποδίδει στην κυβέρνηση «ιστορικές και εγκληματικές ευθύνες» για το «όργιο κυβερνητικού αυταρχισμού, αστυνομικής βίας και καταστολής» – άλλωστε δεν ήταν μόνο όσα έγιναν στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε γειτονιές όπως τα Σεπόλια, με την ΚΟΒ Σεπολίων του ΚΚΕ να καταγγέλλει «τους ξυλοδαρμούς και τις συλλήψεις μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έγιναν μέσα στα στενά, σε πιλοτές και σχεδόν μέσα στα σπίτια τους, και μάλιστα μπροστά σε όλη τη γειτονιά!».

Συγκάλυψη ευθύνης
Ο Περισσός εκτιμά ότι με τη στάση του πέτυχε και να καταδείξει ότι η δημόσια υγεία δεν κινδυνεύει από διαδηλώσεις που τηρούν τα μέτρα προστασίας – ήταν αντίθετα οι αστυνομικοί εκείνοι που έδειχναν να αποτελούν απειλή διάδοσης του ιού και επειδή δεν τηρούσαν κανένα μέτρο προστασίας και διότι με την καταστολή εξώθησαν τους διαδηλωτές σε συνωστισμό. 
«Αποδείχτηκε περίτρανα ότι η προστασία απ’ την πανδημία ήταν μόνο το πρόσχημα, αφού οι πρώτοι που αγνόησαν προκλητικά τα μέτρα προστασίας ήταν η κυβέρνηση, το κράτος και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ.
Εκτιμά περαιτέρω ότι αποκαλύφθηκε στα μάτια της κοινής γνώμης πως:
● Η κυβέρνηση «θέλει, πίσω απ’ το σκηνικό σύγκρουσης που στήνει, να κρύψει τις ευθύνες της για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας και για την έλλειψη των αναγκαίων μέτρων, που στοιχίζουν καθημερινά σε χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες θανάτους». 
● Η κυβέρνηση επιχείρησε «με πρόσχημα την πανδημία να ξεμπερδέψει με το αγωνιστικό και εξεγερτικό μήνυμα του Πολυτεχνείου».

Είναι γεγονός ότι τα παραπάνω συμμερίζονται από την πλευρά της αντιπολίτευσης και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25, ενώ το ΚΙΝΑΛΛ τήρησε αποστάσεις και από την αντιπολίτευση ήδη από την πρωτοβουλία της Κυριακής, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να καταγγέλλει και δημόσια τη Φώφη Γεννηματά.
Συμπερασματικά το ΚΚΕ κινήθηκε δυναμικά, επιχειρώντας να σπάσει το πλαίσιο απαγορεύσεων το οποίο θεωρεί ότι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης αφορά και τη συγκεκριμένη επέτειο αλλά και συνολικά την κοινωνική και εργατική διαμαρτυρία από εδώ και στο εξής. Πολιτικά μοιάζει το ΚΚΕ να αναδείχθηκε και σε έναν πολιτικό πρωταγωνιστή ενός τόξου δυνάμεων απέναντι στον κυβερνητικό αυταρχισμό, κάτι που φαίνεται να έχει εμβέλεια στον χώρο από τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και πέρα. 
Η σύγκρουση αυτή φαίνεται ότι θα έχει και συνέχεια…
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:22