search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50
MENU CLOSE

F-22: Πώς η Κίνα σκοπεύει να «τελειώσει» το αμερικανικό «υπερμαχητικό» – Αναβαθμίζεται το J-20 (Photos)

20.11.2020 14:15
Το... άλλο F-22: Γιατί το Ναυτικό των ΗΠΑ δεν απέκτησε ποτέ το περίφημο stealth μαχητικό (Photos) - Media
 
Αν και έρχεται από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, το αμερικανικό μαχητικό 5ης γενιάς F-22 θεωρείται μέχρι και σήμερα ως το πλέον εξελιγμένο πολεμικό αεροσκάφος που κατασκευάστηκε ποτέ. Τόσο εξελιγμένο που, από τη μία πλευρα, κατασκευάστηκαν συνολικά μόλις 195 αεροσκάφη, καθώς το κόστος του ήταν απαγορευτικό και από την άλλη, η εξαγωγή του σε τρίτες χώρες απαγορεύεται στις ΗΠΑ διά νόμου.
Το F-22 είναι ένα από τα τρία stealth μαχητικά 5ης γενιάς που έχουν ενσωματωθεί κανονικά στις ένοπλες δυνάμεις των χωρών που τα κατέχουν. Τα άλλα δύο είναι το F-35 και το κινεζικό Chengdu J-20, καθώς τα πρώτα ρωσικά Su-57 σειριακής παραγωγής αναμένεται να παραδοθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Kατά τα φαινόμενα, το J-20 βρίσκεται ακόμα πολύ πίσω από το F-22 (η σύγκριση δεν είναι τυχαία, καθώς τα δύο αεροσκάφη μοιάζουν, σε βαθμό που κάποιοι αναλυτές να θεωρούν ότι το κινεζικό μαχητικό στηρίχθηκε πάνω σε σχέδια του αμερικανικού), ωστόσο η Κίνα φιλοδοξεί να εξελίξει το αεροσκάφος της σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνει πραγματικός «φονιάς» του F-22.
Όταν σχεδιάστηκε, το F-22 επρόκειτο να είναι ένα μαχητικό εναέριας κυριαρχίας, το οποίο, ταυτόχρονα, χάρη στις stealth ιδιότητές του, θα μπορούσε να επιχειρεί απαρατήρητο από τα εχθρικά ραντάρ, πραγματοποιόντας χτυπήματα ακριβείας σε βάρος εχθρικών στόχων.
Από την άλλη, το J-20 δεν διαθέτει καν περιστροφικό κανόνι, όπως το F-22, για αερομαχίες εκ του σύνεγγυς. Αντιθέτως, στηρίζεται σε πυραύλους αέρος-αέρος για να εξουδετερώνει αντίπαλα μαχητικά από μεγάλη απόσταση, χωρίς να χρειάζεται να εμπλακεί σε μια αερομαχίες.
Το F-22, ένα αεροσκάφος που πετάει από το 2005, έχει ορισμένα τεράστια πλεονεκτήματα έναντι του κινεζικού ανταγωνιστή του: διαθέτει καλύτερους κινητήρες, μπορεί να μεταφέρει περισσότερα όπλα στις ειδικές θυρίδες του και μπορεί να επιτύχει καλύτερες ταχύτητες μάχης.
Αντιθέτως, το J-20 υποχρεώθηκε εξ αρχής να «φορέσει» ρωσικούς κινητήρες, καθώς οι κινεζικοί ήταν εξαιρετικά αδύναμοι, ωστόσο, το κενό αυτό αναμένεται να καλυφθεί, καθώς αναπτύσσεται νέος κινητήρας, ο WS-15, ο οποίος θα φορεθεί κάποια στιγμή στο μέλλον από τα νεά J-20.

Αλλωστε, η παραγωγή του συνεχίζεται -ήδη εκτιμάται ότι έχουν κατασκευαστεί 50-60 αεροσκάφη-, σε αντίθεση με το F-22 που η παραγωγή του έχει σταματήσει από το 2009, γεγονός που δίνει στην Κίνα το περιθώριο εξέλιξης και βελτίωσης του stealth μαχητικού τους .

Σύμφωνα με ανάλυση του Business Insider, σήμερα το F-22 παραμένει το κορυφαίο μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενίας, ωστόσο το J-20 σταδιακά κλείνει το χάσμα που το χωρίζει από το αμερικανικό αεροσκάφος, με στόχο να μετατραπεί σε έναν «φονιά» αντιπάλων stealth μαχητικών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50