search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:01
MENU CLOSE

The Crown: Το μυστικό που έκρυβαν από τη Βασίλισσα Ελισάβετ μέχρι το 1982

22.11.2020 09:30
The Crown: Το μυστικό που έκρυβαν από τη Βασίλισσα Ελισάβετ μέχρι το 1982 - Media

 

Η τέταρτη σεζόν της σειράς «The Crown» του Netflix, που έχει αναστατώσει το παλάτι, μονοπωλεί το ενδιαφέρον κοινού, ιστορικών, δημοσιογράφων και κριτικών, καθώς φέρνει στη δημοσιότητα στοιχεία για όσα συνέβαιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μπάκινχαμ. 

Το 7ο επεισόδιο της 4ης σεζόν επικεντρώνεται σε ένα σκάνδαλο που το ευρύ κοινό δεν γνώριζε έως τη δεκαετία του ’90.

Στο πλαίσιο αναζήτησης της «ταυτότητάς» της και της ψυχικής ηρεμίας της, η πριγκίπισσα Μαργαρίτα ανακαλύπτει ότι και άλλα ξαδέλφια της είχαν προβλήματα ψυχικής υγείας, όμως τελείως διαφορετικά από τα δικά της.

Η Μαργαρίτα μαθαίνει ότι δύο ξαδέλφια που η ίδια και η Βασίλισσα Ελισάβετ πίστευαν ότι ήταν νεκροί ήταν ζωντανοί και ζούσαν σε ένα ίδρυμα στο Surrey. 

Η Κάθριν και η Νερίσα Μπόες Λάιον, οι κόρες του μεγαλύτερου αδελφού της βασιλομήτορος Ελισάβετ Μπόες Λάιον και πρώτες ξαδέλφες της Βασίλισσας Ελισάβετ και της Πριγκίπισσας Μαργαρίτας, είχαν εξαφανιστεί επί δεκαετίες από το οικογενειακό περιβάλλον λόγω σοβαρών διαταραχών στην ανάπτυξη που κληρονόμησαν από την πλευρά της μητέρας τους. 

Το μυστικό δεν ήταν γνωστό στο κοινό μέχρι που μια έρευνα αγγλικής εφημερίδας, στα τέλη της δεκαετίας του ’80 το έφερε στη δημοσιότητα. Ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «The Queen’s Hidden Cousins» (Τα εξαφανισμένα εξαδέλφια της Βασίλισσας) προβλήθηκε στο κανάλι «4» του Ηνωμένου Βασιλείου το 2011 και αποκάλυψε πολύ περισσότερα για τις νοσηλευόμενες αδελφές, οι οποίες πέθαναν το 1986 και το 2014. 

Σύμφωνα με έρευνα της «Daily Mail» ήταν κοινό μυστικό στην τοπική κοινότητα ότι σε ψυχιατρικό ίδρυμα φιλοξενούνται στενοί συγγενείς της βασιλικής οικογένειας.

Η Ονέλα Μπράιτγουειτ που φρόντιζε ως νοσοκόμα τις αδελφές Κάθριν και Νερίσα στη δεκαετία του 1970 έχει δηλώσει: «Η Βασίλισσα και η βασιλομήτωρ έχουν ρίξει πέπλο στη μνήμη τους. Οι δύο αδελφές ήταν πάντα τόσο θλιμμένες. Σκεφτείτε τι ζωή θα μπορούσαν να είχαν, αν τις είχε αποδεχτεί η οικογένεια. Ήταν δύο υπέροχες αδελφές. Δεν μπορούσαν να μιλήσουν, αλλά εκφράζονταν με νεύματα και θορύβους, και όταν τις γνώριζες, θα μπορούσες να καταλάβεις τι προσπαθούσαν να σου πουν. Σήμερα με μια εξελιγμένη λογοθεραπεία, θα μπορούσαν να επικοινωνούν πολύ καλύτερα. Η αλήθεια είναι ότι καταλάβαιναν πολύ περισσότερα από ό, τι νομίζαμε». Ο Ίαν Γουόλμσεϊ, καθηγητής που ειδικεύεται στην ιστορία των μαθησιακών δυσκολιών, εξήγησε γιατί η οικογένεια είπε ψέματα για την τύχη των αδελφών Bowes-Lyon: «Η πεποίθηση τότε ήταν ότι εάν υπήρχε ένα παιδί με νοητική αναπηρία, θα υπήρχε κάτι ύποπτο στην οικογένειά».

Η ιστορία των «νεκρών» αδελφών

Ποιες ήταν όμως οι δύο εξαδέλφες της βασιλικής οικογένειας που έμειναν κρυμένες στο ψυχιατρείο μέχρι το θανατό τους; Γεννημένες το 1919 και το 1926, αντίστοιχα, η Νερίσα και η Κάθριν, είχαν σοβαρές αναπτυξιακές δυσκολίες από τη γέννηση τους και ποτέ δεν έμαθαν να μιλούν. Η ακριβής διάγνωσή τους δεν είναι ξεκάθαρη, διότι από την ​​ιατρική της εποχής, απλώς περιγράφηκαν ως «άσχημες». Το 1941, όταν οι αδελφές ήταν μόλις 22 και 15 ετών κλείστηκαν στο Royal Earlswood Hospital στο Redhill του Surrey, όπου θα έμεναν για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Το 1987,  αποκαλύφθηκε η  ύπαρξη των βασιλικών εξαδέλφων από ένα άρθρο γεμάτο φρικτές λεπτομέρειες που στιγμάτιζαν τους βασιλείς. Το άρθρο περιέγραφε το πώς οι αδελφές – εξαδέλφες της Βασίλισσας είχαν οδηγηθεί κρυφά στο ψυχιατρείο και επίσης αποκάλυπτε ότι η οικογένεια τους, τις είχε καταχωρήσει ως νεκρές από το 1963. 

Η εφημερίδα «Telegraph» ανέφερε ότι «οι αδελφές Bowes-Lyon φαίνεται να έχουν εγκαταλειφθεί εντελώς από τη βασιλική οικογένεια, εκτός από τις 125 λίρες το χρόνο που πλήρωναν το Earlswood.» Μιλώντας το 1987, ένας εκπρόσωπος του νοσοκομείου ανέφερε ότι άμεσοι συγγενείς τις «επισκέφτηκαν» τελευταία φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1960». Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την «Daily Expres»s, η βασιλομήτωρ έμαθε ότι η Νερίσα και η Κάθριν βρίσκονταν ζωντανές στο Royal Earlswood το 1982, όταν και δέχτηκε μια επιστολή από την «ομάδα φίλων του νοσοκομείου». Λέγεται ακόμη ότι η βασιλομήτωρ έστειλε «ένα σεβαστό χρηματικό ποσό, έτσι ώστε στα γενέθλια και κατά τα Χριστούγεννα να δίνονται δώρα στα ανίψια της».

Η Νερίσα πέθανε το 1986 σε ηλικία 67 ετών, ένα χρόνο πριν από την δημοσίευσή της ιστορίας τους. Δεδομένου ότι οι αδελφές παρέμεναν κρυμμένες εκείνη την εποχή, στην κηδεία της Νερίσα παρέστησαν μόνο το προσωπικό του νοσοκομείου. Όταν όμως η ιστορία τους βγήκε στη δημοσιότητα, άνθρωποι από όλη τη Βρετανία έστειλαν λουλούδια στην Κάθριν.

Η Κάθριν μεταφέρθηκε σε ένα κέντρο φροντίδας κοντά όταν το Νοσοκομείο Royal Earlswood έκλεισε το 1997. Έζησε μέχρι το 2014 σε ηλικία 87 ετών.

Με πληροφορίες από ethnos.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:57