search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:16
MENU CLOSE

Τι γυμναστική ταιριάζει ανάλογα με την ηλικία μας

23.11.2020 15:20
Τι γυμναστική ταιριάζει ανάλογα με την ηλικία μας - Media

 

Η σοφία του λαού μας λέει ‘κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο’. Κάθε ηλικία έχει τα προβλήματα αλλά και τη χάρη της. Γι΄ αυτό κάθε ηλικία πρέπει να έχει και τη δική της μέθοδο γυμναστικής. Μπορεί στα 20 να κάνεις σπαγγάτο, αλλά στα 40 δεν είσαι για τέτοια κόλπα!

Μάθε ποιά γυμναστική σου ταιριάζει και ασκήσου αναλόγως και πάντα εφόσον είσαι απολύτως υγιής:

Αν είσαι 20 έως 30 χρονών

Μπορείς να κάνεις τα πάντα. Καλό είναι όμως, να δώσεις έμφαση στην αερόβια γυμναστική, ατομική σε όργανα ή ομαδική (π.χ., αεροβικό χορό, πολεμικές τέχνες ή αερόμπικ κ.λ.π.). Είναι απαραίτητο επίσης, να κάνεις τακτικά ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης (π.χ.

ελεύθερα βάρη, όργανα, trx), ασκήσεις ισορροπίας και ευλυγισίας (π.χ. yoga και pilates). Ιδανικά είναι να αλλάζεις συχνά ασκήσεις, μεθόδους και προγράμματα, πάντα όμως να εκτελείς τις ασκήσεις με τη σωστή τεχνική, προοδευτικά αυξανόμενα και σε ένταση ανάλογη με τη φυσική σου κατάσταση.

Τουλάχιστο για την αρχή ένας έμπειρος γυμναστής μπορεί να σε κατευθύνει σωστά.

Αν είσαι 30 έως 40 ετών

Ο μεταβολισμός από την ηλικία των 30 και έπειτα γίνεται πιο αργός.

Η μυϊκή μάζα χάνεται ευκολότερα ενώ το λίπος συσσωρεύεται ευκολότερα στο σώμα.

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες παράγουν μέσα σε αυτή τη δεκαετία λιγότερη ποσότητα αναπτυξιακής ορμόνης, με αποτέλεσμα τη σταδιακή φθορά όχι μόνο των μυών, αλλά και των οστών.

Δώσε έμφαση στη μυϊκή ενδυνάμωση με βάρη (ελεύθερα, μηχανές κ.ά.) και κάνε συχνά ασκήσεις αεροβικής, προτιμώντας το τρέξιμο ή το ελλειπτικό ή ομαδικά (π.χ. κυκλική προπόνηση, σουηδική γυμναστική ή power yoga). Οι στόχοι σου πρέπει να είναι εφικτοί και ποτέ μην προσπαθείς να πετύχεις πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα, γιατί είτε θα απογοητευτείς, είτε θα τραυματιστείς.

Ο συνδυασμός των ασκήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης με αεροβική προπόνηση είναι το ιδανικό

Αν είσαι 40 έως 50

Αν ξεκινάς γυμναστική για πρώτη φορά ή έχεις καιρό να γυμναστείς, άρχισε με περπάτημα στο διάδρομο, ποδήλατο, ελαφριά βαράκια και ασκήσεις με το βάρος του σώματος. Δώσε έμφαση στην ποιότητα της γυμναστικής, δώσε ιδιαίτερη έμφαση στις λειτουργικές κινήσεις και στις ασκήσεις ισορροπίας.

Εάν σου αρέσουν τα ομαδικά προγράμματα επίλεξε αυτά που εμπεριέχουν αρκετά διαλείμματα. Ιδανική άσκηση είναι με τη μέθοδο της λειτουργικής γυμναστικής που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τη θέση που της αξίζει (π.χ. TRX-ιμάντες άσκησης)

Αν είσαι 50 έως 60

Χαμηλής έντασης σωματικές δραστηριότητες χωρίς ιδιαίτερους κραδασμούς, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο και το κολύμπι ενδείκνυνται για εσάς που διανύετε την δεκαετία 50-60 ετών.

Εναλλακτικά μπορείς να επιλέξεις ήπια αεροβική γυμναστική που δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις.

Μπορείς να εμπλουτίσεις το πρόγραμμά με ορισμένες ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, μειώνοντας όμως το βάρος και αυξάνοντας τις επαναλήψεις.

Αν είσαι 60+

Αρχικά επίλεξε ένα εύκολο πρόγραμμα, που δεν απαιτεί ιδιαίτερο κόπο. Ιδανικές ασκήσεις είναι οι διατάσεις, η yoga, η κολύμβηση και οι ασκήσεις στο νερό. Επίσης, ο συνδυασμός των ασκήσεων ισορροπίας με ασκήσεις ενδυνάμωσης, διατηρεί τη μυϊκή μάζα και βοηθά στην αποφυγή των πτώσεων.

Εάν τώρα έχεις την οικονομική δυνατότητα, μπορείς να προσλάβεις έναν προσωπικό γυμναστή (πτυχιούχο πανεπιστημίου) για να σε επιβλέπει, να σε καθοδηγεί και να σε ενθαρρύνει. Μην υπερβάλεις, ασκήσου δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα και τις ενδιάμεσες ημέρες ξεκουράσου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:15