search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:21
MENU CLOSE

Αποζημίωση 410.000 ευρώ στην οικογένεια 25χρόνου που σκοτώθηκε σε αστυνομική επιχείρηση – Έφεση είχε ασκήσει το Ελληνικό Δημόσιο!

24.11.2020 10:08
Αποζημίωση 410.000 ευρώ στην οικογένεια 25χρόνου που σκοτώθηκε σε αστυνομική επιχείρηση - Έφεση είχε ασκήσει το Ελληνικό Δημόσιο! - Media

 

Το ποσό των 410.000 ευρώ επιδίκασε το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών στους συγγενείς του 25χρόνου υδραυλικού Νίκολα Τόντι, ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν τυχαία βρέθηκε στη συμπλοκή που είχε γίνει το 2010 στο Βύρωνα Αττικής και κατά την επιχείρηση σύλληψης αλβανού δραπέτη των φυλακών Λάρισας και συνεργού του και την ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς.

Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο του 2010 η Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής είχε εντοπίσει στην περιοχή του Βύρωνα Αλβανό καταζητούμενο, δραπέτη των φυλακών Λάρισας, ο οποίος εξέτιε ποινές πολυετούς κάθειρξης καθώς μαζί με συνεργούς του διέπραττε ένοπλες ληστείες σε τράπεζες, καταστήματα κλπ.

Ο Νίκολα Τόντι την επίμαχη εκείνη ημέρα ήταν συνοδηγός στο αυτοκίνητο που στάθμευσε έξω από την αποθήκη υδραυλικών για να φορτώσει υλικά.

Ενώ τακτοποιούσε τα εργαλεία, τα οποία βρίσκονταν στην καρότσα του φορτηγού, σταμάτησε το αυτοκίνητο του δραπέτη ο οποίος ήταν μαζί με έναν συνεργό του.

Σταμάτησε εκεί, καθώς ομάδα 22 αστυνομικών κινούμενη με συμβατικά αυτοκίνητα και μηχανές τους είχαν εγκλωβίσει στην οδό Ζωοδόχου Πηγής.

Ο καταζητούμενος και ο συνεργός του βγήκαν από το αυτοκίνητο και επιχείρησαν να διαφύγουν πεζή σε διαφορετικές κατευθύνσεις ο καθένας, πυροβολώντας κατά των αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά, ενώ οι κακοποιοί έριξαν και 3 χειροβομβίδες.

Ο Νίκολα Τόντι που είχε καλυφθεί πίσω από το φορτηγό, επιχείρησε να εισέλθει στην απέναντι πυλωτή, στην οποία είχε καταφύγει μια υπάλληλος του παρακείμενου αρτοποιείου στο οποίο είχε εισέλθει ένας εκ των κακοποιών. 

Τη στιγμή αυτή δέχθηκε 9 σφαίρες εκ των οποίων, όπως αποδείχθηκε, οι 4 ήταν από όπλα των αστυνομικών και τελικά βρήκε το θάνατο. 

Η αιτία θανάτου ήταν «τραύματα κεφαλής, θώρακος, κοιλίας και λεκάνης δια βλημάτων πυροβόλου όπλου».

Οι δύο αστυνομικοί καταδικάστηκαν σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Στη συνέχεια, η άνεργη σύζυγος του Νίκολα Τόντι και το ανήλικο, δύο ετών τότε, παιδί του, ζήτησαν αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο λόγω στέρησης της μελλοντικής τους διατροφής, για διάστημα 50 ετών η σύζυγος και 19 ετών ο ανήλικος. Δηλαδή η σύζυγος ζήτησε 258.000 ευρώ και το παιδί 82.080 ευρώ.

Ακόμη, ζήτησαν χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης. Η σύζυγος 500.000 ευρώ, το παιδί 400.000 ευρώ, ο κάθε ένας από του δύο γονείς του αποβιώσαντα 400.000 ευρώ και από 100.000 ευρώ ο πεθερός και η πεθερά, οι οποίοι διαμένουν στην Ιταλία. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε στη σύζυγο το ποσό των 100.000 ευρώ, στο ανήλικο τέκνο το ποσό των 80.000 ευρώ, στον πατέρα και τη μητέρα του το ποσό των 80.000 ευρώ στον καθένα, στην αδελφή του το ποσό των 50.000 ευρώ και στον πεθερό και πεθερά του από 10.000 ευρώ.

Το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε έφεση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών κατά της πρωτόδικης απόφασης, υποστηρίζοντας, μεταξύ των άλλων, ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχής της αναλογικότητας καθώς τα ποσά των αποζημιώσεων που επιδικάστηκαν είναι υπερβολικά, πολύ περισσότερο όταν η ΕΛ.ΑΣ. απασχόλησε την χήρα σύζυγο ως τραπεζοκόμο στη Λέσχη της, για περίπου δύο χρόνια. Ακόμη, το Δημόσιο υποστήριξε ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν αντέχει την επιδίκαση παρόμοιων ποσών ως αποζημιώσεις και υπάρχει συνυπαιτιότητα κατά 95% του Νίκολα Τόντι.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του Δημοσίου και επικύρωσε την πρωτόδική απόφαση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:19