search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:39
MENU CLOSE

Απεργία την Πέμπτη κατά νομοσχεδίου Βρούτση – Ποιοι κλάδοι κατεβάζουν ρολά

24.11.2020 10:16
apergia_0.jpg

 

Κρίσιμη μάχη δίνουν μεγάλα τμήματα εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, μετά το όργιο καταστολής της κυβέρνησης την ημέρα του Πολυτεχνείου, με την κυβέρνηση να εμμένει σε μια γραμμή άκρατου αυταρχισμού και απειλών για πιθανές απεργιακές συγκεντρώσεις. Μάλιστα ενδεικτικό των κυβερνητικών προθέσεων ότι συλλαμβάνονται ακόμα και όσοι επιχειρούν να αναρτήσουν πανό προπαγάνδισης της απεργίας στα κάγκελα του Πολυτεχνείου επί της οδού Πατησίων!

Νεκρώνει το Δημόσιο

Την Πέμπτη νεκρώνει ο δημόσιος τομέας καθώς η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία, ζητώντας από το κράτος ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν στην τηλεκπαίδευση των σχολείων, ενώ συμμετοχή στην απεργία έχουν δηλώσει οι νοσοκομειακοί γιατροί της ΟΕΝΓΕ, οι εργαζόμενοι στου δήμους της ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της ΠΟΕΔΗΝ.

Στην 24ωρη απεργία της 26ης Νοεμβρίου συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ την παραμονή θα πραγματοποιηθούν και εξάωρες στάσεις εργασίας, με αφορμή το νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Αττική: Απεργούν πλοία, μέσα σταθερής τροχιάς

Την ίδια ώρα, σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι εργαζόμενοι σε μέσα μαζικής μεταφοράς, συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας, αντιδρώντας στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας. Έτσι, στις 26 Νοεμβρίου, δεν θα κινηθούν μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ. Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλουν το Υπουργείο ότι χρησιμοποιεί την πανδημία για να περάσει αντεργατικά νομοσχέδια και να ισοπεδωθούν δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών.

Επίσης, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) αποφάσισε να προχωρήσει σε 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, όπως και η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).

Στην απεργία καλούν και πολλά πρωτοβάθμια σωματεία όπως το σωματείο μισθωτών τεχνικών, ο σύλλογος υπαλλήλων βιβλίου και χάρτου, οι εργαζόμενοι στα Public

Τι διεκδικεί η ΑΔΕΔΥ

Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία.

Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, με ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών.

Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, εκπαιδευτικών, καθαριστριών. Μονιμοποίηση συμβασιούχων.

Αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με προσλήψεις προσωπικού, επίταξη χιλιάδων ιδιωτικών λεωφορείων που βρίσκονται σε απραξία.

Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Εδώ και τώρα να αποσυρθεί το χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο που μετατρέπει σε ιδιώνυμο τη συλλογική, συνδικαλιστική δράση και ουσιαστικά απαγορεύει την απεργία.

Αποχή από κάθε ηλεκτρονική ψευδοψηφοφορία σε όλο το Δημόσιο για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Να δοθεί τώρα παράταση στη θητεία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

Αιτήματα και απεργιακή συγκέντρωση στις 11πμ

«Οι εργαζόμενοι συμμετέχουμε μαζικά, με όλα τα μέσα προστασίας και αποστάσεις, στην απεργιακή συγκέντρωση που θα αναπτυχθεί στην πλ. Κλαυθμώνος – υπουργείο Εργασίας στις 11:00 και στην πορεία που θα ακολουθήσει», αναφέρουν σε κάλεσμά τους σωματεία, συλλογικότητες εργαζομένων και συνδικαλιστές.

Τώρα και όχι αύριο διεκδικούμε:

– Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων. Δεν θα πληρώσουν ο λαός κι η νεολαία τα σπασμένα της κρίσης του συστήματός τους.

– Ίση, πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλες και όλους. Δωρεάν, μαζικά τεστ στο λαό. Μόνιμες προσλήψεις, νέες μονάδες ΜΕΘ σε όλα τα νοσοκομεία. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας χωρίς αποζημίωση για τους ιδιώτες επιχειρηματίες.

– Να μην κατατεθεί ο αντεργατικός αντισυνδικαλιστικός νόμος Βρούτση. Όχι στην κατάργηση του 8ώρου και της απεργίας. Όχι στη δίωξη των αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης.

– Όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία της υγείας μας δωρεάν για όλο το λαό. Αύξηση των δρομολογίων των ΜΜΜ και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

– Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων των Π.Ν.Π. για τις άδειες Ειδικού Σκοπού που οδηγούν τους εργαζόμενους γονείς σε στέρηση της κανονικής άδειας ή σε άδειες άνευ αποδοχών.

– Καμία απόλυση. Ακύρωση όλων των απολύσεων από την αρχή της πανδημίας. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πλήρη δικαιώματα. Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους. Κανένας εργαζόμενος στη δουλειά χωρίς μέτρα προστασίας. Ειδικές άδειες σε όλα τα μέλη ευπαθών ομάδων και στους συνοικούντες. Να πληρώσει η εργοδοσία για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων ασφαλείας, και ειδικά στις γραμμές παραγωγής.

– Πλήρη κάλυψη των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους.

– Δωρεάν ασφαλείς σπουδές για όλους τους μαθητές και φοιτητές, ενάντια στους ταξικούς φραγμούς. Ολιγομελή τμήματα μαθητών (μέχρι 15 μαθητές ανά τάξη), μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών.

– Όχι στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα και στις πολεμικές δαπάνες.

– Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Μπλόκο στους πλειστηριασμούς. Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή κατοικία.

– Κάτω τα χέρια από τους αγώνες, τις καταλήψεις, τις διαδηλώσεις και τη συνδικαλιστική δράση. Καμία απαγόρευση στη δράση των σωματείων. Όχι στην αστυνομοκρατία. Να καταργηθεί ο νόμος απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Καμία νομιμοποίηση στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και στις τηλε-εκλογές. Καμία νομιμοποίηση του μητρώου πραγματικών δικαιούχων.

– Κάτω τα χέρια από τα δημοκρατικά δικαιώματα. Να απαλλαγούν από κάθε κατηγορία όλοι οι συλληφθέντες και να ακυρωθούν όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους διαδηλωτές στην επέτειο του Πολυτεχνείου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:29