search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:45
MENU CLOSE

Επίμονο νιαούρισμα γάτας – Τι μπορεί να σημαίνει

26.11.2020 17:50
cat_meow.png
Λέγεται πως οι γάτες είναι ήρεμα και ανεξάρτητα ζώα. Όποιος όμως έχει ζήσει κοντά σε γάτες ξέρει πως αυτές εκτιμούν ιδιαίτερα την ανθρώπινη παρέα και έχουν διάφορους τρόπους να μας εκφράζουν τι νιώθουν.
 
Αν και συνήθως χρησιμοποιούν ένα χαριτωμένο νιαουρητό για να μας καλωσορίσουν, να ζητήσουν φαγητό ή απλά για να κάνουν νάζια, κάποιες φορές μπορεί να νιαουρίζουν πολύ επίμονα και δυνατά.
 
Τότε είμαστε σίγουροι πως η γάτα μας θέλει να μας πει κάτι σημαντικό, το οποίο μάλλον δεν πρέπει να αγνοήσουμε.
 
Οι λόγοι που μπορεί να νιαουρίζει επίμονα μια γάτα είναι οι εξής:
 
1. Οίστρος: Αν η γάτα μας είναι σε ηλικία 6-7 μηνών, οι ορμόνες της έχουν ωριμάσει και έχει αρχίσει να βρίσκεται σε οίστρο. Αν μάλιστα τα νιαουρητά της συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνοδεύονται από ασυνήθιστη συμπεριφορά, όπως το να τρίβεται στα πατώματα και τις επιφάνειες, να χαμηλώνει τον κορμό της αν είναι θηλυκή ή να «ψεκάζει» το σπίτι αν είναι αρσενική, τότε μάλλον ήρθε η ώρα της στείρωσης. Καμιά φορά, ο οίστρος μπορεί να συμβεί και σε μικρότερη ηλικία. Συνεννοούμαστε με τον κτηνίατρό μας για το πότε μπορούμε να προχωρήσουμε σε επέμβαση στείρωσης, που μόνο καλό μπορεί να κάνει στο ζωάκι μας.
 
2. Πρόβλημα υγείας: Αν και οι γάτες δε δείχνουν εύκολα ότι έχουν κάποια σωματική δυσφορία, όταν μια γάτα νιαουρίζει δυνατά για μέρες μπορεί να θέλει να μας πει πως κάτι δεν πάει καλά στην υγεία της. Αν μάλιστα δεν τρώει και δεν πίνει νερό, χάνει βάρος, κοιμάται πολύ, κρύβεται, γίνεται επιθετική ή αν το νιαούρισμα συμβαίνει αφού πάει στην τουαλέτα της, καλό είναι να κλείσουμε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρο για να διαπιστώσουμε τι μπορεί να συμβαίνει.
 
3. Γηρατειά: Αν η γάτα μας είναι μεγάλη σε ηλικία, μπορεί να παρουσιάσει απώλεια όρασης και ακοής και άνοια, ακριβώς όπως οι άνθρωποι. Σε αυτή την περίπτωση, η γάτα νιώθει πως χάνει τον έλεγχο και τον προσανατολισμό της ή μπορεί να μην αναγνωρίζει καν το περιβάλλον της. Παρατηρούμε τη συμπεριφορά της γάτας μας, ζητάμε τη συμβουλή του κτηνιάτρου μας και φροντίζουμε να της παρέχουμε ένα ήρεμο περιβάλλον και μια σταθερή ρουτίνα, ώστε να κάνουμε τη ζωή της όσο γίνεται πιο εύκολη.
 
4. Βαρεμάρα: Όσο ανεξάρτητο πλάσμα και να είναι, μια γάτα μισεί το να περνάει πολύ χρόνο μόνη της. Καθώς το πρόγραμμά μας είναι συνήθως αρκετά φορτωμένο και λείπουμε πολλές ώρες από το σπίτι, η γάτα μας μάλλον νιώθει μοναξιά και μας το εκφράζει έντονα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και αν δεν παίζουμε αρκετά μαζί της. Όσο πιο νέα είναι μια γάτα, τόσο περισσότερη ενέργεια έχει και ειδικά αν ζει αποκλειστικά στο σπίτι, δεν έχει πολλές διεξόδους για να την εκτονώσει. Φροντίζουμε να ασχολούμαστε αρκετή ώρα κάθε μέρα μαζί της και μπορούμε ακόμα να σκεφτούμε να υιοθετήσουμε μια δεύτερη γατούλα για να της κρατάει συντροφιά και να παίζουν παρέα.
 
5. Αν έχουμε αποκλείσει κάθε σενάριο από τα παραπάνω, τότε μάλλον η γάτα μας είναι κακομαθημένη. Αν ως τώρα της δίναμε σημασία κάθε φορά που το ζητούσε ή την ταΐζαμε όποτε νιαούριζε, τότε η γάτα μας έχει συνδέσει το νιαούρισμα με κάποια επιβράβευση. Αν και οι γάτες δεν εκπαιδεύονται όπως οι σκύλοι, μπορούν να μάθουν πώς να ζουν μαζί μας και πώς να συμμορφώνονται σε κάποιους κανόνες. Όσο δύσκολο και αν είναι, όταν η γάτα μας αρχίζει να νιαουρίζει δυνατά και επίμονα, την αγνοούμε μέχρι να σταματήσει. Μια καλή ιδέα είναι να ασχολούμαστε μαζί της μόνο όταν είναι ήσυχη και να της δίνουμε μια λιχουδιά λίγη ώρα αφού σταματήσει να φωνάζει. Προσοχή: όσο κι αν θέλουμε να τη μαλώσουμε και να της πετάξουμε ό,τι αντικείμενο βρούμε μπροστά μας, πρέπει να αντισταθούμε και να την αγνοήσουμε. Ακόμα και αν της φωνάξουμε, η γάτα μας θεωρεί πως παίρνει αυτό που θέλει, δηλαδή την προσοχή μας. Αντιστεκόμαστε και ελπίζουμε πως αργά ή γρήγορα θα μάθει πως τα νιαουρητά της δεν αποδίδουν και θα γίνει ένα πιο φρόνιμο και ήσυχο πλάσμα.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:45