search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:58
MENU CLOSE

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Φθηνά κρατικά δάνεια 1,8 -1,9 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες – Αιτήσεις έως 30 Νοεμβρίου

27.11.2020 10:30
Πειραιώς: Μισή δόση στα δάνεια για όσους βγαίνουν από αναστολή - Media

 

Με την αγορά να αναζητεί ρευστότητα καθώς τα ταμεία επιχειρήσεων και επαγγελματιών έχουν στεγνώσει λόγω της πανδημίας και του lockdown, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανοίγει περισσότερο τον «κουμπαρά» της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 και σχεδιάζει να δώσει φθηνά κρατικά δάνεια συνολικού ύψους 1,8 – 1,9 δισ. ευρώ από 1,2 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.

Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport υπήρξε «συνωστισμός» από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις που έσπευσαν για να λάβουν τα κρατικά δάνεια από τα οποία το 50% είναι δώρο καθώς δεν επιστρέφεται στο δημόσιο.

Έτσι μέσα σε λίγα 24ωρα τα χρήματα εξαντλήθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής μέχρι και την Τετάρτη πληρώθηκαν 222.173 δικαιούχοι και το ποσό που πιστώθηκε στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς έφτασε συνολικά τα 1,12 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι οι αιτήσεις συνεχίζονται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου οπότε και εκτιμάται ότι ο τελικός αριθμός των δικαιούχων θα ξεπεράσει τις 300.000 το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να αυξήσει τον προϋπολογισμό της 4ης φάσης κατά 600 έως 700 εκατ. ευρώ.

Το ισχυρό κίνητρο του «κουρέματος» της οφειλής κατά 50%, η διεύρυνση των δικαιούχων με την ένταξη και των αγροτών καθώς και η άμεση πληρωμή των επαγγελματιών και επιχειρήσεων είχαν ως αποτέλεσμα η επιστρεπτέα προκαταβολή 4 να γίνει «ανάρπαστη».

Μόλις ολοκληρωθεί η τέταρτη φάση θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής η οποία θα αποζημιώσει τους επαγγελματίες με βάση τη μείωση του κύκλου εργασιών κατά τον μήνα Νοέμβριο η οποία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 20%. Το ποσό του πέμπτου κύκλου φθηνών κρατικών δανείων έχει προϋπολογιστεί στα 700 εκατ. ευρώ, αλλά είναι πιθανόν να αυξηθεί και να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ.

Συνολικά το «ζεστό χρήμα» που αναμένεται να πέσει στην αγορά στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής θα πλησιάσει τα 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι 10 επαγγελματικοί κλάδοι (ΚΑΔ) με τον μεγαλύτερο αριθμό ωφελουμένων από την επιστρεπτέα προκαταβολή 4, μέχρι σήμερα, είναι:

  • Υπηρεσίες που παρέχονται από καφετέρια, 5.605 ωφελούμενοι.
  • Υπηρεσίες ταξί ή αγοραίων, με οδηγό ιδιοκτήτη, 4.644 ωφελούμενοι.
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων με πλήρη εξυπηρέτηση εστιατορίου, 3.750 ωφελούμενοι.
  • Νομικές υπηρεσίες (δικηγόρου), 3.575 ωφελούμενοι.
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από ψητοπωλεία, 3.569 ωφελούμενοι.
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο/ταβέρνα, 3.519 ωφελούμενοι.
  • Υπηρεσίες που παρέχονται από καφέ-μπαρ, 3.445 ωφελούμενοι.
  • Υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο, 3.310 ωφελούμενοι.
  • Υπηρεσίες ενοικίασης επιπλωμένων δωματίων ή διαμερισμάτων, 2.991 ωφελούμενοι.
  • Λιανικό εμπόριο ειδών ιματισμού, 2.739 ωφελούμενοι.

Η βεντάλια των δικαιούχων των κρατικών φθηνών δανείων έχει ανοίξει και καλύπτει κάθε μορφή επιχείρησης και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ανεξαρτήτως εάν έχουν ή δεν έχουν ταμειακή μηχανή, εάν απασχολούν ή όχι εργαζόμενους αλλά και τους αγρότες. Ειδικά οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή με μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα λάβουν 1.000 ευρώ ενώ όσοι έχουν κλείσει με κρατική εντολή θα λάβουν 2.000 ευρώ χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πτώση του τζίρου.

Οι αιτούντες, εφόσον καλύπτουν τα κριτήρια χορήγησης επιστρεπτέας προκαταβολής, λαμβάνουν τουλάχιστον:

  • 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που δεν απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020,
  • 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν έναν έως πέντε εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020,
  • 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν έξι έως είκοσι εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020,
  • 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν είκοσι ένα έως πενήντα εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020,
  • 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν άνω των πενήντα εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020.

Σημειώνεται ότι όσοι υποβάλλουν αίτηση δεσμεύονται ότι δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις μέχρι και το τέλος Μαρτίου του 2021.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:57