search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:46
MENU CLOSE

DW: Η Τουρκία δεν λέει την αλήθεια για τον κορωνοϊό – Αύξηση κρουσμάτων κατά 300% τον Νοέμβριο

27.11.2020 13:33
«Ματώνει» η Τουρκία: Ρεκόρ θανάτων από covid19 για έβδομη συνεχή ημέρα - Media

 

Η τουρκική κυβέρνηση αποκρύπτει τις πραγματικές διαστάσεις της πανδημίας. Ο Ιατρικός Σύλλογος της χώρας κάνει λόγο για αύξηση των κρουσμάτων κατά 300% τον Νοέμβριο. «Χρειάζονται μέτρα λοκντάουν τουλάχιστον 14 ημέρων».

Άγκυρα, Τέταρτη βράδυ: με σοβαρό πρόσωπο ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα κάνει δηλώσεις για την κατάσταση της πανδημίας στην χώρα. «Το δεύτερο κύμα πανδημίας χτυπά αλύπητα τη χώρα, αλλά η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, ο λαός μπορεί να εμπιστεύεται τον πρόεδρο Ερντογάν» ξεκινά. Και μετά για πρώτη φορά αναφέρει αριθμούς, που δείχνουν την πραγματική διάσταση της πανδημίας. Μέσα σε 24 ώρες ο αριθμός των κρουσμάτων ανέβηκε στις 28.351, ένα απειλητικός αριθμός. Ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη και ο τρίτος μεγαλύτερος στον κόσμο.

Εκρέμ Ιμάμογλου:«Έχω χάσει τον ύπνο μου» 

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο η τουρκική κυβέρνηση τράβηξε χειρόφρενο. Εστιατόρια και καφέ έκλεισαν και πάλι. Τις εργάσιμες ημέρες οι ηλικίας άνω των 65 μπορούν να κυκλοφορούν μόνο ανάμεσα στις 13.00 και 16.00, στους κατοίκους κάτω των 20 χρονών επιτρέπεται έξοδος μόνο μεταξύ 13.00 και 16.00. Όλες οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες επιτρέπεται να βγαίνουν από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Τα μέτρα διαμορφώθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να παραμείνει ανοιχτή η τουρκική οικονομία. Μέλημα της κυβέρνησης να μην θιγούν από τα μέτρα όσο είναι δυνατόν η καθημερινότητα και η κατανάλωση. Με τα αυστηρά μέτρα η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει την εντύπωση στον πληθυσμό, ότι η πανδημία τώρα αρχίζει. Ωστόσο η πραγματικότητα δεν μπορεί να εδραιώσει την εικόνα μιας κυβέρνησης που έχει την κατάσταση του κορωνοϊού υπό έλεγχο. Ιδιαίτερα το υπουργείο Υγείας εγείρει τη βάσιμη υποψία ότι κάνει κόλπα με τους αριθμούς. Τον Σεπτέμβριο μαθεύτηκε ότι από το ξέσπασμα της πανδημίας δεν έχουν καταγραφεί όλα τα θετικά τεστ, παρά μόνο εκείνα που έγιναν σε ασθενείς σε νοσοκομεία. Ο αληθινός αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερος. Ιδιαίτερα οι δηλώσεις του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης που ανήκει στο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, ενισχύουν αυτή την εντύπωση.

Την περασμένη Δευτέρα ο Εκρέμ Ιμάμογλου ανέφερε ότι μόνο στην Κων/πολη οι νεκροί ήταν 168 σε μίαν ημέρα, όταν λίγο πριν το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για 139 νεκρούς από Covid-19 σε ολόκληρη τη χώρα. Ιδιαίτερα στην Πόλη οι διαστάσεις της πανδημίας είναι τόσο καταστροφικές, που γίνονται όλο και περισσότερο συγκρίσεις με το πρώην κινεζικό Hotspot κορωνοϊού, την επαρχία Γουχάν. Εδώ και ημέρες ο Ιμάμογλου δείχνει ανήσυχος με τον ρυθμό διάδοσης του ιού στην πόλη του. «Έχω χάσει τον ύπνο μου» ομολόγησε αυτήν την εβδομάδα ο δήμαρχος. «Κανονικά ο αριθμός των κηδειών το Νοέμβριο δεν ξεπερνούν τις 190 καθημερινά, αλλά αυτήν τη στιγμή εκτοξεύτηκε στις 450». Ο επικεφαλής των νεκροταφείων στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης Αιχάν Κοτς επιβεβαίωσε στη DW, ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφεται πολύ καθαρά δυναμική αύξηση του αριθμού θανάτων και κηδειών από κορωνοϊό.  «Οι κηδείες αυξάνονται καθημερινά και ο αριθμός τους κυμαίνεται γύρω στις 400 κάθε μέρα».

Ιατρικός Σύλλογος: Αύξηση των κρουσμάτων κατά 300%

Γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, με τα οποία επικοινώνησε η DW, περιγράφουν δραματικές εικόνες. Ο Οσμάν Έλμπεκ, που εργάζεται σε ιδιωτικό νοσοκομείο για ασθένειες με νοσήματα στους πνεύμονες, επιβεβαιώνει τη ραγδαία αύξηση των ασθενών τις προηγούμενες έξι εβδομάδες. «Στα δημόσια νοσοκομεία δεν προλαβαίνουν να γεμίσουν τα κρεβάτια, οι ΜΕΘ βρίσκονται υπό πίεση, συχνά οι ασθενείς πρέπει να περιμένουν, ακόμη κι αν η κατάσταση της υγείας τους είναι κρίσιμη» λέει ο Έλμπεκ. «Γι αυτό και η διεύθυνση αύξησε τον αριθμό των κρεβατιών Covid-19. Ήδη έχει καλυφθεί το 90%, ο αγώνας είναι πιο σκληρός και από το πρώτο κύμα του Μαρτίου». Αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος TTB  κλονίζει την αξιοπιστία της τουρκικής κυβέρνησης και τη στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας. Διότι οι δικοί του υπολογισμοί διαφέρουν πολύ από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Την περασμένη εβδομάδα ο Ιατρικός Σύλλογος προκάλεσε ανησυχία με το αποτέλεσμα ερευνών του για αύξηση των κρουσμάτων κατά 300% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο. Που σημαίνει πάνω από 47.600 νέα κρούσματα καθημερινά. Η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία 1270 ιατρείων σε 73 πόλεις. Εάν ο αριθμός είναι πράγματι σωστός, τότε η τουρκική κυβέρνηση έχει αποκρύψει πάνω από 40.000 κρούσματα την ημέρα.

Ο Σιγκντέμ Ασλάν, μέλος του Ιατρικού Συλλόγου, είπε στη DW, πως ένας τέτοιος αριθμός θα μπορούσε να φέρει πολύ σύντομα τους υγειονομικούς ενώπιον δύσκολων προκλήσεων. «Δυστυχώς ο αυξανόμενος αριθμός ασθενών ενδέχεται να βάλει τους γιατρούς ενώπιον δύσκολων αποφάσεων σε ότι αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους κάνοντας επιλογές, κι αυτό θα οδηγήσει σε εντάσεις σε επίπεδο ηθικής και βία στις υγειονομικές δομές». Για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση ο Ιατρικός Σύλλογος προτείνει μέτρα λοκντάουν τουλάχιστον δύο εβδομάδων, ακόμη καλύτερα 28 ημερών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:44