search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:58
MENU CLOSE

Στουρνάρας: Να εξαιρεθούν οι καταθέσεις από τα μέσα κάλυψης κεφαλαιακών ζημιών των τραπεζών

27.11.2020 13:55
Η πρόταση Στουρνάρα για την bad bank - Media

 

Την επανεξέταση της Οδηγίας BRDD (Ανάκαμψη και την Εξυγίανση των Τραπεζών (Bank Recovery and Resolution Directive) προκειμένου να εξαιρεθούν οι καταθέσεις από τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την απορρόφηση των κεφαλαιακών ζημιών στις περιπτώσεις των αφερέγγυων τραπεζών, προτείνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, με άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Handelsblatt.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση για την παροχή ρευστότητας κατά τη διαδικασία της εξυγίανσης. Προς το σκοπό αυτό, μια προτεραιότητα είναι να καταστεί λειτουργικός ο μηχανισμός χρηματοδότησης του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης (Single Resolution Fund – SRF) μέσω του πιστοδοτικού εργαλείου (backstop) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (European Stability Mechanism – ESM) και να επισπευστεί η θέσπισή του.

Τέλος, επισημαίνει ότι προτεραιότητα ζωτικής σημασίας είναι η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων (European Deposit Insurance Scheme – EDIS). Η δημιουργία ενιαίου, κατάλληλα σχεδιασμένου και επαρκώς χρηματοδοτούμενου συστήματος ασφάλισης των καταθέσεων, όπως αναφέρει, θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των καταθετών ανά την Ευρώπη, περιορίζοντας έτσι την πιθανότητα τραπεζικού πανικού (bank run) και σπάζοντας οριστικά το φαύλο κύκλο κρατών-τραπεζών (bank-sovereign nexus). Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται μια πιο φιλόδοξη πολιτική βούληση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:58