search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:00
MENU CLOSE

To φυσικό «φάρμακο» για σάκχαρο, δυσπεψία και… αδυνάτισμα!

30.11.2020 06:28
To φυσικό «φάρμακο» για σάκχαρο, δυσπεψία και... αδυνάτισμα! - Media

 

Το μηλόξυδο χρησιμοποιείται όχι μόνο στο μαγείρεμα, αλλά και ως φυσικό “φάρμακο” εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι το μηλόξυδο έχει οφέλη για την υγεία, όπως απώλεια βάρους, βελτιωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ανακούφιση από τη δυσπεψία και άλλα.

Με τις πολλές πιθανές χρήσεις του, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε μέχρι πόσο μηλόξυδο πρέπει να πίνουμε κάθε μέρα.

Αυτό το άρθρο περιγράφει το πόσο μηλόξυδο πρέπει να πίνετε για διαφορετικά οφέλη για την υγεία, καθώς και τους καλύτερους τρόπους για την αποφυγή παρενεργειών.

Μηλόξυδο για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα

Το μηλόξυδο συνιστάται συχνά ως ένας φυσικός τρόπος για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ειδικά για άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη.

Όταν λαμβάνεται πριν από ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, το ξύδι επιβραδύνει τον ρυθμό εκκένωσης του στομάχου και αποτρέπει τις μεγάλες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα.

Βελτιώνει επίσης την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά το σώμα σας να μεταφέρει περισσότερη γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος προς τα κύτταρα σας, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μόνο μια μικρή ποσότητα μηλόξυδου απαιτείται για να έχει αυτά τα αποτελέσματα.

Τέσσερα κουταλάκια του γλυκού (20 ml) πριν από τα γεύματα έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό.

Θα πρέπει να αναμιγνύεται με νερό και να καταναλώνεται ακριβώς πριν από ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Το μηλόξυδο δεν μειώνει σημαντικά το σάκχαρο στο αίμα όταν λαμβάνεται πριν από ένα γεύμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Μηλόξυδο για απώλεια βάρους

Το ξίδι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αυξάνοντας το αίσθημα πληρότητας και μειώνοντας την ποσότητα φαγητού που καταναλώνετε μέσα στην ημέρα.

Σε μια μελέτη, μία ή δύο κουταλιές της σούπας (15 ή 30 ml) μηλόξυδου επί καθημερινής βάσης για τρεις μήνες βοήθησε υπέρβαρους ενήλικες να χάσουν κατά μέσο όρο 1,2 και 1,7 κιλά αντίστοιχα.

Δύο κουταλιές της σούπας κάθε μέρα βρέθηκαν επίσης να βοηθούν στην απώλεια σχεδόν διπλάσιου βάρους σε βάθος τριών μηνών σε σύγκριση με άτομα που δεν κατανάλωναν μηλόξυδο.

Μπορείτε να το ανακατέψετε σε ένα ποτήρι νερό και να το πιείτε πριν από τα γεύματα ή να το αναμίξετε με λάδι για να φτιάξετε μια σάλτσα για σαλάτες.

Μηλόξυδο για τη δυσπεψία

Πολλοί πίνουν μηλόξυδο πριν από γεύματα με πρωτεΐνες για να βελτιώσουν την πέψη.

Στην θεωρία το ξίδι αυξάνει την οξύτητα του στομάχου, κάτι που βοηθά το σώμα να δημιουργήσει περισσότερη πεψίνη, το ένζυμο που διασπά την πρωτεΐνη.

Οι όξινες τροφές, όπως το μηλόξυδο μπορεί να έχουν παρόμοια αποτελέσματα, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Όσοι το παίρνουν για καλύτερη πέψη συνήθως πίνουν μία έως δύο κουταλιές της σούπας (15-30 ml) σε ένα ποτήρι νερό αμέσως πριν από τα γεύματα, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν αυτήν τη δοσολογία.

Βέλτιστες πρακτικές για την αποφυγή παρενεργειών από το μηλόξυδο

Γενικά είναι ασφαλές για κατανάλωση, αλλά μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες σε ορισμένα άτομα.

Επειδή η οξύτητα του μηλόξυδου είναι υπεύθυνη για πολλά από τα οφέλη για την υγεία του, φροντίστε να μην το αναμίξετε με κάτι που θα μπορούσε να εξουδετερώσει το οξύ και να μειώσει τα θετικά του αποτελέσματα.

Λάβετε υπόψη ότι η οξύτητα του ξιδιού μπορεί επίσης να βλάψει το σμάλτο των δοντιών με την τακτική χρήση. Το να το πίνετε με καλαμάκι και να ξεπλένετε το στόμα σας με νερό στη συνέχεια μπορεί να το αποτρέψει αυτό.

Αν και η κατανάλωση μηλόξυδου σχετίζεται με οφέλη για την υγεία, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων (237 ml και πάνω) κάθε μέρα για πολλά χρόνια μπορεί να είναι επικίνδυνη και έχει συσχετιστεί με χαμηλά επίπεδα καλίου στο αίμα και οστεοπόρωση.

Εάν εμφανίσετε δυσάρεστες παρενέργειες, όπως ναυτία, ρέψιμο ή παλινδρόμηση, σταματήστε να το παίρνετε και συζητήστε αυτά τα συμπτώματα με τον γιατρό σας.

Πηγή: iatropedia

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 06:55