search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:55
MENU CLOSE

Εμβόλιο Pfizer/BioNTech: Γιατί η Βρετανία ξεκινά πρώτη τους εμβολιασμούς – Πότε και σε ποιους θα χορηγηθεί το εμβόλιο

02.12.2020 08:19
Εμβόλιο Pfizer/BioNTech: Γιατί η Βρετανία ξεκινά πρώτη τους εμβολιασμούς - Πότε και σε ποιους θα χορηγηθεί το εμβόλιο - Media

 

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέστη η πρώτη δυτική χώρα που χορήγησε άδεια σε εμβόλιο κατά της Covid-19, ανοίγοντας το δρόμο για μαζική ανοσοποίηση του πληθυσμού της χώρας με το εμβόλιο Pfizer / BioNTech. Πρώτοι στη λίστα των εμβολιαζόμενων θα είναι φυσικά οι ευπαθείς ομάδες και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας.

Το εμβόλιο έχει εγκριθεί για επείγουσα χρήση από τη βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), πριν από τις σχετικές αποφάσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Η MHRA είχε την δικαιοδοσία να εγκρίνει το εμβόλιο από την κυβέρνηση, με βάση ειδικούς κανονισμούς, πριν από την 1η Ιανουαρίου του 2021, όταν και η Βρετανία θα καταστεί πλήρως υπεύθυνη για την έγκριση φαρμάκων στο εσωτερικό της μετά το Brexit.

Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα φτάσουν τις επόμενες ημέρες, δήλωσε η εταιρεία. Το Ηνωμένο Βασίλειο αγόρασε 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι έχει 95% αποτελεσματικότητα στις τελικές του δοκιμές.

Ένας εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας δήλωσε σχετικά:

«Η κυβέρνηση δέχτηκε σήμερα τη σύσταση του MHRA για έγκριση του εμβολίου Pfizer / BioNTech Covid-19 για χρήση. Αυτή η εξέλιξη ήρθε ως αποτέλεσμα πολύμηνων αυστηρών κλινικών δοκιμών και διεξοδικής ανάλυσης των δεδομένων από ειδικούς του MHRA που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο πληροί τα αυστηρά πρότυπα ασφάλειας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας. Η μεικτή επιτροπή για τον εμβολιασμό θα δημοσιεύσει σύντομα επίσης τις τελευταίες συμβουλές της για τις ομάδες προτεραιότητας για τη λήψη του εμβολίου, συμπεριλαμβανομένων των φιλοξενούμενων σε οίκους φροντίδας, του προσωπικού υγείας και περίθαλψης, των ηλικιωμένων και των κλινικά ευάλωτων ατόμων. Το εμβόλιο θα διατεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από την επόμενη εβδομάδα. “

Ο Albert Bourla, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer πρόσθεσε: «Η σημερινή άδεια έκτακτης ανάγκης στο Ηνωμένο Βασίλειο σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή στον αγώνα κατά του Covid-19. Αυτή η εξουσιοδότηση είναι ένας στόχος στον οποίο εργαζόμαστε από τότε που δηλώσαμε για πρώτη φορά ότι η επιστήμη θα κερδίσει και επικροτούμε το MHRA για την ικανότητά του να διεξάγει προσεκτική αξιολόγηση και να λάβει έγκαιρα μέτρα ώστε να συμβάλλουμε στην προστασία των ανθρώπων του Ηνωμένου Βασιλείου».

Τι ισχύει με τη συντήρηση του εμβολίου

Αν και το εμβόλιο πρέπει να διατηρηθεί στους -70C, οι εταιρείες λένε ότι μπορεί να φυλαχθεί έως και πέντε ημέρες σε ψυγείο, στους 2-8 ° C. Οι πρώτες ομάδες προτεραιότητας για τον εμβολιασμό είναι οι φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία, οι οποίοι ενδέχεται να μην μπορούν να έρθουν σε ένα κέντρο εμβολιασμού, μαζί με το προσωπικό που τους φροντίζει. Σε θερμοκρασίες ψυγείου, ενδέχεται να είναι δυνατή η μεταφορά του εμβολίου σε αυτά. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν τα άτομα άνω των 80 ετών και το προσωπικό του συστήματος υγείας.

Τα δεδομένα της δοκιμής έδειξαν ότι το εμβόλιο είχε ίση αποτελεσματικότητα μεταξύ νεότερων εθελοντών και εκείνων άνω των 65 ετών που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από την Covid. Το φύλο, η φυλή και η εθνικότητα δεν ανέδειξαν καμία διαφορά.

Η Pfizer και η BioNTech αναφέρουν ότι το συνδυασμένο δίκτυο παραγωγής τους έχει τη δυνατότητα να παρέχει παγκοσμίως έως 50 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου το 2020 και έως 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 2021.

Πότε ξεκινά η παράδοση των δόσεων

Η παράδοση των δόσεων των 40 εκατομμυρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ξεκινήσει αμέσως. Ο βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, δήλωσε ότι αναμένει 10 εκατομμύρια δόσεις να φτάσουν φέτος. Η παράδοση θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του 2020 και του 2021 σταδιακά «για να διασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή εμβολίων σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές με εκτελεσμένα συμβόλαια», λένε οι εταιρείες.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις, και η Ευρώπη, που έχει αγοράσει 200 ​​εκατομμύρια, αναμένεται επίσης να εγκρίνουν το εμβόλιο εντός των επόμενων εβδομάδων.

Το MHRA έχει κινηθεί με άνευ προηγουμένου ταχύτητα για να χορηγήσει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης μέσα σε μια εβδομάδα, αφού έλαβε τα τελικά στοιχεία από τις εταιρείες στις 23 Νοεμβρίου.

Με πληροφορίες από theguardian

Photo: Pixabay

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:55