search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:52
MENU CLOSE

Ασφυξία στις ΜΕΘ – Ανυποχώρητος ο κορωνοϊός παρά το lockdown

02.12.2020 15:39
Κορωνοϊός: 66 νεκροί και 476 νέα κρούσματα - Στους 467 οι διασωληνωμένοι - Media

 

Παρά το λοκντάουν, που διάγει την τέταρτη εβδομάδα, τα κρούσματα κυμαίνονται σταθερά πάνω από δύο χιλιάδες και η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει δραματική. Με αυτά τα δεδομένα, η άρση της καραντίνας τοποθετείται τουλάχιστον μία εβδομάδα αργότερα, έως ότου υπάρξει αισθητή αποκλιμάκωση. Εξακόσιοι δεκατρείς συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είχαμε ογδόντα εννιά ακόμα θανάτους και καταγράφηκαν 2.186 νέα κρούσματα.

Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε επιπλέον 2186 κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 109655, εκ των οποίων το 52.9% άνδρες.

Από τα νέα κρούσματα, 375 εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια Αττικής και 453 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

Από τα συνολικά κρούσματα, 4949 (4.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 29023 (26.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ακόμη, 613 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 175 (28.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 611 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 89 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2606 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1055 (40.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να είναι ασφυκτική. Το ιικό φορτίο στην πόλη παραμένει υψηλό, όπως δείχνουν οι μετρήσεις στα λύματα και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή.

Τα νοσοκομεία Κατερίνης, Δράμας, Σερρών, Βέροιας, Έδεσσας, Γιαννιτσών και Φλώρινας είναι τα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας που πιέζονται περισσότερο από την πανδημία.

Ταυτόχρονα, κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ συνεχίζουν τα γρήγορα τεστ σε διάφορα σημεία της χώρας.

«Η κατάσταση παραμένει επιβαρυμένη. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία έχει λάβει η Πολιτεία. Δεν εφησυχάζουμε, δεν χαλαρώνουμε. Το σύστημα υγείας έχει αντέξει και θα παραμείνει όρθιο», τόνισε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, μετά τη συνάντηση που είχε, σήμερα, με το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός

«Θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε το σύνολο του πληθυσμού στη χώρα μας κάποια στιγμή κι αυτό θα μας βοηθήσει να ξανά πάρουμε τη ζωή μας πίσω». Αυτό τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην αποψινή συνέντευξη Τύπου και έκανε ξεκάθαρο ότι «με το που θα έρθουν τα πρώτα εμβόλια στη χώρα μας, την επόμενη μέρα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί».

Ήδη ετοιμάζονται τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και μπορούν να εμβολιαστούν 2 εκατομμύρια πολίτες κάθε μήνα, επισήμανε ο Βασίλης Κικίλιας.

Για ακόμη μία φορά, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στους υγειονομικούς, τονίζοντας ότι οι προσπάθειές τους είναι ηρωικές, και ανακοίνωσε ότι όλοι, γιατροί και νοσηλευτές, που θα μεταβούν στη Βόρεια Ελλάδα και στα νοσοκομεία της για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, θα δουν διπλασιασμό των αποδοχών τους για την περίοδο που θα παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες.

Ο υπουργός Υγείας μίλησε για τιτάνια προσπάθεια στη Βόρεια Ελλάδα και στα νοσοκομεία πολλών πόλεων, εξηγώντας ότι το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό δίνει μεγάλη μάχη για να βοηθήσει όλους όσοι τους χρειάζονται. Ήδη από την 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια, έχουν μεταβεί 167 γιατροί, 265 νοσηλευτές και 210 άτομα λοιπό προσωπικό στη Βόρεια Ελλάδα, όπου θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Επίσης, ευχαρίστησε και την ομάδα γιατρών από ιδιωτικά νοσοκομεία που μετέβησαν εθελοντικά, ώστε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα ΤΕΠ και στις κλινικές στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Όπως εξήγησε, βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή για την πορεία της επιδημίας στη χώρα.

Κάνοντας αναφορά στην επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου, είπε ότι κάθε 10 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει από κορονοϊό στην Ευρώπη. Όπως είπε και η ίδια, ανέφερε ο Β Κικίλιας, ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος για την πρόωρη χαλάρωση των μέτρων, η οποία θα οδηγούσε σε αύξηση των θανάτων.

Επίκειται νέο τρίτο κύμα και ήδη χώρες όπως το Ισραήλ σκέφτονται να επαναφέρουν το lockdown, ανέφερε ο υπουργός Υγείας ο οποίος κατέληξε λέγοντας: «Κλείστε τα αυτιά σε αυτούς που θέλουν να δηλητηριάσουν αυτή την προσπάθεια που γίνεται αλλά και στα fake news».

Την αισιοδοξία του ότι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού «είναι ήδη εδώ» και πλέον «συζητάμε για τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν ώστε να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού όσο πιο άμεσα γίνεται», εξέφρασε σε μήνυμά του προς τους Έλληνες πολίτες, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε.

Ο κ. Κλούγκε εξήρε την προσπάθεια που κάνει η επιτροπή εμβολιασμών στην Ελλάδα, καθώς τόνισε ότι οι Έλληνες εμπιστεύονται τα εμβόλια περισσότερο από άλλους λαούς στην Ευρώπη και αυτό έχει φανεί, όπως είπε, από εμβολιασμό που αφορά άλλες νόσους, όπως η ιλαρά.

Ωστόσο, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ στην Ευρώπη έκανε ξεκάθαρο πως μόνο η κοινωνική αποστασιοποίηση και η μάσκα μπορούν να κρατήσουν χαμηλά την επίπτωση του ιού. «Να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτά τα μέτρα για να μην γίνει μεγάλη ζημιά» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι υπάρχουν τρεις πολύ σημαντικές συμβουλές που έχουν να κάνουν με τον περιορισμό της μετάδοσης: Η αποφυγή της στενής επαφής και των κλειστών χώρων, αλλά και των χώρων με κλιματισμό. «Ο εξαερισμός του χώρου είναι κομβικής σημασίας και πρέπει όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα για να κρατήσουμε το κύμα του κορονοϊού σ’ αυτή τη γραμμή, ώστε να μην δούμε ένα νέο κύμα να αναπτύσσεται», τόνισε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:52