search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 09:47
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ καλεί Μητσοτάκη να αναλάβει τις ευθύνες του

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2154
3-12-2020
03.12.2020 04:00
emvolio-1.jpg

 

Πρωθυπουργικό χρώμα έχει, κατά την Κουμουνδούρου, η αποτυχία του ελέγχου της πανδημίας

Στους υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση έχει επιστρέψει τις τελευταίες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις αποκαλύψεις για το διπλό σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων, για το οποίο ζητά εξηγήσεις, όπως και για τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ώστε να υπάρξει διαφάνεια στη διαχείριση της πανδημίας.

Την ίδια ώρα η«ποδηλατάδα»του πρωθυπουργού και της συζύγου του στην Πάρνηθα το Σαββατοκύριακο,όπου απαθανατίστηκε και φωτογραφικά παρέα με διερχόμενους μοτοσυκλετιστές άνευ μέτρων προστασίας (αποστάσεις και μάσκες), έριξε ακόμη περισσότερο νερό στον μύλο της αντιπαράθεσης, με την αξιωματική αντιπολίτευση να θέτει έντονα θέμα ασυνέπειας του πρωθυπουργού, ο οποίος εδώ και μήνες καλεί τους πολίτες να επιδείξουν «ατομική ευθύνη».

Σήμερα στη Βουλή συζητείται τοπολεοδομικό νομοσχέδιοτου υπουργείου Περιβάλλοντος και είναι πιθανόν να δώσει το «παρών»ο ίδιος οΑλέξης Τσίπραςπροκειμένου να αναδείξει τις τροπολογίες που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο εν λόγω νομοθετικό κείμενο (και κατά πάσα πιθανότητα για να εξαπολύσει πυρ για τα δύο αυτά ζητήματα, ΕΟΔΥ και «Πάρνηθα»).

Πρόκειται για:

– Την τροπολογία με την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά τη δημοσιοποίηση τωνπρακτικώνυπό τον τίτλο «Τήρηση αρχών δημοσιότητας στις συνεδριάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες». Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η δημοσιοποίηση των πρακτικώνα)«θα παρέχει μεγαλύτερη δημοσιότητα και διάχυση στο κοινό των πορισμάτων, της επιστημονικής τεκμηρίωσηςκαι των απόψεων των επιστημόνων»,β)θα συμβάλλει στη διαυγή αποτύπωση της ανεξαρτησίαςτού ως άνω επιστημονικού φορέα»,γ)«θα συμβάλλει στη βελτίωση του κοινοβουλευτικού έργου των κομμάτων, ως βασικού πυλώνα του δημοκρατικού πολιτεύματος».

-Την τροπολογία που προανήγγειλε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑΝάσος Ηλιόπουλοςγιατην πληρωμή των δεδουλευμένων του ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία και την αναστολή του πλαφόν στις πρόσθετες εφημερίες, όσο διαρκεί η πανδημία. Όπως κατήγγειλε, η κυβέρνηση «εν μέσω πανδημίας, με τα νοσοκομεία στο κόκκινο, αφήνει απλήρωτες τακτικές και πρόσθετες εφημερίες του ιατρικού προσωπικού. Σε πολλές περιπτώσεις τα δεδουλευμένα ξεπερνάνε εφημερίες έξι μηνών».

– Μία τροπολογία ακόμη αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σχετικά με τη μείωση των τιμολογίων του ρεύματος από τη ΔΕΗ, καθώς, σύμφωνα με τον αρμόδιο τομεάρχηΣωκράτη Φάμελλο, τα αποτελέσματα εννεαμήνου δείχνουν «υπερκέρδη» την ώρα που οι τιμές παραμένουν υψηλές συμπαρασύροντας προς τα πάνω και τις τιμές των ανταγωνιστών.

Βασική επιδίωξητου ΣΥΡΙΖΑ είναι ηαπόδοση των ευθυνώνγια τη διαχείριση της πανδημίας, η οποία μέρα με τη μέρα συγκεντρώνει την κατακραυγή της κοινωνίας και των υγειονομικών, στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Κομμάτι της διαχείρισης αυτής είναι και η ανεπαρκής και προβληματική καταγραφή των κρουσμάτων που, κατά τα δημοσιεύματα, έχει προξενήσει«δυσαρμονία»στο εσωτερικό του μηχανισμού που χειρίζεται την υγειονομική κρίση, δηλαδή μεταξύ τωνΤσιόδρα-Χαρδαλιάαπό τη μία και τωνΚικίλια-Αρκουμανέααπό την άλλη.

Η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι πλέον στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν αρχίσει να πετούν ο ένας στον άλλον τομπαλάκι των ευθυνώνγια την απώλεια του ελέγχου της υγειονομικής κρίσης μεκορυφαίοτο ίδιο το Μαξίμου,το οποίο εκτιμούν πως επιχειρεί ναμετακυλίσει τις ευθύνεςτου στους «από κάτω», δίνοντας την εικόνα ότι λάθος στοιχεία για τα οποία υπάρχουν συγκεκριμένοι υπεύθυνοι οδήγησαν το πρωθυπουργικό γραφείο σε λάθος αποφάσεις και μη έγκαιρη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας. Κοινώς, ότι το Μαξίμου «παρασύρθηκε».

Πέρα από το αίτημα για τη δημοσιοποίηση των πρακτικών, η Κουμουνδούρου επιχείρησε να εντείνει την πίεση και με το αίτημα των βουλευτών που μετέχουν στην Ειδική Μόνιμη ΕπιτροπήΘεσμών και Διαφάνειαςπρος τον πρόεδρό της γιαέκτακτη σύγκλησητης Επιτροπής προκειμένου να εξετάσει τους Τσιόδρα, Χαρδαλιά, Κικίλια και Αρκουμανέα για το θέμα.

Στη σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο της επιτροπής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι, όπως αναφέρουν και τα δημοσιεύματα, οι άμεσοι συνεργάτες του πρωθυπουργού (κατ’ επέκταση και ο πρωθυπουργός) γνώριζαν την ύπαρξη του διπλού συστήματος καταγραφής των κρουσμάτων και τις συνέπειές του.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο «γαλάζιο» στρατόπεδο θεωρούν και τις αποστάσεις που λαμβάνουν τις τελευταίες μέρες οι «γαλάζιοι» αυτοδιοικητικοί της Θεσσαλονίκης. Μετά τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, που αναφέρθηκε σε μία ακόμη «τρύπα» της διαχείρισης στη Βόρεια Ελλάδα, την ανεξέλεγκτη είσοδο εργατών γης για αγροτικές δουλειές,χωρίς τεστ, χθες ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε μία ακόμη περίπτωση… διαχωρισμού«γαλάζιου»αυτοδιοικητικού από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα παρέπεμπαν σε συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ)Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο οποίος αποκάλυψε «πως στην κρίσιμη σύσκεψη των αυτοδιοικητικών στις 22 Οκτωβρίου υπήρξε ομόφωνη εισήγηση για lockdown και απαγόρευση εκδηλώσεων και μετακίνησης κατά το τριήμερο 26-28 Οκτωβρίου». Η αποκάλυψη αυτή έρχεται «λίγες μέρες μετά τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι ‘‘δεν υπήρξαν αρκετές φωνές που να ζητούσαν lockdown νωρίτερα’’» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Νικολαΐδης, κάνοντας λόγο για«πανηγυρική διάψευση»των ισχυρισμών του πρωθυπουργού.«Ήρθε ο καιρός για τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει τις ευθύνες των χειρισμών του, ως πρωθυπουργός της χώρας» καταλήγει η ανακοίνωση, στο πνεύμα της κεντρικής ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 09:47