search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:30
MENU CLOSE

Ουγγαρία: Σκάνδαλο υποκρισίας ταρακουνά το σύστημα Όρμπαν

03.12.2020 18:50
Ουγγαρία: Σκάνδαλο υποκρισίας ταρακουνά το σύστημα Όρμπαν - Media

 

Γκέι πάρτι, στο οποίο πήρε μέρος ο ευρωβουλευτής του Fidesz Γιόζεφ Σάγερ, αποκαλύπτει την υποκρισία της ουγγρικής κυβέρνησης. Ο Βίκτορ Όρμπαν που υποθάλπει την ομοφοβία βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Με ποιους και πόσους κοιμάται ένας πολιτικός στο κρεβάτι του αποτελεί θέμα που εμπίπτει στην ιδιωτική του σφαίρα και δεν πρέπει να απασχολεί κανέναν στην φιλελεύθερη Ευρώπη. Εκτός αν στο δημόσιο βίο του προσποιείται το αντίθετο και μάλιστα σε ακραίο βαθμό. Τότε ο ιδιωτικός βίος ενός πολιτικού γίνεται πολιτικό ζήτημα. ‘Ετσι κάπως, σε πολιτικό ζήτημα έχει αναχθεί τις τελευταίες μέρες η ιδιωτική ζωή του Ούγγρου ευρωβουλευτή Γιόζεφ Σάγερ. Ο Σάγερ είναι γνωστός για τις αυστηρές και υπερσυντηρητικές του θέσεις κατά της ομοφυλοφιλίας στη χώρα του. Μάλιστα είναι ένας από τους εμπνευστές του νέου, συντηρητικού ουγγρικού Συντάγματος του 2010, το οποίο πρεσβεύει τις χριστιανικές αξίες του κυβερνώντος κόμματος Fidesz και το οποίο περιλαμβάνει και ένα ομοφοβικό άρθρο περί οικογένειας.

Συνιδρυτής του κόμματος του Βίκτορ Όρμπαν

Την περασμένη Παρασκευή (27 Nοεμβρίου) ο Σάγερ, έμπιστος του Όρμπαν, βρέθηκε σε ένα απαγορευμένο, λόγω των περιορισμών που ισχύουν για τον κορωνοϊό, σεξ πάρτι στις Βρυξέλλες. Τα βελγικά ΜΜΕ το αποκαλούν «gangbang», πάρτι με σεξ μόνο για άνδρες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ, δώδεκα άτομα φέρονται να συμμετείχαν στο επίμαχο πάρτι, σε σπίτι πάνω από γκέι μπαρ. Οι γείτονες παραπονέθηκαν για τον θόρυβο κι έτσι επενέβη η αστυνομία, η οποία στη συνέχεια ζήτησε τα στοιχεία των ανδρών. Όταν έφθασε η βελγική αστυνομία, ο Σάγερ διέφυγε ημίγυμνος από ένα παράθυρο και κατέβηκε από την υδροροή. Λίγο αργότερα συνελήφθη τραυματισμένος, χωρίς ταυτότητα και με χάπια έκσταση στο σακίδιό του. Ο Σάγερ με συνοδεία αστυνομίας έφτασε στο σπίτι του, όπου εμφάνισε το διπλωματικό του διαβατήριο. Την Κυριακή ο Ούγγρος ευρωβουλευτής ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του στην ευρωβουλή μέχρι το τέλος της χρονιάς κι έκανε λόγο για «μεγάλο συναισθηματικό βάρος». Την Τρίτη έγιναν γνωστοί οι πραγματικοί λόγοι της παραίτησης.

Η υπόθεση Σάγερ έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό στην Ουγγαρία. Τον χειρότερο ίσως της τελευταίας δεκαετίας. Πάνω από όλα όμως δείχνει την υποκρισία και τη διπλή ηθική του συστήματος Όρμπαν. Ο Σάγερ δεν είναι ένας απλός πολιτικός στην Ουγγαρία. Το 1988 ήταν ένα από 37 ιδρυτικά στελέχη του υπερσυντηρητικού κόμματος Fidesz (τότε Σύνδεσμος Νέων Δημοκρατών) που παραμένει μέχρι σήμερα πολιτικά ενεργός. Μαζί με τον πρόεδρο του ουγγρικού κοινοβουλίου Λάζλο Κοβέρ και τον διαβόητο για τις ρατσιστικές του θέσεις δημοσιογράφο Ζολτ Μπάιερ ανήκει στον στενό κύκλο των συνεργατών του πρωθυπουργού Όρμπαν. Ο Σάγερ έχει επίσης καταφέρει να αναπτύξει ένα σημαντικό δίκτυο επαφών στις Βρυξέλλες και έχει παλιές διασυνδέσεις στους πολιτικούς κύκλους της ΕΕ. Έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στην αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση στην Ουγγαρία, η οποία αύξησε την κυβερνητική επιρροή στη δικαιοσύνη.

Υπερσυντηρητικές απόψεις

Ο Γιόζεφ Σάγερ δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τις υπερσυντηρητικές του απόψεις. Στις Βρυξέλλες συχνά εκπροσωπούσε την εθνικιστική και χριστιανικά φονταμενταλιστική γραμμή του Βίκτορ Όρμπαν. Λέγεται μάλιστα ότι συνέταξε ο ίδιος το Σύνταγμα του 2010 σε ένα τάμπλετ καθώς ταξίδευσε μεταξύ Βουδαπέστης – Βρυξελλών – Στρασβούργου. Στο πρώτο μέρος του Ουγγρικού Συντάγματος ορίζεται ρητά η έννοια της οικογένειας ως αποκλειστική συμβίωση άνδρα και γυναίκας, ο γάμος θεωρείται με τη σειρά του βάση της οικογένειας και προϋπόθεση για τη συνέχιση του ουγγρικού έθνους. Από το 2010 το νέο Σύνταγμα δίνει επίσης «συνταγματική βάση» στην ομοφοβία. Το θέμα των ομοφυλοφιλίας αποτελεί στην Ουγγαρία κεντρικό θέμα της κυβερνητικής ρητορικής. Ο ίδιος ο Όρμπαν ουκ ολίγες φορές έχει προβεί σε υποτιμητικά σχόλια για τους ομοφυλόφιλους. Ειδικά τους τελευταίους μήνες έχει αυξήσει και πάλι τις αρνητικές αναφορές και μάλιστα τον Οκτώβριο συνέκρινε τους ομοφυλόφιλους με τους παιδεραστές προκαλώντας σάλο.

Η ομοφοβία αποκτά ολοένα περισσότερα ερείσματα

Η ουγγρική κυβέρνηση πρόσφατα προχώρησε στην τροποποίηση του άρθρου που αφορά την προστασία της οικογένειας στο Σύνταγμα. Πλέον η διατύπωση αναφέρει ότι «η μητέρα είναι γυναίκα και ο πατέρας άνδρας». Τον περασμένο Μάιο νέος νόμος απαγορεύει επίσης τη δήλωση αλλαγής φύλου στα μητρώα. Στο πλαίσιο αυτό η υπόθεση Σάγερ προκαλεί έντονη αναταραχή στους κόλπους της κυβέρνησης. Και μάλιστα σε μια περίοδο, κατά την οποία μετά το βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ο Όρμπαν παίζει και πάλι το χαρτί της προστασίας της χριστιανικής ηθικής για να κρατήσει ενωμένους τους ψηφοφόρους του.

Ο Όρμπαν κατηγορώντας την ΕΕ για την επιμονή της στο κράτος δικαίου, δηλώνει ότι η ΕΕ θα μετατραπεί σε «νέα Σοβιετική Ένωση». Κατηγορεί την Ευρώπη επίσης ότι θέλει να εγκαθιδρύσει μια δικτατορία πολιτικής ορθότητας, στην οποία οι παραδοσιακές, χριστιανικές και οικογενειακές αξίες δεν έχουν θέση. Θεωρεί μάλιστα ότι το αριστερό και φιλελεύθερο κατεστημένο στην ΕΕ θέλει ανθρώπους άθεους και χωρίς ταυτότητα. Η υπόθεση Σάγερ εκτιμάται ωστόσο ότι θα αλλάξει μόνο προσωρινά την στάση του Fidesz απέναντι στα ζητήματα αυτά. Αλλά αυτό που εξετάζει περισσότερο τώρα ο Όρμπαν είναι το πολιτικό κόστος ενός ακόμη σεξουαλικού σκανδάλου. Πέρυσι, εξαιτίας ενός άλλου σκανδάλου στο οποίο εμπλεκόταν άλλος πολιτικός που είχε σχέση με πόρνη, το Fidesz έχασε τις τοπικές εκλογές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:27