search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:00
MENU CLOSE

ΕΕ: Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις με Πολωνία-Ουγγαρία

04.12.2020 19:38
Ταμείο Ανάκαμψης: Στο 13% η προκαταβολή με την έγκριση των εθνικών σχεδίων - Media

 

Εντονη ανησυχία στις Βρυξέλλες αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκαλεί το αδιέξοδο αναφορικά με την έγκριση του κοινοτικού προϋπολογισμού της επταετίας 2021-2027 εξαιτίας του βέτο Πολωνίας και Ουγγαρίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί ότι χωρίς συμφωνία για τον προϋπολογισμό δεν μπορεί να ξεκινήσει η υλοποίηση ούτε του Ταμείου Ανάκαμψης με τα 750 δισ. ευρώ, που θα βοηθήσει τις οικονομίες των κρατών μελών οι οποίες πλήττονται από την πανδημία να ανακάμψουν. Συνολικά ο προϋπολογισμός της επταετίας και το Ταμείο Ανάκαμψης αφορούν ένα ποσό της τάξης των 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Και χωρίς συμφωνία, όπως τονίζουν στις Βρυξέλλες, η ΕΕ θα λειτουργεί από τον Ιανουάριο με μηνιαίους προϋπολογισμούς, που θα καλύπτουν μόνο τις πάγιες δαπάνες.

Για να φανεί η έκταση του προβλήματος θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο για το 2021 ο κοινοτικός προϋπολογισμός και το Ταμείο Ανάκαμψης θα συνεισφέρουν γύρω στα 370 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 133 δισ. ευρώ σε δάνεια, στις προσπάθειες των κρατών μελών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία. Χωρίς συμφωνία τα χρήματα δεν μπορούν να δοθούν.

Βέτο για το κράτος δικαίου

Η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν βάλει βέτο για πολιτικούς λόγους που έχουν να κάνουν με την απόφαση των άλλων κρατών μελών να διασυνδέσουν τις μελλοντικές κοινοτικές χρηματοδοτήσεις στα κράτη μέλη με την τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου. Οι κυβερνήσεις των δύο αυτών χωρών βρίσκονται στο στόχαστρο της Επιτροπής τα τελευταία χρόνια για παραβιάσεις του κράτους δικαίου και προφανώς ανησυχούν ότι στο μέλλον μπορεί να υποστούν αναστολή των χρηματοδοτήσεων.

Η γερμανική Προεδρία της ΕΕ προσπαθεί να βρει λύση με τις δύο χώρες, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι το όλο θέμα είτε επισήμως είτε στο παρασκήνιο θα απασχολήσει τους 4υρωπαίους ηγέτες, που θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες στα 10 και 11 Δεκεμβρίου. Προς το παρόν όλοι προτάσσουν την συνέχιση των προσπαθειών για εξεύρεση πολιτικής λύσης στο πρόβλημα και όχι στην αναζήτηση νομικών τρόπων παράκαμψης των δύο χωρών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:59