search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:51
MENU CLOSE

Α. Εξαδάχτυλος: Το εμβόλιο όπλο μας κατά της πανδημίας – Δεδομένο ότι θα υπάρξουν μεταλλάξεις (Video)

05.12.2020 13:44
Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: Μετά από 2,5 μήνες lockdown, χθες είδαμε ουσιώδη μείωση - Media

 

«Το εμβόλιο θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτή τη σύγχρονη μάστιγα που έχει επηρεάσει τις ζωές όλων παγκοσμίως, σε κάθε επίπεδo της ζωής μας», επισήμανε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι η συμβολή του εμβολίου «θα είναι καθοριστική διότι πρώτον θα προστατεύσει τους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο, δεύτερον θα δώσει σε όλα τα συστήματα υγείας να ανταποκριθούν στις ανάγκες παγκοσμίως και τρίτον θα άρει και τους περιορισμούς της ελευθερίας που έχουμε όλοι σε όλο τον πλανήτη και ειδικά στη χώρα μας».

Eξέφρασε δε την πεποίθηση ότι όπως τα εμβόλια στο παρελθόν συνέβαλαν στην εξαφάνιση νόσων που αποτελούσαν μάστιγες, όπως πολιομυελίτιδα, ευλογιά και άλλες, έτσι και αυτό το εμβόλιο θα είναι καθοριστικό για να επανέλθουμε στη φυσιολογική μας ζωή.

«Τα εμβόλια έχουν αναπτυχθεί σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα, διότι έχει υπάρξει μια παγκόσμια κινητοποίηση και μια διάθεση απεριόριστων ανθρώπινων και οικονομικών πόρων λόγω του επείγοντως της πανδημίας και λογω του βαριού αποτυπώματος που έχει πάνω στον πλανήτη η Covid-19», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Εξαδάχτυλος σημείωσε ότι οι νέες τεχνολογίες έχουν βοηθήσει καθοριστικά σε αυτή την προσπάθεια, συμβάλλοντας να έχουμε μια ταχεία ανάπτυξη ενός εμβολίου, ενώ τόνισε πως είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν μεταλλάξεις του ιού Sars CoV-2. «Γνωρίζουμε ότι όλοι οι ιοί έχουν μεταλλάξεις, γι’ αυτό τα εμβόλια προσαρμόζονται πάνω σε αυτό το γεγονός. Το αντιγριπικό εμβόλιο π.χ. είναι εμβόλιο που κάθε χρόνο παράγεται το κατάλληλο για τον ιό που έχει προσαρμοστεί στο προηγούμενο. Με τον ίδιο τρόπο θα προσαρμόζονται και αυτά τα εμβόλια», είπε.

Όσον αφορά στη διαχείριση και διακίνηση των εμβολίων, επισήμανε την ιδιαιτερότητα και τη δυσκολία που υπάρχει αναφέροντας πως υπάρχουν τρία είδη εμβολίων αυτή τη στιγμή: αυτά που χρειάζονται πολύ βαθιά κατάψυξη, αυτά που χρειάζονται κατάψυξη και αυτά που μπορεί να τα διατηρήσει κάποιος σε οικιακό ψυγείο. Υπάρχει μια δυσκολία, ετοιμάζονται άπαντες και ενδεχομένως τα εμβόλια να προσαρμόζονται σε μια πιο ευκολη μορφή ως προς την διαχείρισή τους, υπογράμμισε ο κ. Εξαδάχτυλος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:51