search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:17
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες δραστηριότητες για τη διασπορά

05.12.2020 17:20
Κορωνοϊός: Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες δραστηριότητες για τη διασπορά - Media

 

Την απόφασή τους να μην αλλάξουν συμπεριφορά τους -ειδικά αυτή την περίοδο που ο κορωνοϊός εξαπλώνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ό,τι την άνοιξη, μέχρι να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού και να επιτευχθεί η λεγόμενη ανοσία της αγέλης, εξέφρασαν επιδημιολόγοι που συμμετείχαν σε άτυπη έρευνα των New York Times . 

Μόλις τρεις στους δέκα είπαν ότι θα κάνουν κάποιες αλλαγές, όταν εμβολιαστούν και οι ίδιοι, ενώ ένα μικρό ποσοστό επισήμανε ότι θα μπορέσουμε να ανασάνουμε πιο ελεύθερα το καλοκαίρι εφόσον εμβολιαστεί ο πληθυσμός με λίαν αποτελεσματικά εμβόλια.

Στην έρευνα που διεξήχθη μέσω email  στα μέλη της Εταιρείας Επιδημιολογικής Έρευνας και σε μεμονωμένους επιστήμονες και πραγματοποιήθηκε, από τις 18 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου, οι περισσότεροι επισήμαναν ότι, ακόμη και με τον εμβολιασμό, θα χρειαζόταν πιθανότατα ένας χρόνος ή και περισσότερο για επανεκκίνηση με ασφάλεια πολλών δραστηριοτήτων, σημειώνοντας πως ορισμένες πτυχές της καθημερινής ζωής ενδέχεται να μην επιστρέψουν ποτέ ξανά στο covid – free παρελθόν. 

Οι ασφαλέστερες και οι πιο επικίνδυνες δραστηριότητες

Αναφερόμενοι στις ασφαλέστερες και τις πιο επικίνδυνες δραστηριότητες, οι περισσότεροι επιδημιολόγοι συμφώνησαν ότι ανησυχούν λιγότερο για δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους και άγγιγμα επιφανειών και περισσότερο για δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους, ειδικά με μεγάλες ομάδες ατόμων.

Λιγότερο επικίνδυνες δραστηριότητες θεωρούνται:

  • Παραλαβή αλληλογραφίας από το γραμματοκιβώτιο χωρίς προφυλάξεις (75%)
  • Πεζοπορία ή συγκεντρώσεις με φίλους σε εξωτερικούς χώρους (72%)
  • Μετάβαση σε παντοπωλείο ή φαρμακείο (46%)

Περισσότερο επικίνδυνες δραστηριότητες:

  • Γεύμα σε εστιατόριο σε κλειστό χώρο (44%)
  • Παρουσία σε γάμο ή κηδεία (43%)
  • Παρακολούθηση αγώνων, θεατρικών έργων ή συναυλιών (35%)

Μάλιστα πολλοί από τους επιδημιολόγους, που συμμετείχαν στην άτυπη έρευνα, δήλωσαν απογοητευμένοι που δεν κατάφεραν οι Αρχές να περάσουν στον αναγκαίο βαθμό στην κοινή γνώμη τα μηνύματα για την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας και που ένας αυξανόμενος αριθμός Αμερικανών πολιτών δείχνει να δυσπιστεί απέναντι στην επιστήμη. 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:16