search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:10
MENU CLOSE

Λευκορωσία: Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

06.12.2020 14:02
Λευκορωσία: Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις - Media

 

Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας βγήκαν εκ νέου σήμερα στους δρόμους του Μινσκ για να ζητήσουν την αποχώρηση του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, προτιμώντας την οργάνωση ενός πλήθους μικρότερων διαδηλώσεων αντί της μαζικής διαδήλωσης που συνήθιζαν να πραγματοποιούν στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Μερικές δεκάδες συγκεντρώσεις ανακοινώθηκαν σε διάφορες συνοικίες του Μινσκ, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Καμιά τριανταριά διαδηλώσεις είχαν πραγματοποιηθεί την περασμένη Κυριακή.

«Στο Μινσκ και σε άλλες πόλεις, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε διάφορα σημεία… παρά τις τυχαίες συλλήψεις περαστικών», σχολίασε το τηλεοπτικό δίκτυο Telegram NEXTA Live, που συντονίζει εν μέρει τις κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Viasna, 65 άνθρωποι έχουν προς το παρόν συλληφθεί, οι περισσότεροι στην πρωτεύουσα. Δύο Λευκορώσοι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν επίσης στο Γκρόντνο, στο δυτικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία και τη Λιθουανία.

Από το πρωί, θωρακισμένα οχήματα εκτόξευσης νερού και άλλοι ειδικοί εξοπλισμοί των δυνάμεων επιβολής του νόμου αναπτύχθηκαν στο κέντρο του Μινσκ και η σύνδεση με μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως η εφαρμογή Telegram, που οι διαδηλωτές χρησιμοποιούν για να συντονιστούν, ήταν προβληματική σε ολόκληρη τη χώρα.

Η πρόσβαση στις κεντρικές πλατείες, τους σταθμούς του μετρό στο κέντρο του Μινσκ και τα κυβερνητικά κτίρια αποκλείστηκε.

«Κάθε κινητοποίηση είναι μια υπενθύμιση ότι οι Λευκορώσοι δεν θα παραδοθούν. Δεν θα επιτρέψουμε να μας στερήσουν τα δικαιώματά μας και να κλείσουμε τα μάτια στα εγκλήματα», δήλωσε στο Telegram η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, από το Βίλνιους, όπου έχει αυτοεξοριστεί.

Εδώ και κάποιες εβδομάδες, η αντιπολίτευση οργανώνει μικρότερου μεγέθους διαδηλώσεις, με τη συμμετοχή από λίγων εκατοντάδων έως μερικών χιλιάδων ανθρώπων. Η καταστολή των μεγάλων διαδηλώσεων, με εκατοντάδες συλλήψεις, κατέστησε πολύ δύσκολη την οργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων, όπου συμμετείχαν έως και 100.000 άνθρωποι, από τα μέσα Αυγούστου.

Οι Λευκορώσοι διαμαρτύρονται για την επανεκλογή του Αλεξάντερ Λουκασένκο, επισήμως νικητή των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου με ποσοστό άνω του 80% των ψήφων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:10