search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:19
MENU CLOSE

Lockdown: Κλειστά έως τις 7 Ιανουαρίου σχολεία, εστίαση και διασκέδαση – Μέχρι 9 άτομα στα οικογενειακά τραπέζια τα Χριστούγεννα(Video)

07.12.2020 12:02
Lockdown: Κλειστά έως τις 7 Ιανουαρίου σχολεία, εστίαση και διασκέδαση - Μέχρι 9 άτομα στα οικογενειακά τραπέζια τα Χριστούγεννα(Video) - Media

Παρατείνεται το lockdown για τους περισσότερους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σημειώνοντας πως η πίεση στο ΕΣΥ εξακολουθεί να είναι μεγάλη, παρά την μείωση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, ο ίδιος ανέφερε πως μετά τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών αποφασίστηκε:

  • Να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι και το πρωί της 7ης Ιανουαρίου 2021 και να συνεχιστεί, άρα, η τηλεκπαίδευση.
  • Μέχρι το πρωί (06:00) της ίδια ημέρας παραμένουν κλειστά η εστίαση, η ψυχαγωγία, τα δικαστήρια και οι αθλητικές δραστηριότητες, πλην αυτών που και σήμερα συνεχίζουν να έχουν δραστηριότητα (πρωτάθλημα Super League σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ).
  • Επίσης παραμένει σε ισχύ το μέτρο που αφορά τις απαγορεύσεις μετακινήσεων από νομό σε νομό, παρατείνεται το μέτρο της απαγόρευσης των  συναθροίσεων και της κυκλοφορίας κατα τη διάρκεια της νύχτας, ενώ διατηρείται στα ίδια ποσοστά και η τηλεργασία.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η μείωση του ιικού φορίτου είναι πιο αργή απ’ όσο αναμενόταν «εξαιτίας και της κόπωσης όλων μας μετά από δέκα μήνες μάχης με τον αόρατο και ύπουλο εχθρό, τον κορονοϊό. Είναι ενδεικτικό ότι συγκρίνοντας το δεύτερο με το πρώτο lockdown η κινητικότητα είναι αυξημένη κατά περίπου 20% ενώ τα περιοριστικά μέτρα μετά και το κλείσιμο των σχολείων είναι ουσιαστικά τα ίδια».

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα υπάρχει μία σχετική σταθεροποίηση ή και ήπια μείωση του κυλιόμενου μέσου όρου των κρουσμάτων. Επίσης οι κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ βαίνουν μειούμενες ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των κενών απλών κλινών covid 19».

Στο τέλος της εβδομάδας ανακοινώσεις για εκκλησίες, κομμωτήρια και λιανεμπόριο

Σημείωσε πως «αξιολογώντας την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων τις επόμενες ημέρες, ειδικά για τις εκκλησίες, τα κομμωτήρια και το λιανεμπόριο θα γίνουν νεότερες ανακοινώσεις στο τέλος της εβδομάδας. Ειδικά για τις εκκλησίες μας στην περίοδο των γιορτών, θα υπάρξει επικοινωνία τις επόμενες ημέρες του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο». 

Για είσοδο από το εξωτερικό

«Για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, πέραν της γνωστής διαδικασίας υποβολής plf θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ pcr 72 ωρών, θα υπόκεινται σε rapid test κατά την είσοδο, και θα μπαίνουν σε 10ημερη προληπτική καραντίνα εφόσον εισέρχονται κατά το διάστημα από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021. Σε ό,τι αφορά την, άπαξ, επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας θα εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν με την επίδειξη Ε1 και Ε9», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση για τον τρόπο εορτασμού των Χριστουγέννων ο κ. Πέτσας υπογράμμισε: «Καταλαβαίνουμε την ανάγκη να δούμε αγαπημένα μας πρόσωπα αλλά όλοι πιστεύω ότι αντιλαμβάνονται ότι αυτό πρέπει να γίνει με ασφάλεια. Η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων είναι κλειδί για να αποφύγουμε ένα πισωγύρισμα. Αυτό που εμείς έχουμε ως αυστηρή σύσταση είναι η αποφυγή των συναθροίσεων, και να μπορέσουμε να περάσουμε τις γιορτές με την οικογένειά μας ή το πολύ με μια ακόμη οικογένεια, μέχρι 9 άτομα. Και πιστεύω ότι οι Έλληνες θα ανταποκριθούν με αίσθημα ευθύνης».

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση έχει δείξει ότι στέκεται δίπλα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και τα στηρίζει για την απώλεια εισοδήματος την οποία υφίστανται και υπογράμμισε ότι αυτό θα συνεχίσει να κάνει. «Αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται από την κυβέρνηση το ενδεχόμενο για νέα ρύθμιση των 120 δόσεων. Είναι βέβαιο όμως ότι με όλες τις ενέργειες τις οποίες έχουμε κάνει έχουμε αποτρέψει τα χρέη του παρελθόντος να γίνουν χιονοστιβάδα που θα πλήξει τους πολίτες» πρόσθεσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Για την επιδίωξη της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι διεκδικούμε την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου και φυσικά το εμπάργκο όπλων με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί ευρωπαϊκές σφαίρες να στρέφονται εναντίον μας, σημειώνοντας ότι το βέτο δεν είναι κάτι που αυτή τη στιγμή εξετάζεται.

Για τον χρόνο έναρξης των συνομιλιών ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις. «Χρειάζεται όμως συνέπεια και συνέχεια, δεν μπορεί να σταματούν σήμερα οι προκλήσεις και αύριο να ξεκινάμε συζητήσεις. Πρέπει να υπάρχει ένας εύλογος χρόνος που να αποδεικνύει η άλλη πλευρά ότι τα λόγια μπορούν να γίνουν πράξη» είπε, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι θέμα λίγων ημερών και ότι θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες για να επιδειχθεί συνέπεια και συνέχεια.

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για το εάν είναι πολιτικό θέμα το πού είναι η κατοικία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Πολιτικό ζήτημα το κάνουν αυτοί που υποκρίνονται. Δεν θα είχε καμία σημασία να συζητάμε το πού μένει ο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης, εάν δεν φρόντιζε ο ίδιος να μπει στο επίκεντρο. Γιατί εδώ το βασικό ζήτημα δεν είναι το πού μένει. Το θέμα είναι εάν υπάρχει διαφάνεια. Εάν κάποιος λέει ότι είναι στο πόθεν έσχες και δεν είναι στο πόθεν έσχες. Εάν ζητάει κανείς, είτε δημοσιεύματα, είτε η Νέα Δημοκρατία, να δοθούν στοιχεία, όπως το μισθωτήριο και αυτά δεν προσκομίζονται και όταν γενικά υπάρχει μία πολιτική υποκρισία. Και πολιτική υποκρισία είναι ότι προτιμά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τον ξέρει ο κόσμος ως το λαϊκό παιδί που μένει στην Κυψέλη και όχι ως τον μεγαλοαστό που μένει στο Σούνιο».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50