search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:26
MENU CLOSE

Οικονομία ανοιχτή με σχέδιο και με ασφάλεια

07.12.2020 14:41

 

Την Παρασκευή θα έχουμε και επισήμως ολόκληρο το σχέδιο για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας. Η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι τότε να έχει λάβει όλες τις επιστημονικές εισηγήσεις και να έχει λύσει μια πολύ δύσκολη άσκηση.

Το ζητούμενο, πολύ καιρό τώρα, είναι πώς θα επιστρέψουμε σε κάποιου είδους κανονικότητα και πώς θα φτάσουμε πιο υγιείς στον εμβολιασμό. Μέχρι εδώ συμφωνούν όλοι. Δεν είναι ακατόρθωτο εάν η κυβέρνηση φτιάξει ένα εφαρμόσιμο σχέδιο και αν η κοινωνία καταλάβει ότι πρέπει να το τηρήσει.

Η οικονομία δεν μπορεί να παραμένει για πολύ καιρό ακόμη κλειστή, γιατί το κόστος είναι ήδη πολύ μεγάλο. Χρειάζεται ένα σταδιακό άνοιγμα, πάντα με αυστηρούς κανόνες και με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων.

Οι γιατροί για παράδειγμα έχουν δίκιο όταν λένε ότι οι μεγάλες αγορές και οι μεγάλοι, οι αποκλειστικά εμπορικοί δρόμοι, όπως η Ερμού, μπορεί να γίνουν εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Άρα πρέπει να δούμε τι μπορεί να γίνει με τα μικρότερα μαγαζιά, τα οποία, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, έχουν δύο πλεονεκτήματα σε σχέση με τα μεγάλα.

Πρώτον, εκεί μπορεί ευκολότερα να ελεγχθεί η πρόσβαση.

Δεύτερον, είναι πιο αποκεντρωμένα στους δήμους και τις γειτονιές, άρα είναι δυσκολότερο να δημιουργηθεί συνωστισμός στο εσωτερικό τους και έξω από αυτά.

Ένα ακόμη μέτρο θα μπορούσε να είναι το άνοιγμα σε νομούς που έχουν πολύ χαμηλούς αριθμούς κρουσμάτων. Αλλά χωρίς μετακίνηση από νομό σε νομό μέχρι αυτό να είναι ασφαλές.

Ο κόσμος είναι δεδομένο ότι βολτάρει στους δρόμους, μαζεύεται κρυφά σε σπίτια τα βράδια και συνωστίζεται κάτω από τα ραντάρ της κυβέρνησης και των επιστημόνων.

Ας έχει τουλάχιστον τη δυνατότητα να δουλεύει με κανόνες, να ψωνίζει με κανόνες, να εκτονώνεται με κανόνες. Και με τηλεργασία όπου αυτό είναι δυνατόν. Και με κλειστά τα κομμάτια της οικονομίας στα οποία και οι ίδιοι οι επαγγελματίες καταλαβαίνουν ότι το άνοιγμα είναι ρίσκο. Όπως στην εστίαση και τη διασκέδαση.

Τα ολικά λοκντάουν δεν τα θέλει κανείς, πουθενά στον κόσμο, επειδή είναι καταστροφικά για την οικονομία και για τις ζωές των ανθρώπων. Η ανεργία και η πείνα αφαιρούν ζωές, αλλά και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων.

Τα πλήρη ανοίγματα, χωρίς σχεδιασμό, είναι άκρως επικίνδυνα. Να μην ρισκάρουμε μια εξάπλωση του ιού που δεν θα μαζεύεται. Και να μην έχουμε τζάμπα θανάτους.

Το μόνο που μας μένει είναι να βρούμε την κατάλληλη ισορροπία για να πορευτούμε όσο γίνεται πιο ασφαλείς, τουλάχιστον μέχρι να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των εμβολιασμών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:21