search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:42
MENU CLOSE

Brexit – Φον ντερ Λάιεν μετά την επικοινωνία με Τζόνσον: Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε

07.12.2020 19:42
Brexit - Φον ντερ Λάιεν μετά την επικοινωνία με Τζόνσον: Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε - Media

 

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσονται οι συζητήσεις πάνω στο Brexit. Ένα 24ωρο, αφότου οι Βρυξέλλες μίλησαν για σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες όσον αφορά στα αλιευτικά δικαιώματα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιβεβαίωσε τα όσα αναφέρει το Λονδίνο, ότι δηλαδή οι διαφορές παραμένουν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον με κοινό τους ανακοινωθέν αργά σήμερα δήλωσαν ότι η επισφράγιση μιας νέας εμπορικής συμφωνίας είναι αδύνατη αυτή τη στιγμή “λόγω των εναπομείναντων διαφορών σε κρίσιμα θέματα”.

Όπως έγραψε η πρόεδρος της Κομισιόν σε tweet της, μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι διαφωνούν σε βασικά σημεία, οπότε θα χρειαστεί η κατάρτιση έκθεσης στην οποία θα παρουσιάζονται τα αγκάθια.

Ο πρωθυπουργός Τζόνσον μεταβεί στις Βρυξέλλες μέσα στις επόμενες ημέρες σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι σημαντικές διαφορές στις διαπραγματεύσεις για το Brexit για τα τρία ακανθώδη ζητήματα της αλιείας, της διασφάλισης ισότιμων όρων ανταγωνισμού και της διακυβέρνησης.

“Συμφωνήσαμε ότι οι προϋποθέσεις για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας δεν πληρούνται λόγω των εναπομείναντων σημαντικών διαφορών σε τρία κρίσιμα θέματα: ισότιμοι όροι, διακυβέρνηση και αλιεία”, ανέφεραν Τζόνσον και φον ντερ Λάιεν μετά από την τηλεφωνική τους επικοινωνία.

“Ζητήσαμε από τους επικεφαλής διαπραγματευτές μας και τις ομάδες τους να προετοιμάσουν μια επισκόπηση των εναπομείναντων διαφορών που θα συζητηθούν σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση στις Βρυξέλλες μέσα τις επόμενες ημέρες”, υπογράμμισε το κοινό ανακοινωθέν.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές και αξιωματούχοι τόνισαν ότι ουσιαστικά δεν υπήρξε σήμερα καμία πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου και ορισμένοι ανέφεραν ότι οι πλευρές ενδέχεται στην πραγματικότητα να απομακρύνθηκαν περισσότερο από την κατάληξη μιας νέας συμφωνίας.

Ανώτερη πηγή της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην επιτευχθεί μια συμφωνία με την ΕΕ, λέγοντας ότι ενώ η πορεία των διαπραγματεύσεων δεν έχει τελειώσει, δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος από την Παρασκευή.

“Οι συνομιλίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ίδιο σημείο που ήταν την Παρασκευή. Δεν έχουμε σημειώσει απτή πρόοδο. Είναι σαφές ότι αυτό πρέπει τώρα να συνεχιστεί πολιτικά”, ανέφερε η πηγή.

Η πολιτική συντάκτρια του BBC, η Λόρα Κένσμπεργκ σε tweet της σημείωσε πως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Τζόνσον και φον ντερ Λάιεν “φαίνεται ότι δεν άλλαξαν και πολλά”.

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι δήλωσε ότι η Τετάρτη είναι μια αυστηρή προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας και ότι απαιτείται “πολιτική παρέμβαση από τα ανώτατα κλιμάκια” για να αρθεί το αδιέξοδο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:42