search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:10
MENU CLOSE

Αρνητικοί οι ειδικοί στο άνοιγμα του λιανεμπορίου πριν τις γιορτές

08.12.2020 08:52
Αρνητικοί οι ειδικοί στο άνοιγμα του λιανεμπορίου πριν τις γιορτές - Media

 

Τρεις έγκριτοι επιστήμονες και καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων προειδοποιούν ότι δεν είναι καθόλου καλή ιδέα το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 14 Δεκεμβρίου σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, καθώς ακόμα τα αποτελέσματα από τον ένα μήνα lockdown δεν είναι τα προσδοκώμενα, ενώ κάποιοι εξ αυτών διατυπώνουν την ανησυχία τους για την Αττική καθώς και στην πρωτεύουσα δεν παρατηρείται θεαματική μείωση των κρουσμάτων.

Ειδικότερα ο γιατρός πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σημείωσε σήμερα πως «στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και Ήπειρο που έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα δεν θα είναι καθόλου καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο 14 Δεκεμβρίου» . Μάλιστα η άποψή του είναι η ίδια και για την υπόλοιπη Ελλάδα «με εξαίρεση κάποιες περιοχές που έχουν εξαιρετική εικόνα». Ο Αθ. Εξαδάκτυλος παρέπεμψε για άνοιγμα του λιανεμπορίου «ενδεχομένως μια εβδομάδα μετά… να το δούμε». «Ο αριθμός κρουσμάτων έφτασε σε οροφή νωρίτερα απ’ ό,τι περιμέναμε και επιμένει, το ένα είναι συνάρτηση του αλλού. Μετά τις γιορτές θα δούμε αποκλιμάκωση έτσι όπως φαίνεται» τόνισε. Αναφερόμενος στις γιορτές πρόσθεσε: «Θα είναι δύσκολα τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πρέπει να βρούμε τρόπο να απαλύνουμε τη δυσκολία στο μέτρο του δυνατού». Ενώ υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν και οι λατρευτικοί χώροι.

Την ανησυχία του για την Αττική καθώς τις τελευταίες μέρες δεν μειώνονται τα κρούσματα εξέφρασε σήμερα το πρωί ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Αντίθετα εμφανίστηκε αισιόδοξος για την Θεσσαλονίκη αφού όπως είπε βρίσκεται πλέον σε σταθερή τροχιά αποκλιμάκωσης. Ο καθηγητής τάχθηκε επίσης κατά του ανοίγματος της αγοράς, καθώς όπως ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού δεν επιτρέπει να μιλάμε για ασφαλές άνοιγμα και σημείωσε πως ο εμβολιασμός μπορεί να στοχεύσει σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο. Όσον αφορά το άνοιγμα της αγοράς, ξεκαθάρισε πως: «Ακόμη δεν μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως ανοίγουμε. Το ασφαλές θα ήταν να μην ανοίξουμε την αγορά. Πρέπει να “αγοράσουμε” χρόνο και να μην θέσουμε σε κίνδυνο τους πολίτες».

Όσον αφορά στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ο καθηγητής είπε ότι θα πρέπει να είναι «στοχευμένος ανάλογα με το ιικό φορτίο κάποιας περιοχής». Πρόσθεσε δε ότι πλέον υπάρχει ανησυχία, καθώς και στην Αττική το σύστημα Υγείας είναι πιεσμένο κι έτσι χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μην βιώσουμε και στο Λεκανοπέδιο όσα βίωσε το προηγούμενο διάστημα και βιώνει ακόμη η Βόρεια Ελλάδα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα γίνει κάτι αντίστοιχο.

Τέλος ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αφού τόνισε πως «έχουμε ακόμα έναν εχθρό, την πτώση της θερμοκρασίας», είπε εξηγώντας ότι «η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται και στη συγκέντρωση του κόσμου σε κλειστούς χώρους, όπου αυξάνεται η μεταδοτικότητα του ιού». Ερωτηθείς για το άνοιγμα των καταστημάτων, απάντησε ότι, «το πιο πειστικό επιχείρημα για το αν πρέπει να ανοίξουν τα μαγαζιά είναι αυτό που έγινε στο Harrod’s».

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για το εμπόριο

Από χθες Δευτέρα και μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου 2021, και από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8.30 το βράδυ θα λειτουργούν τα 110 καταστήματα που πωλούν αμιγώς εποχικά είδη και οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους στέλνοντας SMS στο 13033 με την επιλογή «2».

Παράλληλα ξεκίνησαν να πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη και τα σούπερ μάρκετ ενώ στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι να ανοίξει η αγορά κλιμακωτά, μέσα τις γιορτές.

Όπως σημείωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, αν καταγραφούν σκηνές συνωστισμού, δεν θα υπάρχει άλλη δυνατότητα και θα πρέπει να ξανακλείσουν τα μαγαζιά. «Δεν θα ρισκάρουμε τη διάδοση του κορωνοϊού στο κρισιμότερο σημείο», γενικότερα όμως, όπως είπε, μόλις δοθεί, το πράσινο φως, από την Επιτροπή για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, θα ανοίγουν τα μαγαζιά ανά 3-4 μέρες επειδή δεν επαρκεί ο χρόνος να επαναλειτουργούν ανά εβδομάδα.

Να σημειωθεί δε πως μέχρι το πρωί (06:00) της ίδια ημέρας παραμένουν κλειστά η εστίαση, η ψυχαγωγία, τα δικαστήρια και οι αθλητικές δραστηριότητες, πλην αυτών που και σήμερα συνεχίζουν να έχουν δραστηριότητα (πρωτάθλημα Super League σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:10