search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:25
MENU CLOSE

Brexit: Χωρίς συμφωνία αποχώρησε ο Τζόνσον από τις Βρυξέλλες – Νέο ορόσημο η Κυριακή

10.12.2020 06:40
Brexit: Eνημέρωση Μπαρνιέ στους πρεσβευτές των χωρών μελών για τις συνομιλίες  - Media

 

Οι ατελείωτες διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μεγάλη Βρετανία δεν έλαβαν τέλος ούτε το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, αποχώρησε από τις Βρυξέλλες και τη συνάντηση με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χωρίς συμφωνία.

Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, οι δύο πλευρές δεν γκρέμισαν τις γέφυρες, καθώς συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες, ορίζοντας νέo deadline την ερχόμενη Κυριακή.

Το δείπνο του Μπόρις Τζόνσον με την πρόεδρο της Κομισιόν ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν -με στόχο να δοθεί τέλος στο αδιέξοδο σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών έληξε χωρίς συμφωνία.

Ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι «παραμένουν πολύ μεγάλα κενά», αλλά οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, με «αποφασιστικότητα» έως την Κυριακή σχετικά με το εάν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε δε ότι οι δύο πλευρές είναι ακόμη «μακριά».  

Οι συνομιλίες μεταξύ του επικεφαλής διαπραγματευτή του Ηνωμένου Βασιλείου Λόρδου Φροστ και του Μισέλ Μπαρνιέ θα συνεχιστούν αργότερα στις Βρυξέλλες.

Οι δύο διαπραγματευτές παρευρέθηκαν επίσης στην τρίωρη συνάντηση δείπνου μεταξύ Τζόνσον και φον ντερ Λάιεν. 

Δημοσιογράφος του BBC, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι το δείπνο «προφανώς είχε πάει άσχημα» και ότι οι πιθανότητες του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την μεταβατική περίοδο μετά το Brexit στο τέλος του έτους χωρίς σταθερή συμφωνία ήταν ένα «μεγάλο βήμα πιο κοντά».

Ο χρόνος τελειώνει για να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις 31 Δεκεμβρίου, οπότε το Ηνωμένο Βασίλειο σταματά να ακολουθεί τους εμπορικούς κανόνες της ΕΕ.

Παραμένουν σημαντικές διαφωνίες σχετικά με τα αλιευτικά δικαιώματα, τους κανόνες ανταγωνισμού των επιχειρήσεων και τον τρόπο εποπτείας της συμφωνίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:23