search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:00
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Ο Τραμπ φεύγει και υπογράφει σωρηδόν εκτελέσεις θανατοποινιτών

10.12.2020 12:06
ΗΠΑ: Ο Τραμπ φεύγει και υπογράφει σωρηδόν εκτελέσεις θανατοποινιτών - Media

 

Καθώς οι ημέρες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο μειώνονται, οι ομοσπονδιακές εκτελέσεις αυξάνονται..

Πέντε έχουν προγραμματιστεί πριν από την ορκωμοσία του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου – παραβιάζοντας έτσι ένα έθιμο 130 ετών που θέλει τους απερχόμενους προέδρους να μην πραγματοποιούν τέτοιου είδους εκτελέσεις μέχρι να αναλάβουν οι διάδοχοί τους.

Και αν τελικά εκτελεστούν και οι πέντε, ο κ. Τραμπ θα είναι ο πιο …παραγωγικός πρόεδρος στον συγκεκριμένο τομέα, για διάστημα μεγαλύτερο του ενός αιώνα.

Oπως αναφέρει το BBC, oι πέντε εκτελέσεις πρόκειται να ξεκινήσουν αυτήν την εβδομάδα, ξεκινώντας από τον 40χρονο Μπράντον Μπερνάρντ και τον 56χρονο Άλφρεντ Μπουρζουά.

Από τότε που η ομοσπονδιακή θανατική ποινή «αποκαταστάθηκε» από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το 1988, οι ομοσπονδιακές εκτελέσεις στις ΗΠΑ παρέμειναν σπάνιες.

Πριν αναλάβει το αξίωμα ο Τραμπ, μόνο τρεις ομοσπονδιακές εκτελέσεις είχαν πραγματοποιηθεί κατά την περίοδο αυτή.

Και αυτές από τον Ρεπουμπλικανικό πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους, και περιελάμβαναν τον τρόφιμο Timothy McVeigh, που καταδικάστηκε για τον βομβαρδισμό κτιρίων της Οκλαχόμα Σίτι.

Εχει ενδιαφέρον η πολιτική του επερχόμενου προέδρου ο οποίος έχει δηλώσει ότι πρόκειται να καταργήσει την θανατική ποινή.

Η κοινή γνώμη έχει επίσης απομακρυνθεί από τη θανατική ποινή. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Νοεμβρίου 2019, το 60% των Αμερικανών είναι κατά, ποσοστό μεγαλύτερο από ποτέ.

Εάν προχωρήσουν οι εκτελέσεις του Μπράντον Μπερνάρντ και του Άλφρεντ Μπουρζάου, θα έχουμε συνολικά 10 κρατούμενους που εκτελέστηκαν το 2020. «Θα έπρεπε να επιστρέψουμε στο 1896 για να βρούμε άλλη μια χρονιά όπου υπήρχαν 10 ή περισσότερες εκτελέσεις», δηλώνουν όσοι είναι αντίθετοι στη θανατική ποινή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:59