search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:26
MENU CLOSE

Σύνοδος Κορυφής: Άτολμη ξανά η Ευρώπη, απόφαση «χάδι» και αναβολή κυρώσεων κατά Τουρκίας

11.12.2020 00:26
Σύνοδος Κορυφής: Άτολμη ξανά η Ευρώπη, απόφαση «χάδι» και αναβολή κυρώσεων κατά Τουρκίας  - Media
 
Μετά από μια σκληρή διαπραγμάτευση που άρχισε πριν τις 9 το βράδυ της Πέμπτης και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις δύο το πρωί της Παρασκευής, τελικά επιτεύχθηκε συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. επί των συμπερασμάτων που αφορούν στην απάντηση της Ένωσης έναντι της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.
 
Βέβαια, για να βρεθεί χρυσή τομή, χρειάστηκε τρίτο σχέδιο συμπερασμάτων, στο οποίο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκαλεί την Άγκυρα για τις παράνομες και μονομερείς δραστηριότητές της, καθώς και για τη ρητορική της εναντίον συγκεκριμένων κρατών-μελών, καλώντας παράλληλα το Συμβούλιο της ΕΕ να υιοθετήσει περισσότερες πιθανές κυρώσεις κατά της Άγκυρας βάσει των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου και ζητεί από τον ύπατο εκπρόσωπο εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της ΕΕ να υποβάλει έκθεση αναφορικά με τις πολιτικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας με σκοπό να εξεταστούν, το αργότερο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021.
 

Επιτυχία της Κύπρου

Ωστόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να εξεταστούν νέα μέτρα σε περίπτωση που η Άγκυρα εξακολουθήσει τις «χωρίς εξουσιοδότηση» ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο. «Τα μέτρα που αποφασίστηκαν θα είναι κυρώσεις σε βάρος προσώπων, και ενδέχεται να υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα εάν η Τουρκία συνεχίσει τις ενέργειές της», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι κυρώσεις έχουν σκοπό να τιμωρηθεί η Άγκυρα για τις «παράνομες και επιθετικές» ενέργειές της στη Μεσόγειο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, διευκρίνισαν διπλωματικές και ευρωπαϊκές πηγές. Όσον αφορά στην Κύπρο, η Λευκωσία πέτυχε να αναφερθεί στην ανακοίνωση των 27 ότι θα υπάρξει διεύρυνση της λίστας για «παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Όσον αφορά στις κυρώσεις η γλώσσα του κειμένου παραμένει η ίδια με ελάχιστες αλλαγές, όπως ότι καλεί τον Ζοζέπ Μπορέλ, να κάνει μία αποτίμηση της κατάστασης «στην περιοχή» και όχι μόνο «στην Ανατολική Μεσόγειο» προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα το Μάρτιο. Στην αναφορά αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνεται και η «λειτουργία της τελωνειακής ένωσης». Επίσης, καθιστά πιο ξεκάθαρα ορισμένα σημεία, όπως ότι το Συμβούλιο υποστηρίζει την επανάληψη των συνομιλιών υπό τον ΟΗΕ για το Κυπριακό και «αναμένει το ίδιο από την Τουρκία».
 

 

Έντονη αντίδραση Μητσοτάκη

To Συμβούλιο επίσης, καλεί τον Μπορέλ να αναλάβει την πρωτοβουλία για πολυμερές συνέδριο για την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ καταδικάζει τις κινήσεις της Τουρκίας στα Βαρώσια και δηλώνει ότι θα επιδιώξει να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για τα ζητήματα που αφορούν στην Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο.
 
Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απηυδισμένος από το «πάρε-δώσε» της Συνόδου φέρεται να είπε απευθυνόμενος στους ηγέτες της Ε.Ε. ότι «είναι τουλάχιστον παράδοξο ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο βαλτώνει σε “αν” και “αλλά”», σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Politico. Προσερχόμενος δε, στη Σύνοδο έδωσε το στίγμα των προθέσεών του προσερχόμενος στη σύνοδο με την λατινική φράση που επικαλούνταν συνεχώς η γερμανική πλευρά, αλλά και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών την εποχή των Μνημονίων: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται – pacta sunt servanda.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:24